Mandre postale najmanja općina po broju stanovnika u Hrvatskoj s ljekarnom

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Velika fešta u Mandrama u Općini Kolan. Povod za veliko pučko slavlje je otvorenje ljekarne. Mandre, koje se nalazi u srcu otoka Paga i u kojem živi oko 400 stanovnika najmanje je brojčano naselje u Republici Hrvatskoj koje je dobilo moderno opremljenu ljekarnu. Dakako i Općina Kolan, koja broji oko 800 stanovnika (Kolan 380, Kolanjski Gajac 20, Mandre 400), je najmanja općina po broju stanovnika u Lijepoj našoj s ljekarnom.

Zdravstvena ustanova Ljekarne Butković, supružnika Mira i Sandre Butković, nakon ljekarni u Pagu i Povljani u četvrtak predvečer, u nazočnosti bronih gostiju i uzvanika otvorili su treću u nizu ljekarnu u Poslovnom centru Mandre, nadomak lučice.

"Butkoviću ličiš ljude naše, sve uz pomoć doktora Šuprahe. Dok budete radili u duetu, duže ćemo živit na ovom svijetu...", riječi su dvoglasne pjesme nakanat ("Pivanje nakanat otoka Paga" je nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH, op.a) pogođenu "u sridu". Otpjevali su je u duetima pivači nakanat iz Kolana - Ivan Šuljić Ivulić, Milivoj Šupraha Milić, Kazimir Zubović Miro i Josip Šupraha Cukrić, članovi KUD-a Bartul Kašić.

Obred blagoslova je predvodio župnik o. Josip Galić, dok je program vodila Vesna Karavanić, novinarka Zadarskog lista.

- Otvorenje ove moderno opremljene ljekarne velik je dobitak za općinske žitelje i susjednog mjesta Šimuni, koji više neće morati odlaziti po lijekove i druge zdravstvene potrepštine u Pag ili u Povljanu, već će sve imati ovdje nadomak svojih kućnih pragova. Dakako i za naše turiste, vikendaše, goste i prolaznike, rekao je načelnik Josip Zubović.

Pritom je naglasio kako tijekom glavne turističke sezone na području općine Kolan dnevno boravi preko 5.000 turista, uglavnom iz Slovenije, Njemačke i Italije.

- Žitelji općine Kolan, kraljevine sira, su prepoznali turizam kao značajan izvor prihoda koji je, uz poljoprivredu, ribarstvo, stočarstvo i sve drugo, poboljšao kvalitetu života i standard na ovim našim prostorima, govori Zubović, načelnik od osnutka Općine Kolan.

- Novootvorena ljekarna žiteljima ovog dijela otoka Paga trebala bi uvelike povećati razinu medicinske usluge, jer će na jednom mjestu imati veliki izbor lijekova, dodataka prehrani, preparativne i dekorativne kozmetike poznatih svjetskih brendova, poručio je vlasnik Miro Butković dodavši kako su njihovi klijenti u Pagu i Povljani prepoznali njihove aktivnosti te su ih nagradili svojim povjerenjem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno