Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vukovi ordiniraju po županiji – zaklali ovcu i janje

03.05.2011. 22:00
Vukovi ordiniraju po županiji – zaklali ovcu i janje


Vukovi su ušli u stado i ubili ovcu i janje, naklali dvije ovce i jedno janje, a fali mi još pet ovaca i tri janjca, kazao nam je ogorčeni Mario Knežević zvani Đuro iz Ninskog Dračevca. Naime, jutros je ostavio ovce na livadi u zaseoku Stanići, a kada se vratio nakon dva sata u blizini je primjetio zaklano janje. Kada je stigao do mjesta na kojemu je ostavio ovce imao je što i vidjeti, na livadi je nedaleko od stada bila dopola pojedena ovca i nekoliko krvavih ovaca i janjaca, a primjetio je da nekoliko grla fali. Od 35 ovaca i 26 janjaca, koliko ih je bilo u stadu, Kneževiću je nestala četvrtina.
–  Ovo je napravio vuk, nema što drugo biti i nije bio samo jedan, moralo ih je biti više. Najprije sam nazvao predsjednika lokalnog lovačkog društva, zatim tajnika pa vještakinju iz Benkovca, koja mi je rekla da to čuvam do sutra ujutro, iako sam joj rekao da ne mogu čuvati i zaštititi te strvine, jer je ovo daleko od kuća, kazao je Knežević ističući kako je šteta ogromna, procjenjuje je na 15 tisuća kuna, a prema svemu sudeći to neće uspjeti naplatiti.
Na područu Ninskog Dračevca nije zabilježeno mnogo napada vukova, a nedavno je jednom mještaninu ovcu ubio čagalj. Mještani koji su se skupili govore kako bi u slučaju da je čagalj napao ovo stado nastradala samo jedna ovca te da bi ozljede bile vidno drukčije, a osim toga dobili su informaciju kako je ranije tog jutra vuk viđen u Murvici Gornjoj.
– Čagalj bi zaklao samo jednu ovcu. Ovo je bio čopor vukova, jer oni dave ono što stignu i vidi se po tragovima na isklanim ovcima da je razmak između zuba desetak centimetara. Mislim da od naknade štete neće biti ništa, što je bilo bilo je. Nadam se samo da će se pronaći rješenja za vukove, rekao je Knežević.
Napadi vukova u Zadarskoj županiji najčešće se događaju na području Slivnice, Posedarja, Kruševa i Ždrila, a posljednji su se dogodili prije nešto više od mjesec dana kada su u svega dva dana zaklali osam ovaca, naklali šest i 18 rastjerali. Nakon razgovora s Kneževićem nazvali smo i Anu Grgas, vještakinju za vukove koja nam je doslovno rekla da nju to ništa ne zanima te da nije radila očevid i ne zna ništa o tome.