Maraska i Borik ostali gubitaši

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Borik d.d. je imao 5,3 milijuna kuna prihoda, a 19,7 milijuna kuna rashoda

U nastavku izvještavanja o financijskim i poslovnim pokazateljima ovdašnjih dioničkih društava čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi te redovito podnose kvartalna izvješća, predstavljamo pokazatelje Borika i Maraske za prva tri mjeseca ove godine.

Borik d.d. je prema podnesenom izvješću imao 5,3 milijuna kuna prihoda, a 19,7 milijuna kuna rashoda što je rezultiralo tekućim gubitkom od 14,4 milijuna kuna. Gubici su time uvećani 40 posto na lanjskih loših 10 milijuna kuna gubitaka. Agron Beriša u ime uprave napominje kako je tvrtka turistička te su joj centralni prihodovni mjeseci u drugom i trećem kvartalu. Preneseni kumulativni gubici kroz više godine penju se na 437 milijuna kuna. Kada su u pitanju obveze, one se u najvećoj mjeri odnose na obveze porema bankama i ostalim financijskim institucijama.

Tvrtka je inače nedavno zbog nedostatnog odaziva prolongirala Glavnu skupštinu dioničara.

U razdoblju od 01. siječnja do 31. ožujka 2012. godine Maraska d.d. ostvarila je poslovne prihode u iznosu od 23,4 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećani su za miljun kuna (2011. 22,4 milijuna kuna).

U navedenom razdoblju ostvareni su prihodi od prodaje proizvoda i usluga u zemlji u visini 19,2 milijuna kuna što predstavlja rast od 2 % u odnosu na prethodnu godinu kada su ostvareni prihodi od prodaje proizvoda i usluga u zemlji u visini 17,8 milijuna kuna.

Ostvareni prihodi od prodaje na inozemnim tržištima u visini 3,0 milijuna kuna u razdoblju 01. siječnja do 31. ožujka 2012. godine viši su u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 7 %.

Ostvareni su poslovni rashodi u iznosu od 24,0 milijuna kuna dok su u istom razdoblju prethodne godine poslovni rashodi iznosili 23,1 milijuna kuna.

U strukturi poslovnih rashoda značajan je rast troškova sirovina i materijala u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 20 % zbog povećanja proizvodnje i zbog povećanja cijena sirovina i materijala.

Rashodi po osnovu kamata i tečajnih razlika su povećani u odnosu na isto razdoblje 2011. godine za 10 % što je posljedica povećane zaduženosti i porasta tečaja ino valuta.

Za period siječanj-ožujak 2012. godine ostvaren je gubitak od 2.370 tisuća kuna koji je prvenstveno posljedica povećane zaduženosti i, kao rezultat toga, visokih financijskih rashoda.

Tvrtka je u međuvremenu izvršila promjenu - smanjenje temeljnog kapitala te transformirala vlasničku strukturu na način da je tvrtke iz grupacije istog vlasništva za iznose potraživanja pretvorila u vlasnike što bi trebalo pomoći u konsolidaciji tvrtke u budućem razdoblju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno