Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maraska i Borik ostali gubitaši

03.05.2012. 22:00
Maraska i Borik ostali gubitaši


14,4 milijuna gubitaka u Boriku i 2,37 milijuna gubitaka u Maraski


U nastavku izvještavanja o financijskim i poslovnim pokazateljima ovdašnjih dioničkih društava čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi te redovito podnose kvartalna izvješća, predstavljamo pokazatelje Borika i Maraske za prva tri mjeseca ove godine.
Borik d.d. je prema podnesenom izvješću imao 5,3 milijuna kuna prihoda, a 19,7 milijuna kuna rashoda što je rezultiralo tekućim gubitkom od 14,4 milijuna kuna. Gubici su time uvećani 40 posto na lanjskih loših 10 milijuna kuna gubitaka. Agron Beriša u ime uprave napominje kako je tvrtka turistička te su joj centralni prihodovni mjeseci u drugom i trećem kvartalu. Preneseni kumulativni gubici kroz više godine penju se na 437 milijuna kuna. Kada su u pitanju obveze, one se u najvećoj mjeri odnose na obveze porema bankama i ostalim financijskim institucijama.
Tvrtka je inače nedavno zbog nedostatnog odaziva prolongirala Glavnu skupštinu dioničara.
U razdoblju od 01. siječnja do 31. ožujka 2012. godine Maraska d.d. ostvarila je poslovne prihode u iznosu od 23,4 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećani su za miljun kuna (2011. 22,4 milijuna kuna).
U navedenom razdoblju ostvareni su prihodi od prodaje proizvoda i usluga u zemlji u visini 19,2 milijuna kuna što predstavlja rast od 2 % u odnosu na prethodnu godinu kada su ostvareni prihodi od prodaje proizvoda i usluga u zemlji u visini 17,8 milijuna kuna.
Ostvareni prihodi od prodaje na inozemnim tržištima u visini 3,0 milijuna kuna u razdoblju 01. siječnja do 31. ožujka 2012. godine viši su u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 7 %.
Ostvareni su poslovni rashodi u iznosu od 24,0 milijuna kuna dok su u istom razdoblju prethodne godine poslovni rashodi iznosili 23,1 milijuna kuna.
U strukturi poslovnih rashoda značajan je rast troškova sirovina i materijala u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 20 % zbog povećanja proizvodnje i zbog povećanja cijena sirovina i materijala.
Rashodi po osnovu kamata i tečajnih razlika su povećani u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 10 % što je posljedica povećane zaduženosti i porasta tečaja ino valuta.
Za period siječanj-ožujak 2012. godine ostvaren je gubitak od 2.370 tisuća kuna koji je prvenstveno posljedica povećane zaduženosti i, kao rezultat toga, visokih financijskih rashoda.
Tvrtka je u međuvremenu izvršila promjenu – smanjenje temeljnog kapitala te transformirala vlasničku strukturu na način da je tvrtke iz grupacije istog vlasništva za iznose potraživanja pretvorila u vlasnike što bi trebalo pomoći u konsolidaciji tvrtke u budućem razdoblju.