Visina parapetnog zida u Petrčanima ostaje ista, ne smije se snižavati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
BUNA U MALOM MISTU
Glavni projekt koji je izradila tvrtka D&Z još prije šest godina izrađen je po idejnom projektu ovlaštenog arhitekta Bogdana Marova iz Arhitektonskog studija Rene, pravomoćnoj lokacijskoj dozvoli i u skladu s maritimnom studijom koju je izradila tvrtka Obala d.o.o. iz Splita. Sve ostalo bio je tehnički dio posla, govori Filip Juranov dipl.ing.građ. iz tvrtke D&Z
Karla BELANČIĆ
Sporni parapetni zid uz obalu u Petrčanima

Nakon petodnevne stanke zbog štete koju su u noćnom pohodu prošlu subotu počinili još uvijek nepoznati vandali, radovi na rekonstrukciji petrčanske rive nastavljaju se.

Kao što je poznato, vandali su sa zida na mulu, koji je u izgradnji, poskidali dijelove i opremu te ih pobacali u more, a razbili su i staklo na bageru izvođača radova, tvrtke Kali gradnja.

Policija i nadležno državno odvjetništvo još uvijek nemaju krivce, no provode intenzivnu istragu za koju se nadaju kako će ubrzo završiti podizanjem optužnice protiv počinitelja.

Budući da je grupa mještana najavljivala prosvjed upravo zbog zida koji je u subotu rano ujutro devastiran, odnosno njegove visine jer im "zaklanja pogled na uvalu, sunce i more", u prostorijama Županijske lučke uprave, investitora pet milijuna vrijednih radova, održan je sastanak na kojem je nazočio predstavnik nezadovoljnih Petrčanaca i bivši predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Velimir Čubrić, zamjenik predsjednika MO Petrčane Luka Gržan, u ime projektantske tvrtke D&Z Filip Juranov dipl.ing.građ., a u ime ŽLU ravnatelj Davor Škibola, dok se pročelnik Darko Kasap iz resornog UO Grada nije odazvao.

- Proširile su se razne dezinformacije po mjestu, a iz njih onda nezadovoljstvo kod dijela mještana. Budući da se radi o pet milijuna vrijednim radovima, organizirali smo sastanak kako bi dali prostor struci da pojasni što se i zašto gradi. Dakle, nikakva buduća privatna marina, nikakva podloga za buduće ugostiteljske objekte jer ŽLU to ne radi. Rekonstruira se operativna obala i uređuje mul. Mještani dobivaju jedan luksuzni prostor za javni život, mjesto na kojem će se moći okupljati, održavati razne manifestacije pa čak taj plato u prijepodnevnim satima može, primjerice, poslužiti i za tržnicu, pojasnio je Škibola, a građevinski inženjer Juranov iznio je podatke o radovima, odnosno projektu, iz domene struke.

- Glavni projekt koji je izradila tvrtka D&Z još prije šest godina izrađen je po idejnom projektu ovlaštenog arhitekta Bogdana Marova iz Arhitektonskog studija Rene, pravomoćnoj lokacijskoj dozvoli i u skladu s maritimnom studijom koju je izradila tvrtka Obala d.o.o. iz Splita. Sve ostalo bio je tehnički dio posla koji se odrađivao u skladu sa zakonskom regulativom, tehničkim propisima za projektiranje morskih građevina. Svi parametri su bili unaprijed zadani, netko je odobrio taj idejni projekt, bio je i javni uvid, istaknuo je Juranov te dodao kako je od predstavnika nezadovoljnih mještana doznao da bi oni htjeli da se visina zida na mulu sa 140 centimetara snizi na 120. To je, kaže, u trenutačnoj fazi radova nemoguće jer su za projekt takav kakav je izdane i građevinska i lokacijska dozvola te se nakon takve preinake po završetku radova ne bi mogla ishoditi uporabna dozvola.

- Maritimna studija pokazala je visinu vala i temeljem toga izrađen je idejni projekt s visinom parapeta od 140 centimetara, po određenim parametrima određena je i veličina kamenja u školjeri i sve ostalo, pojasnio je Juranov naglašavajući kako je sve tehnički ispravno odrađeno.

- Sastanak smo završili zaključkom kako je najbolja opcija da se radovi nastave. S ovim nemilim događajem imamo veliki problem i ukoliko bi se takvo što ponovilo, doći će u pitanje nastavak radova. Najgora opcija bi bila da to sve ostane tako nedovršeno. Izvođač radova ima štetu od oko 60 tisuća kuna, a i izmaklu zaradu za ovih pet dana koliko su bili obustavljeni radovi. Sve to netko treba platiti, naglasio je Škibola te je dodao kako se nada da će policija uskoro pronaći krivca te da će on biti procesuiran, kažnjen sukladno zakonu, ali i taj koji će namiriti štetu koju je počinio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)