Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pogarčić: Ugovor o Ini Vlada usvojila jednoglasno

03.05.2012. 22:00
Pogarčić: Ugovor o Ini Vlada usvojila jednoglasno


Nitko iz Vlade nije se protivio prepuštanju upravljačkih prava, izjavila predstojnica vladina Ureda za zakonodavstvo Zdenka Pogarčić


Ivo Sanader konačno je u sudnici dočekao povoljno svjedočenje: predstojnica vladina Ureda za zakonodavstvo Zdenka Pogarčić potvrdila je jučer kako su svi članovi vlade jednoglasno, bez pritisaka i nakon “burnih rasprava”, prihvatili promjene dioničkoga ugovora vlade i MOL-a o Ini, kao i ostale prateće ugovore o plinskome biznisu.
Na svim sastancima
Svjedočeći jučer u nastavku suđenja Sanaderu za afere Hypo i Ina-MOL, svjedokinja obrane Pogarčić prepričala je četiri vladine sjednice i nekoliko sastanaka u Ministarstvu gospodarstva na kojima se, potkraj 2008. i početkom 2009, raspravljalo i odlučivalo o izmjeni dioničkog ugovora te o ugovorima o plinskome biznisu. Predstojnica je svjedočila iz prve ruke, jer je sudjelovala na svim tim sastancima. Naglasila je, međutim, da ondje nije bila kao stručnjakinja za sadržaj pregovora, nego kao predstavnica ovlaštenog vladina tijela koje je potvrdilo da vlada jest nadležna dati suglasnost na te ugovore.
Sjednice vlade održane su u listopadu, dvije u prosincu, te posljednja 29. siječnja 2009, na kojoj je vlada “jednoglasno” usvojila sporazum vlade i MOL-a o izmjeni dioničkoga ugovora. Svakoj od tih sjednica prethodila je sjednica vladina užeg kabineta. Svaki od tih užih kabineta održan je, prema svjedočenju Pogarčić, u širem sastavu nego što propisuje vladin poslovnik. Uži bi kabinet temeljito raspravio problem, a vlada bi potom glasala na posebnoj, otvorenoj ili zatvorenoj sjednici.
Na sjednici u listopadu tadašnji je potpredsjednik vlade Damir Polančec izvijestio o pregovorima s predstavnicima MOL-a, pa je zaključeno da za sljedeću sjednicu detaljno analizira cijeli proces. Tu je analizu, u formi izvješća, Polančec ponudio na vladinoj sjednici potkraj prosinca, otprilike u vrijeme kada je održana još jedna sjednica, bez naročite važnosti, prema svjedokinjinu iskazu. Vlada je 29. siječnja 2009., na otvorenoj sjednici, jednoglasno usvojila sva tri ugovora koji od 2009. tvore paket novih odnosa Ine i MOL-a.
Burne rasprave
Pogarčić je svjedočila da je Sanader, koji je na sjednicama vlade uvodno izlagao, naglašavao da se ugovor mijenja kako bi se sačuvali hrvatski nacionalni interesi. Na pitanje tužiteljice je li ikome išta nametao, svjedokinja je odgovorila niječno. Štoviše, rasprave su bile “burne”, raspravljalo se o pravima MOL-a i o tome koliko će Hrvatska utjecaja zadržati u Ini. U raspravama su prednjačili tadašnji ministri Ivan Šuker i Marina Matulović-Dropulić, koja je bila visoka dužnosnica Plinacroa, tvrtke uključene u pregovore. No sadržajnu raspravu često je ometao osobni animozitet Ivana Šukera prema Damiru Polančecu, pa je Pogarčić Šukerov stav prema Polančecu nazvala “netolerantnim”. “Nisam svjedočila nametanju bilo kakvih stavova. Svi su bili slobodni iznositi mišljenja i odlučivati”, kazala je Pogarčić.
Suđenje se nastavlja danas.


Tužiteljici isti odgovori




USKOK-ova tužiteljica u protuispitivanju pitanjima je pokušavala dobiti potvrdu da se bar neki od članova vlade jasno protivio predloženim ugovorima, ali nije uspjela. “Nitko se nije javno protivio prepuštanju upravljačkih prava u Ini”, izjavila je Pogarčić. Tužiteljica je nastojala dobiti i naznaku mogućnosti da je netko vladi, u procesu odlučivanja, podmetnuo izmijenjene ugovore, ali nije uspjelo ni to, premda Pogarčić jest izjavila da su “konačne verzije ugovora dostavljene neposredno prije konačne sjednice vlade 29. siječnja 2009”.