Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svjedoci razvoja Tankerske plovidbe

03.05.2011. 22:00
Svjedoci razvoja Tankerske plovidbe


Narodni muzej Zadar, Muzejsko-pedagoška služba i Tankerska plovidba Zadar organiziraju izložbu “Makete brodova Tankerske plovidbe Zadar” koja se danas otvara u Gradskoj loži. Izložba je otvorena do 9. svibnja 2011. U povodu otvorenja izložbe ovog petka u Gradskoj loži Zadar upriličit će se i organiziran posjet izložbi žena kapetana.
 Izložba se organizira u povodu 16. godišnje skupštine Konfederacije europskih udruga pomorskih kapetana – CESMA koja se održava 7. svibnja 2011. u Europskom centru za međusektorsku suradnju – IMPACT u Zadru.
 Praksa je brodogradilišta koja grade brodove da se brodaru, uz predaju broda, preda i maketa – vjerna replika broda, koja se može koristiti u dokumentarne, informativno-propagandne, dekorativne, izložbene, obrazovne i druge svrhe.  
 Modeli se izrađuju ručno prema glavnom nacrtu. Trup broda je od lipovine (puno drvo), a nadgrađe i dijelovi po palubi od mesinga. Stavljaju se u vitrinu od pleksi stakla i pakiraju u drveni sanduk za transport.
 Izložbom maketa, vjernih replika brodova, koji su brazdeći svjetskim morima stvarali našu povijest, davali i daju neizmjeran doprinos našem razvoju, želi se aktualizirati priča o razvojnom putu, ulozi, značaju i utjecaju Tankerske plovidbe Zadar. Priču o brodovima kojima su se ostvarivali zacrtani planovi, priču o dosanjanom snu.
Narodni muzej Zadar odabrao je upravo ovu izložbu za jednu od najznačajnijih međunarodnijh muzejskih i kulturnih manifestacija – Noć muzeja za koju od samog početka postoji veliki interes.