Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kosor: Divljacima sa stadiona drastične kazne

Autor: Sergej Abramov

03.05.2010. 22:00
Kosor: Divljacima sa stadiona drastične kazne


Premijerka je najavila pooštrenje Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i izmjene Zakona o policijskim ovlastima
Premijerka Jadranka Kosor jučer je, nakon posjeta Ministarstvu pravosuđa, najavila da Vlada više neće tolerirati izgrede na sportskim natjecanjima.
– Ovo više ne možemo tolerirati, stvari će se promijeniti radikalno i drastično, rekla je premijerka Kosor.
Potezi koje će Vlada povući, najavila je premijerka, bit će konkretni, jasni, učinkoviti i drastični, a zasad su uglavnom usmjereni na pooštrenje Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Naime, Kosor je površnom analizom zakonskih odredbi ustanovila da navijači koji krše taj zakon mogu u najgorem slučaju biti kažnjeni sa 60 dana zatvora ili 20 tisuća kuna.
– Tu se stvari moraju promijeniti, a što je možda i važnije, kazne se moraju brzo izricati i pravda mora biti kirurški precizna. Onima koji divljaju moramo poslati poruku da će ih zateći drastične kazne, rekla je Jadranka Kosor.
Uz izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, Kosor je najavila i izmjene Zakona o policijskim ovlastima. Osim s ministrom pravosuđa, o tome je tijekom jučerašnjeg dana razgovarala i s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i ravnateljem policije Oliverom Grbićem, a osnovni cilj zakonskih promjena, rekla je, jest zaštita prava onih koji posjećuju sportska natjecanja.
– Zanimaju me ljudska prava ozlijeđenog policajca, njegove obitelji. Svi ste Vidjeli ste oca koji je spašavao svoje dijete, jedan udarac sjedalice u glavu mogao je imati teške posljedice, kazala je premijerka.
Posjet Ministarstvu pravosuđa dio je plana tjednog obilaska ministarstava, kako bi se premijerka osobno uvjerila u tijek provedbe vladinog programa gospodarskog oporavka. Među najvažnijim mjerama iz nadležnosti pravosudnog ministarstva, premijerka je izdvojila smanjenje predmeta na zagrebačkom Općinskom sudu, povišenje sudskih pristojbi pri trgovačkim sudovima, te izmjene Zakona o stečaju.
– Ovog tjedna svi ministri sastat će se s ministrom pravosuđa, kako gospodarstvo ne bi moglo upirati prstom prema Vladi. Program ćemo provesti samo ako svi do posljednjeg daha daju svoj doprinos, rekla je premijerka.
Osim razmatranja izmjena stečajnog zakona, Vladini ministri bi s ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem trebali dogovoriti protokol o suradnji nadležnih tijela, kako bi se stečajevi pokretali pravovremeno, a ne zakašnjelo, kad tvrtke dospiju u prevelike i praktički nenaplative dugove.
Ministar i premijerka razgovarali su i o poglavlju 23., za koje su oboje uvjereni da će relativno brzo biti otvoreno, a potom i zatvoreno.
– U ministarstvu smo našli tim koji će moći igrati i u europskoj ligi, bio je optimističan ministar Šimonović.