Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kulturni projekt s dušom

03.05.2011. 22:00
Kulturni projekt s dušom


Ova monografija sadržajno i oblikom nije onakva kakve smo navikli gledati. U njoj nema megalomanskih tvrtki, sporta, nema ni zadarske košarke, svega onoga što smo navikli gledati u drugim monografijama. Ovo je kulturni projekt, djelo kojim se možemo ponositi, koje je rađeno s dušom i ushitom, rekao je profesor na Sveučilištu u Zadru Radomir Jurić


Zadarska županija dobila je novu monografiju koja je predstavljena jučer u velikoj vijećnici Zadarske županije u sklopu “Županijskih dana 2011.”. Monografija je bogato ilustrirana, dvojezična je i tiskana u 1.000 primjeraka. Prema jučerašnjim najavama uskoro bi se mogla naći i u slobodnoj prodaji.
– Od svog nastanka Zadarska županija imala je tri monografije. Prva je izdana 1993. godine u Zadarsko-kninskoj županiji, a druga 2001. koja je bila monografija Zadarske županije. Kroz deset godina pojavile su se potrebe za tiskanje nove, drugačije monografije. Vjerujem da će ona atraktivnim fotografijama i kvalitetnim tekstovima ispuniti promidžbenu ulogu koju smo joj namijenili. Pisana je na hrvatskom i engleskom jeziku tako da će biti dobar protokolarni dar mnogim stranim veleposlanicima koji dolaze u Zadarsku županiju, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić.
– Ova monografija sadržajno i oblikom nije onakva kakve smo navikli gledati. U njoj nema megalomanskih tvrtki, sporta, nema ni zadarske košarke, svega onoga što smo navikli gledati u drugim monografijama. Ovo je kulturni projekt, djelo kojim se možemo ponositi, koje je rađeno s dušom i ushitom, rekao je profesor na Sveučilištu u Zadru Radomir Jurić.
– Događaji su prolazni, a teme su vječne. Mi smo u monografiji odlučili izbjeći događaje poput polaganja cijevi i slično. U knjigu smo stavljali vječne teme koje vrijeme ne može promijeniti i demantirati, rekao je akademski slikar Igor Gluić koji je obavio izbor fotografija i likovnu opremu.
Izdavač monografije je Zadarska županija, urednik je Zlatko Begonja, tekstove su priredili Zlatko Begonja, Nikola Jakšić, Josip Faričić, Duško Kraljev, Grozdana Franov Živković, autori fotografija su Aleksandar Gospić, Dinko Denona, Jakov Đinđić, Jerolim Vulić, Aleksandar Bonačić, Velid Jakupović i Igor Gluić, izbor fotografija i likovnu opremu obavio je Igor Gluić, tekstove na engleski preveo je Ivan John Milin, a Daniela Nižić ju je lektorirala.


 RAVNI KOTARI NA MARGINI MONOGRAFIJE




Na predstavljanju monografije komentirala se neravnomjerna zastupljenost pojedinih dijelova županije, s obzirom na njihovu povijest, tradicijsku vrijednost te današnju važnost.
Tako su Ravni kotari, koji se često ističu kao srce Zadarske županije, u bogato ilustriranoj monografiji najslabije zastupljeni na fotografijama, za razliku od nekih drugih, rubnih dijelova.