Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U samo dva dana plaćeni doprinosi za više od 30 tisuća ljudi

03.05.2012. 22:00
U samo dva dana plaćeni doprinosi za više od 30 tisuća ljudi


Slavko Linić je uplatu doprinosa naveo kao primjer da analitičari koji kritiziraju Vladu, ipak ne gledaju vladine poteze i program u cijelini


Čini se da je Vladina Uredba po kojoj nema isplate plaća bez plaćanja doprinosa već dala rezultate i da se samo u dva radna dana njezine primjene za gotovo 30 posto smanjio broj poduzeća koja svojim radnicima ne plaćaju doprinose. Kako je jučer nakon sjednice Vlade izvijestio ministar financija Slavko Linić u ponedjeljak je na popisu poduzeća koja redovito ne uplaćuju doprinose bilo 45 tisuća tvrtki, dok je u srijedu na popisu bilo 13 tisuća poduzeća manje, odnosno njih 32 tisuće. Prijetnja blokadom svih računa u slučaju neisplate doprinosa, očito je natjerala poduzetnike da ispune svoju obvezu prema državi.
Početak oporavka
– Na popisu koji smo sačinili prije tri dana bilo je 45 tisuća tvrtki koje treba kontrolirati isplaćuju li redovito doprinose, a u srijedu smo predali popis od 32 tisuće tvrtki. A, znate li zašto? Jer je njih 13 tisuća riješilo problem neplaćenih doprinosa, kazao je Linić. Iako nema podataka kolikom broju radnika su u samo dva radna dana plaćeni doprinosi, prema nekim procjenama riječ je o više od 30 tisuća ljudi.
Uplatu doprinosa Linić je naveo kao primjer da analitičari, koji kritiziraju Vladu jer je Hrvatska ponovno u recesiji, ipak ne gledaju vladine poteze i program u cijelini nego se drže brojki kao statističari.  Ipak, ministar ne bježi od toga da je Hrvatska u recesiji, jer brojke pokazuju negativne trendove.
– Hrvatska je u teškoj krizi i recesiji, no Vlada je i dalje optimistična da će u drugoj polovici godine krenuti investicije i početak gospodarskog oporavka, izjavio je jučer ministar financija Slavko Linić. Uz to što je izrazio žaljenje jer analitičari ne vjeruju vladinom programu, Linić ima zamjerke i na gospodarsvenike, koje je Vlada svojim odlukama rasteretila za tri milijarde kuna, ali se nitko od njih ne pokreće nego svi čekaju da Vlada nešto poduzme.
Linić je i dalje uvjeren u početak oporavka već ove godine jer će investicije krenuti u drugoj polovici godine.
Dobra vijest
– Netko misli da se s investicijama može početi u 50, 60 dana jer ne sluša ono što neprekidno govorimo – da smo u prvih šest mjeseci u stanju pripremiti projekte, financiranje i ljude koji će izvesti sve te poslove, te započeti strukturne promjene u trgovačkim društvima u kojima se do sada samo trošilo, poručio je Linić.
Prognoza Ekonomskog instituta o padu BDP-a za jedan posto, za prvog je potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića dobra vijest, jer su dosad s tog Instituta stizale prognoze o padu BDP-a od dva posto.


Čačić: Naknade nisu nezakonite




Čačić tvrdi da nisu nezakonite naknade za plaćanje energenata, poput novouvedene naknade za plin, kao što to sugeriraju udruge potrošača, a tu je svoju tvrdnju objasnio time da je “svaka odluka koju donese Vlada u skladu sa zakonom”.