CGO u Biljanima Donjim dobio lokacijsku dozvolu, uskoro kreće gradnja!

Slika korisnika admin
centar za gospodarenje otpadom biljane

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 17. travnja izdalo je lokacijsku dozvolu za Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim s pristupnom cestom. Donošenjem lokacijske dozvole uspješno su završene opsežne dugogodišnje pripreme na izgradnji ove izuzetno važne građevine za uvođenje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj županiji i Hrvatskoj.

 - Nakon devet godina rada, 59 kilograma pripremljene dokumentacije, više od 100 različitih studija, elaborata, planova i programa i pet godina nakon što smo ušli u postupak procjene utjecaja na okoliš i zdravlje te nakon tri javna izlaganja o utjecajima na okoliš i zdravlje, u ruci imamo toliko željenu lokacijsku dozvolu za Centar, kazala je Sašenka Korenov, pomoćnica direktora tvrtke Eko d.o.o., zadužena za izgradnju i upravljanje Centrom za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim.

Građevinska dozvola i izgradnja Centra očekuje se u drugoj polovici 2016. godine, dok bi Centar trebao započeti s radom tijekom 2018. godine.

Vrijednost ukupne investicije Centra za gospodarenja otpadom je oko 58 milijuna EUR-a u što nisu uključeni budući troškovi zatvaranja odlagališta nakon perioda od 30-ak godina korištenja i izgradnje završnog pokrovnog sustava. Cijeli projekt će se financirati na način da će se 90 posto sredstava osigurati iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok bi se preostalih 10 posto financiralo lokalno putem kreditnih linija.

U sljedećih mjesec dana kreće prvi natječaj za projektiranje i izgradnju Centra, a drugi natječaj za nadzor. Vrijednost prvog natječaja za izgradnju je oko 340 milijuna kuna, a za nadzor 9 milijuna kuna.

opširnije u tiskanom izdanju od 5. svibnja
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno