Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Muzej će tijekom sezone biti otvoren cijeli dan

Autor: Nikola Markulin

03.05.2009. 22:00
Muzej će tijekom sezone biti otvoren cijeli dan

Foto: Vedran SITNICA



Poslanje ovog muzeja jest da postane hrvatsko i europsko središte za proučavanje stakla, mjesto okupljanja i diskutiranja kolega iz arheološke struke
U povodu sutrašnjeg svečanog otvaranja (18 sati) Muzeja antičkog stakla danas je održana konferencija za medije. Dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla, tim je putem dao opći prikaz razvoja Muzeja, od razine ideje do konačne realizacije projekta kojeg je financiralo Ministarstvo kulture. Najprije je Fadić govorio o stanju u kojem je Palača Cosmacendi, sagrađena 1877. godine, a kasnije stradala u savezničkom bombardiranju, bila pred početak radova na budućem Muzeju:
– Zgrada u kojoj su prije iseljenja bili smješteni uredi Žuapanije i Grada bila je spremna na prodaju. Međutim, kada je ideja o osnivanju MAS-a artikulirana, Grad ju je prepustio Ministarstvu kulture koje ju je namijenilo Muzeju. Odluka o osnivanju pri Vladi je donesena 9. lipnja 2006. godine, dakle nepune tri godine su protekle do konačne realizacije ovog opsežnog i detaljnog projekta. S tempom izvođenja svih etapa projekata sam generalno zadovoljan, a tu valja upozoriti kako je dosta vremena utrošeno oko istraživanja statičkih osobina budućega objekta, odnosno oko radova na sanaciji srednjovjekovnih bedema i nasipa na kojima je palača izgrađena. Projekt restauracije zgrade je izradio Branko Silađin, a ankes je za funkcioniranje Muzeja prema suvremenim standardima bio nužan. Zajedno s ankesom, uključujući podrume, prizemlje i dva kata muzej ima 2.574 metra četvorna.
Potom je Fadić izložio koncepciju muzejskog postava koja započinje sjevernim ulazom u zgradu:
– Na ulazu se nalaze garderoba, suvenirnica i info pult, te prolaz prema dvorani predviđenoj za povremene izložbe. U prizemlju su još caffe bar i toalet za osobe s invaliditetom. U predvorju se nalazi spomenik staklu i veliki LCD ekran s animacijom o nastanku MAS-a i njegovom značaju. U ostalim izložbenim dvoranama tematski su smješteni izlošci koji govore o općoj povijesti staklarstva, tehnikama izrade stakla, tehnikama ukrašavanja, o trgovačkim putevima, o staklu u kozmetičkoj funkciji… U velikoj dvorani nalazi se nekropola u kojoj su izloženi stakleni predmeti bili u funkciji pokapanja. Slijede teme poput stakla u kućanstvu, staklene minijature, rariteti i unikati. U potkrovlju su osim upravnih prostora smješteni i radionica za puhanje stakla, specijalistička knjižnica, studijski depo. Inače, u Muzeju će na osam LCD ekrana stalno biti prikazivani dokumentarni informativni filmovi. Poslanje ovog muzeja jest da postane hrvatsko i europsko središte za proučavanje stakla, mjesto okupljanja i diskutiranja kolega iz arheološke struke.
Čitav projekt hrvatske je građane stajao 40 milijuna kuna, a MAS će tijekom sezone, ukoliko se realiziraju želje uprave, raditi čitav dan, od 8 do 23 sata. Ulaznice za pojedinačan posjet će stajati 30 kuna, za skupne posjete 20 kuna, za studente i učenike 10 kuna, a za umirovljenike će biti besplatno. Muzejsku koncepciju izradio je profesor Fadić, a likovnu arhitekt Silađin.


 U MUZEJU 2.000 STAKLENIH PREDMETA


U Muzeju će biti izloženo oko 2.000 staklenih predmeta, uz još toliko pohranjenih u depoima, od kojih će neki nakon stručne obrade biti premješteni među izložene. Oko nedavnog sukoba s Arheološkim muzejem Zadar profesor Fadić je kazao kako će sporni predmeti s antičke nekropole na Relji ostati u Arheološkom muzeju, dok će ostatak staklene građe biti izložen u MAS-u.
– Prilikom osmišljavanja postava shvatili smo da bi prikupljanje apsolutno svih staklenih predmeta iz svih muzeja diljem Hrvatske bilo štetno za muzejsku praksu, kao i za funkcioniranje i razvoj manjih muzeja kojima su to ponekad i najvredniji eksponati. Stoga će stakleni predmeti iz ostalih krajeva Hrvatske biti kod nas zastupljeni virtualno i putem povremenih izložbi. Okosnicu našeg postava čine nalazi iz antičkog Zadra, Starigrada, Nina i Podgrađa, odnosno Asserije. Što se tiče nastanka ideje čitavog ovog projekta, mogu kazati da se ona rodila prije otprilike dvadesetak godina kada sam tadašnjem ravnatelju Arheološkog muzeja Radomiru Juriću govorio o mogućnostima izrade područne zbrike antičkog stakla. Mislim da smo ovime dobili kvalitetan sadržaj, jedinstven ovakve vrste u Europi, čak i u svijetu, kazao je, odgovarajući na novinarske upite Ivo Fadić.