Cromaris povećao prodaju za 49%

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
cromaris
PIXSELL

Moćna i uspješna Adris grupa u 2014. godini ostvarila je  ukupni prihod u iznosu od 5,48 milijardi kuna, a poslovni prihod iznosio  je 4,89 milijardi kuna. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,46 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 2,75 milijardi kuna, a na  inozemnim 1,71 milijarda kuna. Adris u svom proizvodno-turističkom  segmentu ostvaruje 53 posto prihoda od prodaje roba i usluga na inozemnim tržištima, od čega približno 60 posto na zahtjevnom EU tržištu.  U posljednjih šest godina Adris je, unatoč krizi, ostvario prosječnu godišnju stopu rasta izvoza od gotovo sedam posto. Dobit prije oporezivanja iznosi 402 milijuna kuna, a neto dobit 351 milijun kuna, navodi se u  priopćenju ove kompanije.

Zadranima je od niza komponenti koje čine poslovanje tvrtke posebno zanimljivo poslovanje Cromarisa u sastavu Adrisa, a koji ima sjedište  i veći dio pogona i posla u Zadarskoj županiji.

Poslovanje Cromarisa obilježio je nastavak rasta proizvodnje i prihoda. U posljednjih šest godina prodaja je povećana šest puta, a proizvodnja gotovo osam puta. Prosječna godišnja stopa rasta prodaje u razdoblju 2008.-2014. iznosi 31 posto. U 2014. godini prodano je 5.629 tona ili  49 posto više nego prethodne godine, od čega je udio izvoza iznosio 69  posto.

U Upravi ističu kako su uloženi  veliki napori u izgradnju brenda i već  danas Cromaris brend u Hrvatskoj ima prepoznatljivost veću od 50 posto. Sljedeći korak je povećati prepoznatljivost na međunarodnom tržištu,  osobito u Italiji. Marketinška diferencijacija i premiumizacija, odnosno  pozicioniranje u najviši segment ponude način su kako se natjecati na  zahtjevnom europskom tržištu. Primjerice, u posljednje četiri godine  Cromaris je uspio povećati prosječnu prodajnu cijenu svježe ribe za približno 34 posto, a u izvozu 41 posto.

Danas Cromaris spada među deset europskih proizvođača orade i  brancina iz uzgoja. U tijeku je investicija u novo mrjestilište i sustav predrasta, vrijedan gotovo 150 milijuna kuna, što će osigurati stabilnost nabave. Osim toga, skratit će se proizvodni ciklus i povećati stupanj  preživljavanja, što izravno utječe na niže proizvodne troškove. Investicija  bi trebala biti završena tijekom ove godine. Time Cromaris postaje visoko tehnološka i vertikalno integrirana tvrtka. Cromaris je u 2014. godini  ostvario neto dobit u iznosu od 1,2 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno