Turisthotel u sezonu sa 10,7 milijuna gubitaka

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Nakon Ilirije, o čijim smo rezultatima izvijestili, druga ovdašnja tvrtka, od malobrojnih koje još kotiraju na Zagrebačkoj burzi - Turisthotel d.d. Zadar predala je Izvješće o poslovanju u prvom kvartalu 2014. godine, prema kojem je iskazan gubitak od 10.687.000 kuna.

Rezultat je očekivan. Najveće i najuspješnije poduzeće iz sektora turizma, posljednjih godina i iz svih sektora u Zadarskoj županiji, ima izrazito sezonski karakter u najznačajnijem dijelu tvrtke - Turističkom naselju Zaton. Zaton se standardno otvara oko 1. svibnja, što znači da prethodno troši, a ne stvara dohodak. Određuje to i karakter naselja. Riječ je o kamping i apartmanskom naselju koje može primiti čak 8.000 osoba, od čega oko 5.500 u kampu sa 1.7000 smještajnih jedinica, najbolje ocijenjenom u zemlji, sa više strana. Drugi su kapaciteti praonica rublja, a i ona je uz dio cjelogodišnjeg posla umnogome vezana za turističke kapacitete, svoje i tuđe, koji izrazitije posluju s približavanjem i vrhom sezone. Ugostiteljski kapaciteti tvrtke su maleni, kao i hostel Forum, ali je i on djelomično vezan uz sezonu a u dijelu cjelogodišnjeg rada njegov promet ne može osigurati snažniji prihod. Cjelogodišnji ketering također snažnije učinke na ukupan rezultat društva.

Uglavnom, prihodi u prva tri mjeseca iznosili su 8,6 milijuna kuna, a što je za 7% manje nego lani u istom razdoblju. Rashodi su bili 19,3 milijuna i oni su za pet posto manji od lanjskih. Ukupno je dakle ostvaren gubitak od 10,7 milijuna, ipak tri posto manje nego lanjskih 11 milijuna. Kako se u svjetskom tržištu tankera ne vide neke bitne promjene, za pretpostaviti je s velikom sigurnošću da će Turisthotel i ove godine biti najuspješnija tvrtka u Zadarskoj županiji.

Turisthotel je u ovom zimskom razdoblju nastavio investicije, koje se odnose na rekonstrukciju recepcije apartmana u turističkom naselju "Zaton", uređenje dijela glavne ulice naselja, ulaganja u paninoteku, uređenje poslovnih prostora te ugostiteljskih objekata. Uz to ulaže se u uređenje plaže naselja, infrastrukturne objekte, parcelizaciju kampa, hortikulturu itd., što će sve podići kvalitetu naselja na veću razinu. Od ostalih objekata uređuje se dio poslovnog prostora u zgradi TIZ-a, koji ide najam zadarskom studiju HRT-a. Radovi na ovim investicijama privode se kraju te se očekuje njihov završetak tijekom svibnja. Iznos ove investicije je oko 25 milijuna kuna, što se financira iz dugoročnog kredita, dobivenog prošle godine i iz vlastitih izvora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno