Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani mogu biti ponosni na svoje vatrogasce

Autor: Elza Radulić-Toman

03.05.2010. 22:00
Zadrani mogu biti ponosni na svoje vatrogasce

Foto: Vedran SITNICA



Bunja je kazao da ovaj “kolektiv” odnedavno čak izdaje svoj informativni list, koji se tiska dva puta godišnje, a namijenjen je građanima koje se informira o radu vatrogasaca i kojima se pojašnjava kako oni rade i spašavaju ljude i njihovu imovinu
Kombiniranom prigodnom vježbom koju su izveli pred okupljenim gostima, zadarski vatrogasci su danas obilježili blagdan Svetoga Florijana zaštitnika vatrogasaca. Prije toga sve goste, među kojima su bili saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ivo Grbić, kao i predstavnici Grada i Županije i drugi uzvanici, pozdravio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša koji je istodobno vatrogascima čestitao blagdan.
Šoša je, među ostalim, podsjetio kako postojanje organiziranog vatrogastva u Zadru datira još od 1946. godine kada je oformljena tzv. vatrogasna policija, a 60-tih je osnovan Centar za zaštitu od požara i već 1967. godine zadarski vatrogasci su sami sagradili današnji Vatrogasni dom na Putu Murvice, koji je kasnijih godina dograđivan i obogaćivan prostorom i opremom. Naglasio je i kako vatrogasci vrlo dobro surađuju s Gradom i Županijom, ali i s Policijskom upravom, te vojskom, odnosno njezinim zračnim snagama, u čijem sastavu su i vatrogasni zrakoplovi. Danas Javna vatrogasna postrojba grada Zadra broji 100-njak vatrogasaca i još osam ljudi u tehničkoj službi i oni su potpuno spremni da u svakome trenutku od vatre obrane ljude i imovinu, što su nebrojeno puta pokazali na djelu. Naime, oni godišnje ugase i do 900 požara, na otvorenom i onih u zatvorenim prostorima. Željko Šoša je također podsjetio kako su zadarski vatrogasci odlično opremljeni, no da je ove godine resecija i njih dodirnula, ali to nikako neće utjecati na njihovu vrhunsku spremnost za obranu od požara.
I gosti su pozdravili vatrogasce i čestitali im blagdan, a zadarski dožupan i ujedno načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zadarske županije Đani Bunja je ocijenio da je vatrogasni sustav u Zadru jedan od najboljih u zemlji i da funkcionira na najvećoj mogućoj razini, na što svi građani mogu biti ponosni. Bunja je kazao da ovaj “kolektiv” odnedavno čak izdaje svoj informativni list, koji se tiska dva puta godišnje, a namijenjen je građanima koje se informira o radu vatrogasaca i kojima se pojašnjava kako oni rade i spašavaju ljude i njihovu imovinu.
Današnja svečanost je bila prilika da još neki gosti pozdrave vatrogasce i da im požele što manje požara u nastupajućoj požarnoj sezoni i uopće. U tome smislu je govorila saborska zastupnica Nevenka Marinović, te Jure Zekanović iz gradske uprave u ime gradonačelnika koji jučer nije mogao doći na ovu svečanost.
Ovu vatrogasnu svečanost je i blagoslovio don Milivoj Bolobanić.
A onda je za okupljene izvedena zanimljiva vježba sastavljena od čak četiri dijela, a pod stručnom palicom zamjenika zapovjednika Borisa Jovića. Vatrogasci su zapravo pred gostima demonstrirali ono što vježbaju svakodnevno, gašenje požara u višekatnom objektu, spašavanje vatrogasaca, pa spašavanje ugroženih osoba preko zračnoga jastuka. Demonstrirali su i gašenje požara na krutim tvarima i to najnovijom, modernom opremom, tzv. impulsnom puškom, uz mali trošak vode, a efikasne rezultate. Gasili su i zapaljivu tekućinu i to vatrogasnom pjenom. Sve su to gosti mogli promatrati s posebne tribine na krovu jedne od vatrogasnih zgrada.