Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

FOTOGALERIJA: Maslinarski marendin razgrabljen do zadnje porcije

04.05.2018. 12:47
FOTOGALERIJA: Maslinarski marendin razgrabljen do zadnje porcije


U Gradskoj loži svečano su otvoreni 20. jubilarni Međunarodni dani masline te su podijeljena godišnja i posebna priznanja istaknutim maslinarima i osobama koje su kroz godine pomagale ovu priredbu. Uz brojne maslinare te dobitnike priznanja i organizatore, na otvorenju manifestacije bili su i predstavnici Grada i Županije.
 – Izuzetno smo ponosi što ova manifestacija traje već dvadeset godina te se razvila u međunarodnu na kojoj je ove godine 200 uzoraka maslinovog ulja iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Italije. Ova manifestacija doprinijela je tome da je ulje sve bolje kvalitete te su kroz sudjelovanje maslinari mnogo naučili, rekao je Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, a koja je organizator Dana masline.
Istaknuo je kako, uz natjecateljski i edukativni, manifestacija ima i humanitarni karakter te je tako ujutro pripremljen Maslinarski marendin na kojem su Podravkini kuhari pripremili 600 porcija šalše s tunom i paštom za građane.
 – Ove godine skupljamo donacije za kupovinu uređaja za zračenje za OB Zadar, koji je prijeko potreban. Osim toga, ostatak maslinovih ulja maslinari će donirati dječjem vrtiću Latica, istaknuo je Pucar.
Na 20. Međunarodnim danima masline priznanje dr. sc. Ante Medin posthumno je dobio prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje Stanko Ožanić uzornom maslinaru dobio je OPG Deša, Miodrag Deša. Priznanje maslinarsko srce dobili su Mladen Koša i Mirko Mišura za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje Maslinarska nada dobio je Šime Marcelić za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu. Priznanje Zlatno maslinarsko pero dobio je Vedran Stapić, glavni urednik Agrokluba, za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva. Posebna priznanja uručena su Danielu Segariću, Ivici Katiću, Denisu Ikiću i Zoranu Škrgatiću.