Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Ražancu se bira između HDZ-a i nezavisne liste Za bolji Ražanac

03.05.2011. 22:00
U Ražancu se bira između HDZ-a i nezavisne liste Za bolji Ražanac


U Ražancu će “koplja ukrstiti” dvije liste i to HDZ nositelja Pave Zubčića te nezavisna lista Za bolji Ražanac, nositelja Edmonda Miletića. U sedam općinskih mjesta samo je HDZ istaknuo svoje liste


S obzirom na to da je još lanjske 2010. godine istekao mandat članovima vijeća mjesnih odbora, općinska uprava u Ražancu na čelu s načelnikom Dragutinom Miočićem, sukladno novom Zakonu o jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odredila je datum održavanja novih izbora. Tako će u nedjelju 8. svibnja oko 3.000 evidentiranih birača s pravom glasa s područja općine Ražanac imati priliku na izborima iskazati svoje građansko pravo, dajući svoje glasove onima u koje imaju najviše povjerenja da će njihova mjesta na najbolji mogući način voditi u idućem četverogodišnjem razdoblju.
Ražanačko Općinsko izborno povjerenstvo vodit će predsjednik Zoran Tikulin i njegova zamjenica Ljiljana Marelić, dok će se u međuvremenu oformiti Povjerenstvo za provedbu izbora koje će biti sastavljeno od predsjednika i dopredsjednika te još četvorice članova koje će predložiti stranke i nezavisne liste. Po onome što se zna u vijeća mjesnih odbora Radovin, Ražanac i Rtina birat će se devet članova, u vijeća MO-a Jovići i Ljubač birat će se 7 članova te u vijeća MO-a Krneza, Ljubački Stanovi i Podvršje birat će se po pet članova.
Po informacijama s kojim raspolažemo u Ražancu će koplja ukrstiti dvije liste: HDZ nositelja Pave Zubčića te nezavisna lista Za bolji Ražanac nositelja Edmonda Miletića. U sedam općinskih mjesta samo je HDZ istaknuo svoje liste. HDZ Rtine nositelj je Ivica Miočić, HDZ Radovin Pavle Beretin, HDZ Ljubač Domagoj Dušević, HDZ Jovići Ante Barač, HDZ Ljubački Stanovi Mladen Matak, HDZ Krneza Dušan Matak i HDZ Podvršje Nikica Matak.
U spomenute izbore Općina Ražanac usmjerit će oko 150.000 kuna iz ovogodišnjeg općinskog proračuna. Od toga predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva dobit će 3.000 kuna, a njegova zamjenica 1.000 kuna, dok će članu i zamjeniku člana biti isplaćeno po 700 kuna. Predsjedniku povjerenstva za izbore bit će isplaćeno 2.000 kuna, a njegovu zamjeniku 1.000 kuna, dok će članu i zamjeniku člana biti isplaćeno po 700 kuna. Članovima biračkih odbora, odnosno predsjedniku tog tijela isplatit će se 450 kuna, njegovu zamjeniku 400 kuna te članu i zamjeniku člana po 350 kuna.
Izborna promidžba počet će s danom objave kandidacijske liste i trajat će zaključno do 24 sata u četvrtak 5. svibnja. Izborna šutnja, kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata, ili pak procjene rezultata izbora, trajat će tijekom cijelog dana koji prethodi održavanju izbora, a riječ je o suboti, kao i na dan njihova održavanja i to od ponoći 7. svibnja do zaključno 21 sata 8. svibnja ove godine. Glasovanje će trajati neprekidno počevši od 7 do 19 sati. Biračka mjesta zatvorit će se točno u 19 sati. Općinsko izborno povjerenstvo utvrdit će rezultate glasovanja najkasnije u roku od 48 sati po zatvaranju biračkih mjesta, kada će se i službeno znati tko je u najvećoj mjeri dobio povjerenje birača u Ražancu i njegovih sedam navedenih općinskih mjesta.