Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HŽ Infrastruktura dobiva stožer za obranu

03.05.2012. 22:00
HŽ Infrastruktura dobiva stožer za obranu


HŽ Infrastruktura danas će dobiti stožer za obranu tog poduzeća, a osnivaju ga željezničarski sindikati koji djeluju u tom poduzeću unutar HŽ Holdinga. Osnivanje Stožera posljedica je jučerašnjeg prosvjeda 500-tinjak radnika Infrastrukture što su ga organizirala četiri sindikata tog poduzeća protiveći će jednostranoj provedbi mjera racionalizacije kojoj je glavni cilj smanjenje broja radnika. Predstavnici četiri sindikata – Sindikat infrastrukture, Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara, Sindikat prometnika vlakova – susreli su se u četvrtak s Upravom HŽ Infrastrukture i predstavnicima Ministarstva pomorstva, no, zadovoljavajući odgovor na svoje zahtjeve nisu dobili. Uprava i resorno ministarstvo ustrajni su u smanjenju broja radnika, a nakon toga i prava iz kolektivnog ugovora.
Četiri sindikata ističu kako su izrazili spremnost da zajednički s Upravom nađu način mogućih ušteda kroz smanjene prava i rezanje ostalih troškova. Nakon jučerašnjeg prosvjeda, međutim, spremaju se na nove akcije. Prema pravilniku kojeg donosi Uprava Infrastrukture u tom se poduzeću ukida 1.200 radnih mjesta, a bez posla bi trebalo ostati 650, ako ne i više radnika. Istovremeno, poručuju sindikati, “menadžment kompanije potpisuje unosne ugovore o radu”, a po novoj sistematizaciji bi u poduzeću trebalo raditi 20 direktora. Sindikati su od Vlade zatražili da donese odluku o racionalizaciji s točno određenim ciljevima i rokovima. Smatraju, da ti rokovi i ciljevi nisu utvrđeni prijedlogom pravilnika. Uprava HŽ Infrastrukture priopćila je kako će razmotriti zahtjeve socijalnih partnera te nastaviti socijalni dijalog, a nova organizacija stupit će na snagu nakon provedenog postupka propisanog odgovarajućim propisima i razmatranja primjedbi dobivenih temeljem savjetovanja sa sindikatima.
Uprava HŽ Infrastrukture, pak, “uvažavajući činjenicu da socijalni partneri imaju pravo izraziti svoj stav kroz prosvjede” izražava nadu da će sindikati “partnerski prihvatiti plan restrukturiranja te da će zajednički doći do dogovora na obostrano zadovoljstvo”. Među ostalim navodi kako je novom organizacijom u planu ukidanje nepopunjenih i nepotrebnih radnih mjesta te racionalizacija tehnološkog procesa. Višak radnika, navodi se, bit će zbrinut prema programu zbrinjavanja koji će biti izrađen u suradnji s Vladom.
Na jučerašnjoj sjednici  Vlada je predložila izmijene Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ – Hrvatske željeznice kako bi se društva unuatr HŽ-a mogla spajati, dijeliti i pripajati samo odlukama Vlade. Time se omogućuje podjela društva HŽ Vuča vlakova, tj. pripajanje tog društva HŽ Cargu i HŽ Putničkom prometu. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je da se predlaže donošenje toga zakona po hitnom postupku zbog početka ozbiljnog restrukturiranja HŽ-a.
Za Sindikat strojovođa buduće cijepanje Vuče, odnosno pripajanje Putničkom prijevozu i Cargu nije sporno, međutim upitno je ima li Cargo budućnost, a time i strojovođe koji će biti u tom poduzeću. Naime, iz Sindikata strojovođa ističu kako u Cargu najavljuju kako će s otvaranjem tržišta izgubiti 60 posto tereta kojeg će preuzeti strani prijevoznici, umjesto da se kompanija bori za nove poslove čime bi i zaposlenost bila osigurana.