Perje na olujnome vjetru

Slika korisnika admin
GKZD

Noć knjige, obilježena u Multimedijalnoj dvorani Gradske  knjižnice Zadar, donijela je pjesnički maraton čakavske poezije.

Večer čakavske poezije i pjesama o moru i o škoju organiziralo je Hrvatsko književno društvo ogranak Zadar, a za vrijeme trajanja manifestacije predstavljena je  sva ljepota poetskog izričaja čakavštine, čakavice,  čokovskog ilitiga čekavskog narječja.

Petnaestak pjesnika, kako poznatijih, tako i manje poznatih, samozatajnih literata, redom iz šireg županijskog prostora u sat i pol vremena  "otvorilo" je i "darovalo" publici svoju dušu, prekrasnim stihovima, o  moru, brodovima, čokotu i trsu, neverama i hridima, škoju, škrtoj zemlji,  voljenima i nevoljenima, sretnim i nesretnim ljubavima...

Nikola Šimić Tonin, Zvonko Čulina, Valter Šarović, Ivan Gaćina, Lorena Babić, Ante Šarunić Šarun, Jela Skazlić, Žaklina Glibo, Danica Kremić,  Danijela Ražov, Ivan Skazlić, Tomislav Meštrić, Zvonko Sutlović, Ana Trnina, Ante Gregov, Jurin, Ljiljana Šešelja... podjednako "iz Grada, Bodula  i Vlaja", ali baš svi iz istog "svijeta riječi, rime i stila", poneki uz pratnju  gitara, ponudili su pregršt divnih rečenica recitirajući stihove domaćih  autora, kao i vrijedna vlastita ostvarenja.

- Uistinu sjajnu večer priredili smo u povodu Međunarodnog dana  knjige, na taj način željeli smo promovirati poeziju, ali naravno i knjigu,  pjesnički i književni rad. Doduše, sastav pjesnika i sadržaj bio je raznolik,  na raznim idiomima, dijalektima, svatko je govorio na svom idiomu, ali  svi na čakavštini, različitim naglascima, načinom govora, poklanjajući  bogatu večer čakavskog narječja. Ta čakavština je govor naših matera,  naših otaca, pa tako i mog, našeg, djetinjstva. Moramo je njegovati da se  očuva barem nešto, a iako znam da skupljamo perje na olujnom vjetru,  trebamo se potruditi da barem dio prekrasnog izričaja ostane u nasljeđu  sljedećim generacijama. I da to ostane zapisano, jer ono što nije zapisano toga praktički i nema - kazao je Tomislav Meštrić, iz organizacijskog  kruga događanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno