Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uz puno dobre volje do značajnih rezultata

Autor: Ante Rogić

03.05.2013. 22:00
Uz puno dobre volje do značajnih rezultata

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Deset godina je prošlo otkako je Zajednica Talijana u Zadru počela s tečajevima talijanskog jezika za mlade i odrasle. Bila je to prilika da se u prostorijama Zajednice okupe bivši i sadašnji profesori i učenici.
– Iza nas je deset godina tečajeva u kojima je na različitim razinama prošlo 500-600 polaznika tečajeva. Počeli smo skromno, s deset plastičnih sjedalica i dva stolčića, ali s puno dobre volje, kazala nam je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru prisjećajući se početaka u kojima je bilo i malo upisanih.
Danas se tečajevi održavaju u deset različitih grupa, s najviše deset polaznika u jednoj grupi, a vodi ih šest profesora. Tečajevi završavaju ovih dana, a već dolaze upiti za jesenski upis u devetom mjesecu. Tečajeve vode iskusni profesori, a odnedavno postoji i mogućnost polaganja ispita za stjecanje certifikata Plida.
– Već godinu i pol postoji mogućnost stjecanja certifikata Plida, koji je priznat u cijelom svijetu. Ispit traje dva sata, a sastoji se od slušanja, čitanja i pisanja. Postoji mogućnost polaganja ispita i za djecu, te se dobiva certifikat Plida junior, kazala je Andrea Bevanda, predsjednica udruge Dante Alighieri s kojom Zajednica Talijana surađuje već četiri godine.
Kroz tečajeve talijanskog u deset godina se promijenilo i polaznika, ali i profesora. Godinu dana tečajeve je držala prof. Ivana Škevin, koja se jučer prisjetila tog vremena.
– Ovdje baš i ne vidim puno svojih studenata, jer sam samo godinu dana držala tečaj. No svejedno lijepo se prisjetiti tih vremena u kojima je bilo puno smijeha, ali smo i puno toga zajednički naučili, kazala je Škevin.