Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gračac je bez perspektive

03.05.2012. 22:00
Gračac je bez perspektive


U Gračacu je održana 4. sjednica Predsjedništva županijske organizacije HNS-a na kojoj se razgovaralo o aktualnim problemima Općine Gračac. Predsjednik Općinskog vijeća i ostali HNS-ovi vijećnici u OV-u Gračaca naglasili su kako je to najveća općina u RH te da je prije rata u njoj postojala perspektiva, da su postojali neki gospodarski pogoni pa i tvornica, no nema nikakvih mogućnosti zapošljavanja.
Govorilo se o ukidanju ovlasti matičnom uredu da vrši ovjere dokumenata pa tako stanovnici Gračaca moraju putovati 50-ak kilometara ili čak 80-ak kilomatara (Srb) kako bi ovjerili dokument. Zoran Tomić, HNS-ov predsjednik Općinskog vijeća Općine Gračac govorio je o problemima mladih, kojima u Gračacu nedostaju osnovni uvjeti za normalan život.
– U Gračacu živi puno mladih ljudi, postoji osnovna i srednja škola, ali nakon završetka mladi sve manje ostaju u Gračacu. Prošle godine odselilo se 20-ak obitelji. Nemamo nikakvih kulturnih sadržaja poput kina ili kazališta. Javna rasvjeta nam je nikakva, ceste su loše. Tražimo bar najosnovnije uvjete, rekao je Tomić.
Vesna Sabolić, predsjednica ŽO HNS-a Zadarske županije predložila je Općinskom vijeću i načelniku općine da od Ministarstva pravosuđa zatraže da se u suradnji s Javnobilježničkom komorom uvedu uredovni dani javnog bilježnika u Gračacu i time smanje troškovi građanima u vezi s ovjerama dokumenata.