Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od povijesnih plesova do veselih tamburaša

Autor: Ivan Stagličić

03.05.2009. 22:00
Od povijesnih plesova do veselih tamburaša

Foto: Filip BRALA



Turistička zajednica Sv. Filipa i Jakova organizirala je u petak povodom blagdana svetaca zaštitnika mjesta manifestaciju pod nazivom “Pozdrav turističkoj sezoni”. U programu održanom na rivi brojni gosti i domaćini mogli su uživati u posebnoj koreografiji “Plesom kroz stoljeća” u izvedbi članice plesnog studija “Vindi” iz Varaždina, u koreografiji Davorke Ćorko Rodeš. Riječ je o plesnoj skupini koja postoji od 1995. godine i okuplja 190 članova.
– Na ovu manifestaciju, otvaranja turističke sezone u Sv. Filipu i Jakovu doveli smo dvadeset i dvije plesačice i to s posebnim programom koji radimo od 2004. godine – program plesa kroz povijest. S obzirom da je Varaždin grad bogate kulturne i glazbene tradicije, odlučili smo se napraviti program kojim bi evocirali određena povijesna razdoblja. Potrudili smo se i izradili autentične kostime, uz originalnu glazbu te po zapisima koji su dostupni i po kojima saznajemo kako su se u ono vrijeme radile koreografije, napravili smo ovo čega ste dio mogli vidjeti na rivi, rekla nam je Ćorko Rodeš.
Predstavljene su koreografije plesova iz rane renesanse, kasne renesanse, baroka, građanskoga plesa 19. st., polke, kadrile, a riječ je o programu koji su zajedno izradile Davorka Ćorko Rodeš i Vlasta Vitig iz Zagreba, jedna od najvećih stručnjakinja za rane plesove i njihove koreografije.
– Jako mi je drago da smo baš tu na moru, gdje je jako važno i u predsezoni i u samoj sezoni predstavljati našu tradiciju i običaje koje mi više ili manje znamo. Ovo je veliki događaj gdje ljudi mogu vidjeti ove kostime i u jednoj ovakvoj gradskoj jezgri, na rivi. Mislim da izgleda prekrasno, zaključila je Davorka Ćorko Rodeš.
Osim nastupa Varaždinki koje su brojne promatrače svojim plesom provele od 16. do 19. st., na rivi je nastupio i tamburaški sastav “Pet tambura” iz Osijeka s nizom tamburaških hitova koji su zadnjih godina stekli poklonike u svim krajevima Hrvatske.
– Ovo je jedan od naših načina povezivanja “plave” i “zelene” Hrvatske, kazala nam je Klara Eškinja Glavan, direktorica TZ općine Sv. Filip i Jakov – jer naša Turistička zajednica već više od jednog desetljeća surađuje s turističkim zajednicama iz unutrašnjosti Hrvatske, nastupamo kod njih, i oni dolaze k nama.
Početak turističke sezone u Sv. Filipu i Jakovu, dobro je započeo, a prednjače gosti iz Slovenije te iz Nizozemske. Svi kapaciteti su dobro popunjeni za ovo doba godine, što se moglo primijetiti i tijekom plesno-glazbene manifestacije na rivi koju su sa zanimanjem pratili kako domaćini, tako i njihovi gosti.