Kolan se okreće turizmu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan

Do prije tridesetak godina na području današnje općine Kolan stanovništvo se bavilo isključivo poljoprivredom i ovčarstvom. No, posljednjih godina turizam je u Kolanu postao jedna od glavnih gospodarskih grana, ali za daljnji razvoj nedostaju odgovarajući turistički sadržaji i kapaciteti.

- Uz sve druge preduvjete koje imamo smatram da bi se turizam i produženje turističke sezone morali bazirati na hotelskim kapacitetima. Mi smo u prostorno-planskim dokumentima predvidjeli izgradnju hotela i to visoke kategorije. Isto tako smatram da bismo gradnjom doma za umirovljenike poboljšali poziciju naših stanovnika u visokoj životnoj dobi te istovremeno dobili novu turističku ponudu i to možda tijekom cijele godine, kaže Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan.

Zubović navodi da se turizam u Kolanu počeo razvijati prije tridesetak godina kada su stanovnici Kolana shvatili kako turizam može biti dodatni izvor prihoda.

- Tada se shvatilo da turizam, uz poljoprivredu, ribarstvo, stočarstvo i sve drugo, može poboljšati kvalitetu života i standard na ovim našim prostorima. Od početka to je uključivalo iznajmljivanje apartmana, pansiona, soba i slično, zatim izvanpansionsku ponudu u smislu nuđenja domaće hrane i drugo, navodi Zubović.

Za kvalitetniji razvoj turizma Općina Kolan želi iskoristiti ono što već postoji.

- S obzirom na blizinu Zrća, koji je brend ne samo u Hrvatskoj već i u Europi i u svijetu, mislim da bi se neki od naših poduzetnika, a tu bi ga podržali i lokalna samouprava i Turistička zajednica, trebao odvažiti na izgradnju hostela za mlade koji bi zasigurno u Kolanu poboljšao i broj noćenja i prihod, navodi Zubović.

Uz to, Zubović smatra da i ornitološki rezervat Kolanjsko blato treba staviti u funkciju turizma jer ima turista koji uživaju u nedirnutoj prirodi i promatranju ptica.

Na području općine Kolan nalaze se i neke od najljepših otočnih plaža kao što su Sv. Duh, Prnjcica, Čista, Mala Mandra, Girenica, Mandre, Katarelac, Gajac i Girenica. Za vrijeme turističke sezone na području općine Kolan dnevno boravi oko tri tisuće gostiju koji su uglavnom smješteni u naseljima Mandre i Kolanjski Gajac.

 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno