Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zgrada zadarske ginekologije ide u rekonstrukciju

04.05.2018. 10:36
Zgrada zadarske ginekologije  ide u rekonstrukciju


Opća bolnica Zadar raspisala je ovih dana javni natječaj za adaptaciju zgrade Službe za ginekologiju. Procijenjena vrijednost radova je 3,4 milijuna kuna, a ponude na natječaj se primaju do 18. svibnja.
U natječajnim ispravama je navedeno kako je glavni projektant Nenad Šužberić, dipl.ing.građ. iz arhitektonskog studija Gin company iz Zadra, koji je i direktor studija. Za izradu tendera dokumentacije korištena je isključivo postojeća projektna dokumentacija glavnoga projekta pod nazivom Adaptacija i rekonstrukcija Odjela ginekologije izrađenog od strane AB Forum iz Zadra, glavnoga projektanta Igora Pedišića, dipl.ing.arh., iz veljače 2009. godine. Navodi se kako su iz navedene projektne dokumentacije uzeti oni dijelovi koji se odnose na radove adaptacije i uređenja potkrovlja, što uključuje rekonstrukciju i obnovu lifta te prigradnju bloka tehnike.


Zgrada s tri kraka
Služba ginekologije je paviljon razvedenog oblika i sastoji se od tri kraka različite visine vijenaca i katnosti. Zapadni krak sastoji se od prizemlja i 1. kata, sjeverni i istočni krak od suterena, prizemlja, 1. kata i potkrovlja, a postoji i prizemna prigradnja na južnoj strani. Adaptacijom se ne mijenja građevinski oblik zgrade, već se provodi unutarnja reorganizacija prostora uz zamjenu dotrajalih obloga građevinske konstrukcije, stolarije, ugrađene opreme i instalacija.
Rekonstrukcijom dizala predviđena je zamjena postojećeg postrojenja dizala, ugradnja suvremenog dizala te pristup dizalom i u novouređeno potkrovlje, tako da se visina dizanja s 6,9 metara povećava na 10,45 metara. Prilikom planiranja i izvođenja radova obnove i rekonstrukcije postojećeg dizala potrebno je voditi računa da ovi radovi trebaju biti završeni u najkraćem mogućem roku, budući da ostali dijelovi Odjela ginekologije na nižim etažama normalno rade i obavljaju svakodnevne djelatnosti, pri čemu je upotreba dizala nužna.


Šest mjeseci radova
Projektom je predviđena adaptacija odjela na cijelom prvom katu, operacijske dvorane, odsjeka fetomateralne medicine, odsjeka ginekologije, adaptacija neuređenog potkrovlja iznad istočnog trakta (iznad operacijskog bloka), rekonstrukcija postojeće prizemne ambulante uz zapadni trakt uz izvedbu nadogradnje druge etaže u razini postojećeg prvog kata- prigradnja instalacijskog bloka u produžetku sjevernog kraka do visine dvije etaže.
U potkrovlju je izvedeno dvostrešno krovište, a prostor je u roh-bau izvedbi. Visina parapeta je 1,5 metra, a visina u sljemenu je četiri metra. Na podu su izolacijski slojevi nekadašnjeg ravnog krova. U neuređenom potkrovlju predviđen je smještaj osoblja odjela s pratećim sadržajima. Uredit će se sobe liječnika, šefa odjela, glavne sestre, dežurnog liječnika i administracije. Soba za sastanke bit će opremljena informatičkom i projekcijskom opremom, tako da može služiti i za predavanja. Sobe su sa sanitarnim čvorovima, a od pratećih sadržaja tu su čajna kuhinja i garderoba za stažiste.
Maksimalni dopušteni rok za izvođenja radova je 180 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.