Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sveto drvo zasađeno u dvorište bolnice

03.05.2017. 22:00
Sveto drvo zasađeno u dvorište bolnice


Završna akcija 19. Dana masline održana je jučer u dvorištu zadarske Opće bolnice, sadnjom stabla masline kojeg je donirao zadarski rasadničar Rade Babić. Posljednji je ovo dio humanitarne akcije Maslinarskog marendina, na kojem su konzumirana jela i pića i na kojem su se prikupljala sredstva za kupnju aparata za zračenje za Odjel onkologije u zadarskoj Bolnici.
– Kad je gospodin Rade čuo da se prikupljaju sredstva za kupnju aparata za zračenje, odlučio je donirati određen broj sadnica maslina kako bi se dodatno prikupila sredstva za kupnju aparata za zračenje za liječenje onkoloških bolesnika. Jednu sadnicu smo posadili u dvorištu bolnice. U sklopu Marendina prikupljeno je 2.289 kuna i 10 eura. Sredstva nisu velika, ali su od srca. Cilj akcije je bio senzibilizirati javnost i uvjeriti ih koliko je aparat potreban Zadru i cijeloj županiji za neophodne pretrage koje moraju obavljati onkološki bolesnici, kako ne bi morali putovati u Zagreb ili Split, što otežava situaciju i njima i njihovim obiteljima, rekao je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline, pozvavši sve koji mogu pomoći donacijama za kupnju aparata za zračenje da to i učine.
Ostale sadnice maslina koje je Babić odlučio donirati nalaze se u njegovu masliniku, a svi zainteresirani mogu ih kupiti uz simboličnu cijenu od 20-ak kuna. Sredstva od prodaje sadnica također će se usmjeriti za kupnju spomenutog aparata.
Na donacijama je zahvalio i podršku akciji dao i ravnatelj OB Zadar Željko Čulina.
– U suradnji s Ligom protiv raka Zadar do sada smo za kupnju aparata za zračenje prikupili pola milijuna kuna. Osim toga, iz Lige su odlučni stan na Poluotoku koji su dobili donacijom prodati i sva sredstva namijeniti za kupnju aparata za zračenje. Riječ je o uređaju koji košta oko 40 milijuna kuna. Na jesen bi trebala početi izgradnja dnevnih bolnica za što smo dobili europska sredstva i rok za njihov dovršetak je za dvije godine. Nadam se kako će se u tom vremenu uspjeti prikupiti novac za ovaj uređaj, a mi već sada kontaktiramo s proizvođačima iz SAD-a, Švedske i interesiramo se o kvaliteti, vrsti uređaja, cijeni, kazao je Čulina, zahvalivši svima koji su na bilo koji način sudjelovali u prikupljaju donacija za kupnju aparata za zračenje.
Veliki je problem što onkološki pacijenti iz Zadra u OB Zadar mogu ići samo na kemoterapije, dok primjerice zračenja moraju primati u Splitu, Zagrebu ili Rijeci. To uvelike otežava ionako tešku situaciju ovim pacijentima i njihovim obiteljima te stvara dodatne troškove. Stoga su sve nade položene kako će se kroz dvije godine uspjeti prikupiti potreban iznos te će se aparat za zračenje kupiti.
– Maslina je sveto drvo, pa može pomoći i u liječenju ljudi. I dogodine spremamo humanitarni Maslinarski marendin za 20. jubilarne Dane masline. Uvjereni smo kako će se ova manifestacija u gastronomskom i humanitarnom smislu dodatno razviti i privući veći broj ljudi nego do sada, rekao je Nedjeljko Jusup, inicijator Maslinarskog marendina i član Organizacijskog odbora Dana masline.