Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novim svjetlom zasvijetlit će i Kalelarga

Autor:

03.05.2009. 22:00
Novim svjetlom zasvijetlit će i Kalelarga

Foto: Filip BRALA



Kako je predviđeno “Studijom urbane rasvjete povijesne jezgre grada Zadra”, Poluotok bi trebao biti osvijetljen raznim bojama, drugačijom za svako od pet različitih razdoblja u povijesti umjetnosti – antiku, srednji vijek, renesansu, barok te za objekte suvremenog graditeljstva


Kada su u prosincu prošle godine predstavnici tvrtke Philips javnosti prezentirali “Studiju urbane rasvjete povijesne jezgre grada Zadra”, Zadrani su mahom ostali bez daha, dok su oni skeptični s nepovjerenjem odmahivali rukom. No, da ipak nije bila riječ o tek “mrtvom slovu na papiru”, uvjerili su se već početkom godine kada je realizacija ovog osebujnog projekta konačno započela i to prvo s uređenjem i osvijetljenjem Foše, a čiji bi rezultati ovih dana trebali biti prezentirani javnosti.
 Završena prva faza
Podsjetimo, naime, kako je riječ o studiji koja obuhvaća javnu rasvjetu prometnih površina, rezidencijalnu rasvjetu pješačkih zona te dekorativnu rasvjetu koja omogućuje tri razine uporabe, i to diskretnu dekorativnu rasvjetu grada kasno noću i rano ujutro, redovitu dekorativnu rasvjetu uvečer te blagdansku rasvjetu za gradske i državne blagdane i svečana razdoblja. Rješenje urbane rasvjete objedinjuje kulturno-povijesne specifičnosti Poluotoka, kao i suvremene estetske i tehnološke trendove u rasvjeti važnih povijesnih urbanih cjelina u Europi.
– Prvu fazu ovog projekta podrazumijeva lučica Foša gdje su svi radovi u potpunosti završeni, a trenutačno se čeka lijepo vrijeme, odnosno jedna ugodna večer kako bi se Foša na najljepši način mogla prezentirati građanima. Radovi koji se odnose na ovaj dio projekta iznose 1,5 milijun kuna, a uskoro će uslijediti projektiranje druge faze, odnosno poteza Kalelarge za koju troškovnik još uvijek nije izrađen, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću Grada Zadra, istaknuvši da će, zbog predstojeće turističke sezone, radovi na spomenutoj drugoj fazi projekta uslijediti tek na jesen, a konačni završetak će, prema trenutačnim procjenama, uslijediti kroz iduće dvije godine.
Kako je predviđeno spomenutom studijom, Poluotok bi trebao biti osvijetljen raznim bojama, drugačijom za svako od pet različitih razdoblja u povijesti umjetnosti – antiku, srednji vijek, renesansu, barok te za objekte suvremenog graditeljstva, a što neće biti stalna rasvjeta već interaktivna koja se pali samo na kratko vrijeme.
Valorizacija povijesne jezgre
– Prošle godine je Grad naručio izradu studije javne rasvjete povijesne jezgre, a i to zbog utvrđene nekompatibilnosti rasvjetnih tijela na Poluotoku te je primijećena nekompletnost dekorativne instalacije koja nije međusobno povezana. Većina rasvjetnih stupova je već toliko stara da za njih više ne postoje rezervni dijelovi, a razlog svemu ovome je i konačna valorizacija povijesne jezgre, pojasnila je Dadić.
Naime, kako je navedeno i u samoj studiji, analizom postojećeg stanja na Poluotoku utvrđena je nekonzistentnost rasvjetnih tehnologija i konfiguracija, nepotpuna usklađenost s propisima te neekološka rasvjeta. Istaknuto je, stoga, da su postojeća rasvjetna tijela stara gotovo 30 godina zbog čega se javljaju veliki kontrasti u svjetlosti, a osim toga zbog svoje starosti troše više energije. Također, primijećeno je oko 50 tipova nestandardiziranih svjetiljki te će se na Poluotoku obaviti standardizacija rasvjetnih tijela, a suzit će se broj tipova svjetiljki.
Dakle, koncept nove rasvjete bazira se na predodžbi stare jezgre grada kao cjeline i to upravo zbog njegove opasanosti zidinama, dok će područja na kojima će se odvijati motorni promet biti osvijetljena kombinacijom funkcionalne i dekorativne rasvjete, a javne površine kao što su parkovi i trgovi bit će osvijetljeni neutralnom rasvjetom odozgo bez stupova.
Oduševljen je ovim projektom i Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice grada Zadra, koji kaže da je pored odluke o uvođenju pročišćivača otpadnih voda, ovaj projekt druga za Zadar najvažnija i najveća odluka Grada.
– Nakon pročišćivača, koji je za grad i građane važan u onom funkcionalnom smislu, ovo je za mene druga strana medalje, a koja će i građanima i turistima uz funkcionalnost pružiti i ugodu. Pored plana izgradnje hotela na Poluotoku, ovim će Zadar pokazati da bez sumnje pripada uskom krugu rijetkih europskih metropola, kazao je Šupe, naglasivši da je ovo zapravo pretvaranje Zadra u ono što i jest, što do sad nije bilo naglašeno – u lijepi mediteranski grad.


 JOŠ SE ČEKA SMEĐA SIGNALIZACIJA




Do sada su turisti za danjeg svjetla imali priliku upoznati Zadar i vidjeti svu njegovu bogatu spomeničku baštinu, no uvečer bi sav doživljaj nestao jer stara bi jezgra bila obojena tek običnom “crno-bijelom tehnikom”. No, sada, kada je projekt zaista zaživio, možemo bez sumnje reći da će i građani i svi posjetitelji onaj pravi ugođaj doživjeti i uvečer, kada će Zadar biti ono što jest, kazao je direktor TZ grada Zadra Zvonko Šupe, napomenuvši da je svjestan da bi u korist kvalitetnijeg doživljaja kulturnih znamenitosti grada pridonijela i istaknutija takozvana smeđa signalizacija na području stare gradske jezgre, no s obzirom da o tome odlučuje Konzervatorski odjel, TZ je u ovom slučaju vezanih ruku.