Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pokusna sezona obilježena porazima

Autor: Andrija Dešpoja

03.05.2010. 22:00
Pokusna sezona obilježena porazima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Bilo je teško očekivati plasman na završni turnir kad su Zagreb i Cibona u ovom trenutku jači, ali i godinu dana stariji od nas – kazao je Pulja
Poluzavršnica Prvenstva Hrvatske u košarci za juniore neće ostati za Zadrane u najljepšem sjećanju. Plasman u završnicu nije ostvaren, Popovićevi izabranici nisu se uspjeli ugurati među dvije prvoplasirane momčadi dubrovačke skupine te su na kraju završili kao treći iza Zagreba i Cibone, a ispred Vinkovčana i Dubrovčana. Ključni susreti protiv Zagreba i Cibone pokazali su realnu sliku ovosezonske zadarske juniorske košarke koji će ovu sezonu uglavnom pamtiti po porazima. Gubilo se i od “tamo nekih Engleza”, dvaput od vršnjaka iz Borik-Puntamike, a za kraj su stigli porazi od Zagreba i Cibone. Koordinator svih mladih uzrasta u KK Zadar, Joško Pulja, ne smatra da je situacija alarmantna, jer “ova generacija ima još jednu sljedeću sezonu da dokaže suprotno”. Naime, olakotna okolnost je u činjenici da su Zadrani (njih sedmorica) godinu dana mlađi od primjerice svojih kolega u Zagrebu i Ciboni.
– Ove sezone nismo imali generaciju kao lani (1990./91.) iz koje je isplivalo više igrača, koji su zakucali na vrata seniorske momčadi. Pritom najviše mislim na Batura i Olivarija. Ova generacija je sazdana uglavnom od igrača rođenih 1993. godine, a ostatak čini generacija 1992. Iz ove momčadi nam je važno bilo izbaciti nekoliko igrača za prvu momčad i tu bih istaknuo Ivana Šangu i Franu Marasovića. Za Šanga je ovaj turnir u Dubrovniku bio potvrda svih naših predviđanja da će biti igrač na kojem se može graditi budućnost, dok je Marasović pokazao strahovit napredak od svog dolaska u momčad i na utakmici protiv Zagreba je pokazao svoj talent, no njemu je potreban težak rad kako bi postao upotrebljiv materijal. Na kraju nismo uspjeli plasirati se na završnicu Prvenstva Hrvatske. To je bilo teško očekivati kad su Zagreb i Cibona u ovom trenutku jači, ali i godinu dana stariji od nas – prvi je komentar Pulje na poluzavršni turnir u Dubrovniku u koji se krenulo s pobjedama nad Vinkovcima i Dubrovnikom. No, utakmica sa Zagrebom donijela je nepotrebne tenzije koje su bile glavni uzrok lošeg izdanja sljedećeg dana protiv Cibone.
Krivi su – suci
– Protiv Zagreba smo imali pravu sudačku farsu. Zagreb je imao sudačku zaštitu, pogotovo se to odnosi na situacije u kojima se nalazio njihov najbolji igrač, Dario Šarić. U 26. minuti utakmice Šarić je dobio “bananu” od Marasovića nakon koje se cijela dvorana digla na noge pljeskajući izvrsnom potezu našeg centra. No, suci su dosudili silaznu putanju, trener Popović je protestirao te, zamislite, dobio dvije tehničke u nizu, što je značilo isključenje. Zatim sam ja priupitao suca zašto je to dosudio što je za njega bio povod da izbaci i mene. Nedugo poslije nastala je čarka na terenu između igrača te je sve riješeno “pravedno” od strane sudaca koji su izbacili četiri naša igrača s utakmice, dok su Zagrepčani ostali kompletni. Tada sam prvi put u životu doživio situaciju da Cibonini igrači navijaju za Zadar na tribinama što dovoljno oslikava s čime smo bili suočeni.
Pulja, nadalje, tvrdi da je suđenje na utakmici za Zagrebom imalo i utjecaja na izdanje u ključnom dvoboju protiv Cibone.
– Nakon svega što se događalo u utakmici protiv Zagreba, igrači su bili ispražnjeni protiv Cibone te smo izgubili u toj utakmici potencijalni plasman u završnicu. No, moram istaknuti kako je bilo i bez svega teško očekivati naš proboj u završnicu, jer je ova sezona po mnogo čemu bila drukčija od svih dosadašnjih u klubu. Pritom mislim na neke činjenice koje je bilo teško zaobići. Prvenstveno se to odnosi na selekciju igrača kojom se htjelo žrtvovati čak ovu sezonu na uštrb sljedeće u kojoj bi većina igrača bila godinu dana zrelija i uz sustav rada koji smo uveli od ove sezone, primarni cilj nam je osposobiti nekoliko igrača za seniorsku momčad. Osvajanje titula i sve ostalo je ipak stavljeno u drugi plan. Za sada su u prvom planu spomenuti Šango i Marasović, a za ostale ostaje još sezona da pokažu napredak na osnovu kojeg bi se moglo osloniti na njih.
Individualni rad
Taj sustav je osmišljen kako bi olakšao toliko spominjani kobni prijelaz s juniorske na senorsku razinu košarke.
– Upravo problem prijelaza s juniora u seniore je znao biti koban za većinu naših talenata. Pokušavamo s promjenom sustava rada, tj. većim obimom individualnog rada s pojedinim igračima uz konstantnu pasku kroz njihov juniorski staž težnja je doći do vrijednog materijala za seniorsku momčad. Ne možemo se više orijentirati na kupovinu igrača za seniorsku momčad, pogotovu u situaciji kad se takvi profili igrača ima u juniorskom pogonu. Uz sustavan i kvalitetan rad Zadar treba uvijek izbacivati najmanje dva igrača iz juniorskog pogona koji će imati važnu ulogu u seniorskoj momčadi. Stoga rezultati i trofeji ne moraju nositi toliku težinu kao i prije, već se želimo fokusirati na pojedince koji bi mogli donijeti prosperitet cijelom klubu.
 


Mičić: Nismo zadovoljni rezultatom


– S obzirom da smo bili u Zagrebu još uvijek nisam dobio izvješće, ali u svakom slučaju ne možemo biti zadovoljni rezultatom. Cilj Zadra je uvijek biti u vrhu hrvatske košarke, dakle, najmanje među prve četiri momčadi i zato treće mjesto na polufinalnom turniru ne možemo smatrati dobrim rezultatom. No, treba reći i to da smo se opredijelili za drugačiji pristup od dosadašnjeg, a taj je da nije presudan samo rezultat, već je važan i pojedinačni iskorak mladih igrača. Želimo iskristalizirati individualni potencijal i onda dodatno raditi s tim igračima kako bi u dogledno vrijeme dobili igrača za seniorsku momčad. Pričekat ću izvješće i naravno da ćemo onda sjesti i analizirati, ne samo ovaj turnir, već i kompletan rad omladinskog pogona u ovoj sezoni. Vidjet ćemo što je napravljeno dobro, a na čemu moramo još više raditi i što moramo popraviti u idućoj sezoni – komentirao je rezultat juniora Zdenko Mičić, direktor Zadra.
R. M.