Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Peričić: Teorija o dogovoru je smiješna

Autor: Andrija Prović

03.05.2010. 22:00
Peričić: Teorija o dogovoru je smiješna

Foto: Sebastian GOVORČIN



Žao mi je što smo uvučeni u cijelu ovu priču budući da to nipošto ne zaslužujemo – kaže Peričić
Bilo je za očekivati da će Split dobiti Zadra. Pogotovo prema ponašanju rukovodstva Splita koji su napravili pravu blamažu u posljednja dva kola. Nitko kome je stalo do A-1 lige ne bi došao kod direktnog protivnika za ostanak s mlađekadetskom ekipom, već netko tko je 100 posto siguran da zadnju utakmicu u prvenstvu ne može izgubiti. Stoga, Puljanke moraju po staroj “uzdaj se u se i u svoje kljuse” same u majstorici izboriti svoj A-1 status. A o poštenju to znaju samo Zadar i Split, prema informacijama bilo je čudnih dodavanja… dio je ovo teksta (u ispravljanoj varijanti) objavljenog na službenim internetskim stranicama Košarkaškog kluba Biska Pula, a odnosi se na dvoboj Splita i Zadra u posljednjem kolu Lige za ostanak. Bio je to dvoboj, koji bi u slučaju pobjede zadarskog sastava, Pulu riješio muka kvalifikacijske utakmice. Ovako, uz Zadar koji je svoj prvoligaški status izborio u osmom kolu, Split je osigurao još jednu sezonu u A-1 društvu. Istranke će isto morati izboriti u kvalifikacijskoj utakmici s niželigašem Riječankom.
Tragom napisa i sumnji Puljana u “mutne” poslove vezane uz završnicu prvenstva, razgovarali smo s Ivicom Bolkovićem, predsjednikom Biska Pule, i pomoćnim trenerom Zadra Branimirom Peričićem.
– Ne sumnjam u poštenje Zadrana, no priče o čudnim dodavanjima saznao sam od igračica i ljudi koji su bili na utakmici. Ne želim ništa prejudicirati, ali čudno je kako je Split posljednje dvije utakmice odigrao s mlađekadetskim sastavom, a da je pritom sve nade polagao u ogled sa Zadrom. Možda bi pravi odgovor trebali potražiti upravo u razgovoru sa Splićanima. Ne znam zašto ostanak nisu potražili prije posljednjeg kola. I u Pulu su došli sa pomlađenom ekipom, a radilo se o njima vrlo važnoj utakmici. Želim reći da mi je sve to čudno – kaže Ivica Bolković.
S druge strane, Branimir Peričić izražava žaljenje zbog “konteksta u koji je uvučen njegov klub”.
– Smatram da su takve reakcije neprimjerene i nepotrebne. Split je ovaj put igrao u seniorskom sastavu. A takav Split već nas je pobijedio kada smo u ekipi imali Inu Marin, Marinu Akšamović, Ivanu Blažević, Emu Meštrović – naše ključne igračice koje u nedjelju nisu mogle biti na parketu. U posljednjem kolu smo zbog ozljeda bili prisiljeni nastupiti s oslabljenom ekipom, no tu je priči kraj. Jedno je sigurno, a to je da smo dali sve od sebe ne bi li izborili pobjedu. Nažalost, u takvom odnosu snaga jednostavno nismo mogli bolje – kaže Peričić i dodaje:
– Ne želim se nekome pravdati jer za to nema potrebe. Ispada da smo mi morali dobiti. To je smiješno. Čak i da smo u utakmicu ušli opuštenije, ne bi bilo čudno. Naime, svoj smo status već ranije izborili. Žao mi je što smo uvučeni u cijelu ovu priču budući da to nipošto ne zaslužujemo – podvukao je Peričić.


Pula najlošija u trokutu


Situacija prije posljednjeg kola u A-1 ligi za ostanak je ovako izgledala. Zadar je imao 30 bodova, a Split i Pula bod, odnosno pobjedu, manje. Splićankama je za izbjegavanje pretposljednje pozicije trebala pobjeda protiv Zadra na Gripama. Jedina opcija koja je odgovarala Puljankama bila je njihova domaća pobjeda protiv Požege (koju su i ostvarile) te poraz Zadra u Splitu. Zadranke su bile bezbrižne jer su bez obzira na ishod utakmica u Splitu i Puli bile sigurne. Ovako Split, Zadar i Pula završili su sezonu s 31 bodom, a u međusobnim utakmicama ove tri ekipe najlošija je Pula.
Prvi dio sezone: Split – Pula 84:53, Zadar – Split 78:60, Pula – Zadar 64:72, Pula – Split 67:83, Split – Zadar 86:65. Zadar – Pula 87:50.
Liga za ostanak: Pula – Zadar 90:83, Split – Pula 77:75, Zadar – Split 90:63, Zadar – Pula 90:65, Pula – Split 114:43, Pula – Split 114:43, Pula – Zadar 77:66. Ukupno: Zadar – Pula 3:1, Zadar – Split 2:2, Split – Pula 3:1; Zadar 5:3, Split 5:3, Pula 2:4.