Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Nogometni vikend Mršićevih

03.05.2011. 22:00
Nogometni vikend Mršićevih


Bilo je i nekih tenzija u prvoj utakmici između Zadra i Splita, a za očekivati je, ako razmislimo tko su “gazde” ova dva kluba, da i sljedeće subote bude vatreno u Parku mladeži. Nadajmo se samo da će sve proći u fer i korektnoj borbi, a Zadrane bi sigurno zadovoljio remi usred Splita


U 27. kolu Prve HNL Zadar je na Stanovima rezultatom 1:0 pobijedio Hrvatski dragovoljac i praktički osigurao prvoligaški status. Istini za volju, to još treba potvrditi i matematički, ali tri kola prije kraja prvenstva i sedam bodova prednosti pred pretposljednjom Istrom 1961 trebalo bi biti dovoljno da i sljedeće sezone Zadar gledamo u prvoligaškom društvu. Junak subotnje pobjede nad momčadi iz Sigeta bio je Antonio Mršić, mladi veznjak prvoligaša sa Stanova, koji je iz slobodnjaka s oko 20 metara milimetarski precizno pogodio desni kut gostujuće mreže i Zadranima donio drugu uzastopnu pobjedu.
Malo fali
Pred Zadranima su ostala još tri kola u kojima ih očekuju tri vrlo teška dvoboja. U sljedećem putuju u Park mladeži gdje gostuju kod “europskog” Splita. Pa slijedi domaći ogled s prvakom Dinamom na Stanovima, a nakon toga se putuje za kraj na Kantridu. I sam trener Zebić je nakon subotnje pobjede kazao da sada, kada su rezultatski rasterećeni, očekuje još pokoji bod od svoje momčadi. A mi bi dodali da su to na neki način ostali dužni svojim vjernim navijačima i ovom gradu jer su redovito tijekom prošlosti gubili takve dvoboje. Napokon bi mogli uljepšati ovo sumorno proljeće i igrajući, poglavito za sebe, ali i za svoj klub, napraviti iskorak prema vrhu ljestvice. No, osvrnimo se još malo na prošlo kolo.
Istra 1961 je na svom travnjaku došla do uvjerljive pobjede nad “sumornim” Varaždinom. S obzirom da se dva dana ranije nije ni znalo hoće li Varaždinci nastupiti zbog štrajka, ovaj rezultat je očekivan. Treneru Pamiću i njegovim igračima ostaje nada da će u preostalom vremenu uspjeti prestići barem jednog od konkurenata s dna ljestvice. Dva boda više od Puljana ima Lokomotiva koja je na svom travnjaku odigrala 0:0 s Karlovcem. Činjenica je da lokosima još uvijek gori pod petama, a nikako da stignu do pobjede. Zagreb koji ima 30 bodova tone sve dublje. U prošlom su kolu u Kranjčevićevoj poraženi od Slaven Belupa 1:3. Čini se da “pjesnici” kao ni njihov prvi strijelac Krstanović nikako ne mogu uhvatiti pravu formu. Šibenik je, rekli bi očekivano, poražen na Šubićevcu od Dinama. Modri su, i kada igraju u leru, bolji od družine iz Krešimirova grada, a to je potvrdio i rezultat 0:2. Inače, Šibenik trenutačno na 12. mjestu ima 30 bodova, tri manje od Varaždina kojeg je Zadar prestigao na prvoligaškoj ljestvici. Osijek i Rijeka su u Gradskom vrtu odigrali bez golova i bez pobjednika. Nakon tog remija trener Branko Karačić je dobio otkaz, a Osijek trenutačno drži 9. mjesto s 35 bodova. Bod više ima Slaven Belupo, a još bod više, točnije 37 Rijeka. Karlovac koji je ostao neporažen na Maksimiru ima 38 bodova i drži 6. mjesto. Derbi 27. kola igran je u Zaprešiću, gdje je Inter dočekao Split. Bila je to borba za treće mjesto koje u vodi u Europu, a definitivni pobjednik nakon svega je momčad iz Parka mladeži na čelu s trenerom Ivanom Katalinićem koja je slavila 0:2. Svaka čast splitovcima, pokazali su kako se i u premijernoj prvoligaškoj sezoni mogu napraviti čuda. Split na 3. mjestu ima 46 bodova, pet više od Intera na 4. mjestu. Ipak, prošli vikend je bio potpuno u znaku obitelji Mršić. Kao što smo već naveli Antonio je svojim pogotkom donio pobjedu Zadru, a njegov otac Stanko, trener Cibalije sa svojom je momčadi izveo pravi podvig na Poljudu pobijedivši Hajduk 1:2. Dobro je Stanko rekao nakon ove utakmice, pa valjda je više vrijeme da i on dobije priliku na klupi splitskih “bilih”. Gore od ovoga Hajduku sa Stankom sigurno ne bi bilo.
Pravac Split
Kao što smo već naveli u sljedećem kolu će Zadar na noge Splitu koji još mora matematički potvrditi treće mjesto. U prvoj utakmici je Zadar golom u posljednjim minutama slavio 1:0. Bilo je i nekih tenzija u prvoj utakmici između Zadra i Splita, a za očekivati je, ako razmislimo tko su “gazde” ova dva kluba, da i sljedeće subote bude vatreno u Parku mladeži. Nadajmo se samo da će sve proći u fer i korektnoj borbi, a Zadrane bi sigurno zadovoljio remi usred Splita. Istra 1961 će na noge Karlovcu u grad na četiri rijeke. Ako ne izvedu čudo i ne pobijede, praktički se mogu početi pozdravljati s Prvom ligom u kojoj je već Hrvatski dragovoljac. Dragovoljac će u sljedećem kolu dočekati Hajduk koji bi u slučaju poraza mogao dovesti u pitanje i drugo mjesto. Ako “bili” izgube i tu utakmicu onda je “voda stvarno došla do grla”. Lokomotiva će na noge Slaven Belupu koji je igrački puno jači od njih, ali nekako nam se čini da bi u ovoj utakmici moglo biti svakakvih raspleta. Dovoljno je malo razmisliti o relacijama u HNS-u. Zagreb će na gostovanje u Vinkovce kod Cibalije koja se još nije odrekla izlaska u Europu. Stanku Mršiću i njegovoj momčadi želimo novu pobjedu u toj utakmici. Prvak Dinamo će na Maksimiru dočekati Inter koji, iako još ima šansi za Europu, sigurno nakon ovog poraza od Splita pomalo tone u svojim ambicijama. Ako se Zaprešićani trgnu moglo bi biti svašta u toj utakmici. Varaždin također još nije siguran, a u sljedećem kolu na svom travnjaku dočekuje Osijek. Šibenik će na Kantridi pokušati iznenaditi Rijeku i zaploviti u luku spasa. I to je to, pričekajmo i vidimo kako će se sve rasplesti.