Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Konkurencija obara cijene i zapošljava taksiste

Autor: Anita Ćustić

03.05.2010. 22:00
Konkurencija obara cijene i zapošljava taksiste

Foto: Vedran SITNICA



Zbog najave dolaska novog taksi prijevoznika, većina starih taksista odlučila je prihvatiti izazov i pristati na novu cijenu, još nižu od kunkurentske. Od sada tako relacija Poluotok-Borik, koja je stajala 70 kuna, stoji 25 kuna, što je više nego upola manje i naravno da nam se ne isplati, kazao je Predrag Šimunov
Da se Zadar iz sezone u sezonu pretvara u sve privlačniju turističku destinaciju, dokazuje i novost o novoj i pristupačnijoj usluzi taksi prijevoza koju je do sada rijetko koji Zadranin u svom gradu koristio. Razlozi zbog kojih je ovakav način javnog prijevoza u Zadru bio nepopularan su neobjašnjivo visoke cijene prijevoza i nedostupnost u svakom trenutku. Stoga je vijest o tome da Zadar i dalje upotpunjuje svoju ponudu razveselio mnoge, osobito turiste koji će se ove sezone moći bezbrižno odvoziti od jedne do druge gradske lokacije, bilo da je riječ o hotelu, plaži ili noćnom okupljalištu. Riječ je, dakako, o konačnom sniženju cijena zadarske taksi usluge, a koju je pokrenula tvrtka Lulić d.o.o. i to ulaskom u novu djelatnost-pružanje usluga taksi prijevoza i to sa znatno nižim cijenama nego što su ih do sada imali zadarski taksisti. Ubrzo nakon te najave nastupila je prava tržišna utakmica pa je i većina ostalih taksista snizila cijene, tako da se u Zadru tek sada očekuje konačno zaživljavanje ovog načina javnog prijevoza.
Konačno “uređen” zakon
Poznato je tako da će već od sutra tvrtka Lulić d.o.o. u promet “pustiti” 15 svojih automobila, vozila marke “renault megane” grandtour, prepoznatljive bijele boje, koji će biti dostupni 24 sata dnevno, a koji će na relaciji od pet kilometara prevoziti za samo 20 kuna, dok se svaki sljedeći kilometar naplaćuje 10 kuna. No, još od prošle subote, potaknuta konkurencijom, većina je zadarskih taksista uvela novi način naplate prema kojem vožnja do 5 kilometara udaljenosti košta 19 kuna, a svaki sljedeći kilometar 9 kuna.
Kako pojašnjava Davor Lulić, vlasnik tvrtke Lulić d.o.o., koja se već duži niz godina bavi iznajmljivanjem vozila, ono što ih je potaknulo na okušavanje u još jednoj djelatnosti jesu izmjene u zakonu kojima su se, s obzirom da se bave automobilskom djelatnošću, morali prilagoditi, pri čemu su donijeli odluku i o upuštanju u pružanje usluga taksi prijevoza.
– U listopadu prošle godine došlo je do izmjena zakona, nakon čega su i gradovi dobili naputke o usklađivanju s tim izmjenama. Tako je Grad Zadar u veljači ove godine svoju odluku o naplati taksi službe u Zadru uskladio sa zakonom. S obzirom da se sve to ticalo i našeg posla, rekao bih ‘autosvijeta’ kojim se bavimo, odlučili smo krenuti u još jednom smjeru u nastojanju da taksi uslugu u Zadru dignemo na višu razinu, kazao je Lulić, istaknuvši da je odlukom Grada propisana maksimalna cijena usluge taksi prijevoza, a ona iznosi 40 kuna za 5 kilometara vožnje te 10 kuna za svaki sljedeći kilometar. Ovim potezom želi se zaštiti korisnike, koji su do sad nejasnim odredbama nerijetko bivali oštećeni.
Pedeset novih radnih mjesta
Naglasio je također da ne vjeruje da će se njihovim nastupom na tržištu ostale taksi službe u Zadru dovesti u nezavidnu situaciju te da će netko od njih biti egzistencijalno zakinut, kako se nagađa. Novonastala je situacija, kako kaže, samo pokazatelj da se u prvotnoj nakani uspjelo, a ona je bila zaštititi korisnike i potaknuti tržišnu utakmicu.
– Mislim da je puno važnije naglasiti da ćemo mi u ovo doba recesije i svakodnevnih otkaza već danas potpisati 40 novih ugovora o radu, a još deset ćemo ih realizirati u idućih 15-ak dana. Pred Zadranima se tako otvorilo 50 novih radnih mjesta, od kojih će njih 90 posto popuniti osobe sa Zavoda za zapošljavanje. Uspostavili smo i dispečerski centar, koji će zaposliti deset ljudi, kazao je Lulić, naglasivši da je jako zadovoljan reakcijama i oduševljenjem Zadrana te je siguran da će im ispuniti očekivanja i pružiti uslugu kakvu zaslužuju. Naglasio je također da je njihovu uslugu moguće dobiti telefonskim pozivom na broj telefona 494-494 i naručiti vozilo koje dolazi na dogovoreno mjesto u kratkom roku.
No, kako navodi Predrag Šimunov, predstavnik Taksi sekcije pri Udruženju obrtnika Zadar, i on je, kao i većina njegovih kolega, pribjegao novom, jeftinijem načinu naplate, i to, kako kaže, isključivo zbog navedene konkurencije, iako je siguran da mu to neće donijeti sreću.
– Zbog najave dolaska novog taksi prijevoznika, većina starih taksista odlučila je prihvatiti izazov i pristati na novu cijenu, još nižu od kunkurentske. Od sada tako relacija Poluotok-Borik, koja je stajala 70 kuna, stoji 25 kuna, što je više nego upola manje i naravno da nam se ne isplati. To znači da ćemo sada morati puno više raditi da bismo dostigli dosadašnju zaradu. Osobito nam se neće isplatiti kada ljeti budemo od Poluotoka do Borika vozili jednosmjernu vožnju, što znači da ćemo se i po 40 minuta voziti za 25 kuna, kazao je Šimunov, naglasivši kako se ipak nada da će ove nove odredbe konačno uspostaviti red, te da će korisnici biti zadovoljni, jer više neće moći biti prevareni dvostruko ili čak trostruko skupljim naplatama, zbog čega su, logično, Zadrani mahom bili skeptični prema taksistima.
S obzirom da svi taksisti koji su prihvatili novi način naplate na svojim vozilima imaju naljepnicu s oznakom “19,00 kuna-5km”, Šimunov savjetuje građane da pri odabiru taksista prilaze označenim vozilima, jer tako neće moći biti prevareni.
– I do sad smo radili 24 sata, ali često nismo bili dostupni jer nije bilo posla, osobito zimi, kada ovisimo o građanima koji su nas zaobilazili. No, sad ćemo se bolje organizirati, jer vjerujemo da ćemo među građanima biti popularniji, kazao je Šimunov, naglasivši da je među dosadašnjim taksistima njih 28 koji se mogu naručiti pozivom na brojeve telefona taksi stajališta Poluotok (251-400) i Autobusni kolodvor (317-288).