Linić odobrio izmjeru

Slika korisnika admin
Autor: 
Velimir BRKIĆ
Ivica Juričević

Iako je u ponovljenom postupku javne nabave za geodetske-katastarske usluge radi izrade katastra nekretnina na području općine Posedarje za k.o. Posedarje izvođač radova - Geodetski zavod d.o.o. Split izabran još u veljači, zbog raspuštanja Općinskog vijeća Posedarje ugovor ni danas, tri mjeseca kasnije nije potpisan.

No, kako nas informira načelnik Ivica Juričević, planirana i dugoočekivana katastarska izmjera k.o. Posedarje, u koju uz mjesto Posedarje spadaju i Podgradina, Ždrilo te Ćoze, ipak će se, i to veoma brzo, pomaknuti sa statusa quo.

- Dan za danom čekamo poziv ravnatelja DGU-a koji će povjerenicu Belić i mene pozvati na potpisivanje ugovora s izabranim izvođačem. Naime, kako bi daljnje odgađanje projekta katastarske izmjere imalo veoma štetan utjecaj na općinu Posedarje, Vladina povjerenica Ljiljana Belić i ja smo ministru financija Slavku Liniću poslali zahtjev da nam odobri potpisivanje ugovora. Pozitivan odgovor ministra Linića u Općinu je stigao u ponedjeljak, rekao je Ivica Juričević.

Riječ je o katastarskoj izmjeri na površini 3.809 hektara, a vrijednost radova iznosi 3.150.000 kuna.

Radove u omjeru 40 prema 60 posto zajednički financiraju Državna geodetska uprava te Općina Posedarje i vlasnici nekretnina koji su dobili priliku urediti svoje vlasništvo na znatno jeftiniji i lakši način nego da sami idu u postupak dokazivanja vlasništva.

A da je postupak dokazivanja vlasništva u Posedarju dosad bio jako kompliciran nema dvojbe. Naime, aktualne zemljišne knjige za k.o. Posedarje datiraju još iz vremena Austro-Ugarske Monarhije!

Tako se i u općini Posedarje, kao i u većini općina u Zadarskoj županiji, nerijetko događalo da se zbog vlasničkih odnosa odugovlače neki važni javni projekti.

Nakon k.o. Posedarje planira se ići u katastarsku izmjeru i drugih katastarskih općina na području općine Posedarje - k.o. Slivnica, k.o. Vinjerac i k.o. Islam Latinski.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno