Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Cesti koja život znači potrebna premosnica

03.05.2012. 22:00
Cesti koja život znači potrebna premosnica


Predložena je izgradnja premosnice, odnosno pomoćne ceste kojom bi se zaobišlo ulegnuće i na taj bi se način cesta za vrijeme turističke sezone osposobila za promet. Za izgradnju premosnice potrebno je provesti postupak otkupa ili privremenog uzimanja u zakup zemljišta koje je u privatnom vlasništvu


Županijska cesta Pag – Sv. Marko – Sv. Duh, koja je najpopularnija biciklistička staza na otoku i omiljeno šetalište brojnih turista, zatvorena je za sav promet zbog odrona koji je nastao na deset kilometara od Paga u smjeru sjeverozapada. Cesta je ljeti vrlo prometna, uz nju se nalaze dva zaštićena područja, Park prirode Dubrava-Hanzine i Zaštićeni geološko paleontološki rezervat Crnika sa 18 milijuna godina starim miocenskim naslagama.
Put do plaža
Cesta Pag – Sv. Marko – Sv. Duh je i jedini kopneni put kojim se može doći do brojnih šljunčanih i pješčanih plaža na područjima Sv. Marko, Sv. Marija, Crnika i Sv. Duh. Ta makadamska cesta prolazi jednim od najljepših otočnih krajolika, uz stare vinograde, brojne suhozide i jedinstvene kamene strukture u podnožju brda Sv. Vid. Mnogima je cesta atraktivna jer je u cijelosti makadamska, onakva kakva je bila prije 207 godina kada je izgrađena na temeljima starog, poljskog puta. Koriste je brojni turisti s područja Paga i Kolana, a na popularnim triciklima njome se svakodnevno voze posjetitelji Zrća. Za vrijeme turističke sezone cesta ima veliko značenje, a toga su svjesni i u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije i u Općini Kolan.
– Ulegnuće koje je nastalo je vrlo kompleksan problem. Provedena su ispitivanja i utvrđeno je kako će radovi na popravljanju ceste dugo trajati, dakle ne bi mogli biti gotovi do turističke sezone. Znamo koliko je ta cesta važna i zbog toga smo razgovarali s predstavnicima Općine Kolan i predložili smo rješenje, rekao je Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije.
Predložena je izgradnja premosnice, odnosno pomoćne ceste kojom bi se zaobišlo ulegnuće i na taj bi se način cesta za vrijeme turističke sezone osposobila za promet. Za izgradnju premosnice potrebno je provesti postupak otkupa ili privremenog uzimanja u zakup zemljišta koje je u privatnom vlasništvu. Josip Zubović, načelnik Općine Kolan, se slaže kako je zatvaranje ceste velik problem koji se mora riješiti.
Opasne pukotine
– Predstavnici Županijske uprave za ceste Zadarske županije su nas obavijestili o provedenim ispitivanjima. Razgovarali smo o načinu na koji bi se napravio privremen prolaz kojim bi se zaobišlo oštećenje na cesti. Ponuđeno rješenje je dobro jer bi tako do početka glavnog dijela turističke sezone cesta bila otvorena za promet, rekao je Josip Zubović.
Uleknuće na prvi pogled izgleda gotovo bezazleno. Na makadamskoj cesti se vidi nekoliko malih rupa i nekoliko pukotina po kojima se ne bi moglo zaključiti kako je vožnja cestom opasna. No, sa sjeverozapadne strane ceste zemljište se lomi u obliku golemih ljuski, a ispod ceste je ponor dubok oko deset metara. Pretpostavlja se kako je odron posljedica orkanske bure, niskih temperatura zraka, visokih nanosa snijega i leda u veljači. Popravljanje ceste trajat će mjesecima, međutim, radovi na izgradnji premosnice trebali bi trajati desetak dana. Vrijeme prolazi i turista koji dolaze do ulegnuća i razočarano se vraćaju svakim danom je sve više. Koncem lipnja na Zrće će doći oko 15.000 turista koji će sudjelovati na Hideout Festivalu, a to će označiti i početak glavnog dijela turističke sezone. Ako se do ljeta ne omogući promet cestom tisuće turista će biti razočarano, a to znači i nezadovoljno i šteta koja će nastati bit će znatno veća od ulaganja u izgradnju premosnice.