Svjedočanstva protiv zaborava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Udruga Žene u Domovinskom ratu na predstavljanju knjige najavila i nove priče

U povodu obilježavanja Dana općine Bibinje u atriju osnovne škole pred brojnom publikom predstavljena je knjiga "Koracima nade u istinu - moja priča za tvoju istinu". To su istinite priče članica udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar.

Dirljive priče

U uvodnom dijelu je Vesna Matešić okupljenima pročitala potresnu priču "Skupljanje kostiju", svjedočanstvo sad pokojne Grle Pedić iz Paljuva.

- U knjizi se nalazi četrdeset intimnih zapisa žena, sudionica Domovinskog rata koje su shvatile da živimo u okruženju u kojem se nameće zaborav. To su žene s kojima ste se tisuću puta susreli, a nikad niste znali kakve boli i što one zapravo nose u sebi, kazala je Ivana Haberle, predsjednica Udruge, istaknuvši da je svaka žena zapisala svu svoju tugu i osjećaje koji su je prožimali, svu svoju žalost i nesreću.

- Ove su knjige pisane jezikom ljubavi kojim žene žele doprinijeti čuvanju istine o Domovinskom ratu. To su hrabre žene, čuvarice istine koje žele zauvijek zaustaviti vrijeme i reći da se istina ne zaboravlja, naglasila je Haberle.

Tijekom čitanja potresnih ulomaka iz knjige nitko od nazočnih nije uspio sakriti tugu i suze u očima. Sve pročitane dirljive priče popraćene su pljeskom nazočnih, naročito pročitan uradak "Doprinos moje domovine u boljitku Europe", mlade autorice Ane-Marije Čulina, kćeri hrvatskog branitelja i braniteljice.

U knjizi, na kojoj se radilo dvije godine, predočene su sudbine malih ljudi za koje možda i ne bismo znali da njihovo svjedočanstvo nije zapisano.

- Ova vrijedna svjedočanstva trebaju dati saznanja budućim generacijama o snazi žene, majke, u vremenu kada mnogi međunarodni politički moćnici nisu poslušali njihove molitve i molbe 'zaustavite rat u Hrvatskoj'. Hrvatske žene, majke, supruge i sestre dokazale su se kao sposobne i angažirane u obrani, u logistici, u organizaciji humanitarne pomoći, u skrbi za ranjenike, uporne u dokazivanju hrvatske istine, poručio je načelnik Nino Šimunić, izražavajući pritom ponos što je u knjizi i faksimil novinskog članka "Zadrani na hrvatskim granicama" u kojem se nalazi i njegova slika u odori časnika Hrvatske vojske.

Šimunić o "Oluji"

- Domovinski rat najsjajnije je razdoblje hrvatske povijesti, posebice 'Oluja' - kraljica svih hrvatskih bitaka - jer je Hrvatskoj donijela toliko željenu slobodu i teritorijalnu cjelovitost. To su činjenice, dokumentirane i argumentirane koje ne može osporiti niti jedna sudska presuda, pa ni ona haška koja je nepravedno, sramotno osudila naše generale Gotovinu i Markača, naveo je Šimunić.

Ovih 40 žena bilo je svjedokinjama četničkih zlostavljanja, ubijanja, razaranja i paljenja što itekako upućuje na ozbiljnost napisanih svjedočanstva i poruka.

- Pozivamo žene neka zapišu ili ispričaju svoja svjedočanstva, svu svoju tugu i osjećaje koji su ih prožimali, svu svoju žalost i nesreću tijekom Domovinskog rata kako bi zauvijek zaustavile vrijeme i rekle da se istina ne zaboravlja, pozvala je Ivana Haberle, najavljujući pritom nove knjige o svjedočanstvima žena o Domovinskom ratu.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je pučki pjesnik Ante Sikirić Krivin te Ićo Sikirić i klapa Bibinje. Program je vodila Suzana Lisica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno