Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Babindub se guši u smeću i strvinama

04.05.2019. 12:39
Babindub se guši  u smeću i  strvinama


Do sada je uvijek šuma Musapstan bila asocijacija na spomen ilegalnog odlaganja otpada. Međutim, nedaleko od njega, u mjestu Babindub, zatekli smo stanje koje ne samo da je gore, nego ga je  teško opisati riječima.
Na teren smo izašli po pozivu mještanina Babinduba, Tomislava Babina, koji nam se javio zaprepašten stanjem koji se iz godine u godinu  pogoršava i to odmah pokraj njegove obiteljske kuće, a odnosi se na  ilegalno odlaganje otpada. Namještaj, građevinski materijal, klaonički  otpad, strvine (trupla konja, ovaca,…) razbacani naokolo, nesnosan  smrad koji se širi cijelim tim područjem,… Svakim danom sve je gore,  naglašava Babin, količina otpada raste, a Općinu Bibinje, pod koju administrativno spada ovaj dio Babinduba, očito to previše ne dira.
Situacija svakim danom sve gora
-Javio sam vas se da to napokon netko dođe poslikati, da javnost vidi  s čim se mi stanovnici Babinduba borimo već godinama. Radi se o tome da su mještani Bibinja nekada taj glomazni i komunalni otpad ilegalno odlagali ponad kamenoloma u Bibinjama. Međutim, prije 7-8 godina to je očišćeno i sređeno, i strogo se zabranilo daljnje odlaganja otpada. Od tog trenutka, s odlaganjem otpada se počelo u Babindubu,  priča nam mještanin Babin naglašavajući kako je situacija iz dana u  dan sve gora.
-Iz dana u dan sve je više otpada. Od smrada koji se širi od tih strvina  i klaoničkog otpada, posebice ljeti, ne može se više živjeti. Turisti koji  ljetuju u Babindubu šokirani su kada krenu u šetnju ili vožnju biciklom  i naiđu na ovakve slike. Ovo područje je blizu aerodroma i zaista sramotno da ovakvu sliku šaljemo u svijet. No, ono što je najvažnije opasnost koju život blizu ovakvog deponija predstavlja za nas i našu djecu.  To je pravi rasadnik bolesti, objašnjava Babin dodajući kako zbog strvina ima jako puno muha i strah ga je djecu pustiti van da se igraju.
Netko je bacio truplo konja
– Možete li zamisliti šok koji smo djeca i ja doživjeli kada smo prije  mjesec dana išli u vožnju biciklom i naišli na truplo konja, bačeno u  obližnji šumarak, priča nam zaprepašteno Babin.
-Komunalni redari Bibinja trebali bi to kontrolirati i trebali su već  odavno reagirati, ali nitko to nikada nije obišao niti počistio, kaže Babin dodajući kako nije niti čudno što se vukovi i čagljevi spuštaju do  Crnog.
-Naravno da će ovaj klaonički otpad i strvine privući divlje životinje.  Svaku noć dolaze i hrane se tim otpadom, čujemo zavijanje čagljeva u  blizini kuće, i mogu vam reći da nije niti malo ugodan osjećaj, dodaje  Babin. A tek kada zapuše jugo, od smrada, kaže Babin, ne mogu živjeti.
– Ovome se mora stati na kraj. Apel sam već poslao Općini Bibinje, a  nadalje ću nastaviti kucati na sva vrata, od Ministarstva zaštite okoliša  do sanitarne i veterinarske inspekcije, samo da se nešto oko ovoga poduzme, kazao nam je već očajni mještanin Tomislav Babin.
Upit poslan Općini Bibnje
Vezano za slučaj ilegalnog odlagališta otpada u Babindubu, upit smo  poslali Općini Bibinje, i telefonski smo ih kontaktirali, međutim do trenutka pisanja ovog članka, odgovor nismo dobili.
Kontaktirali smo i Udrugu Eko Zadar iz koje su nam kazali kako je  Babindub već poznata "crna zona" te kako će svakako prijaviti slučaj  nadležnim službama. -Na tom području, nažalost, postoji više lokacija  na kojima se odlaže smeće. Ono što je nama kao prijaviteljima slučaja  prema nadležnim službama bitno je točna lokacija jer prema tome  provjeravamo u čijoj je nadležnosti područje (je li privatno zemljište, je  li općinsko itd.) te tko je dužan sanirati otpad s područja. Uz to se prijava šalje veterinarskoj inspekciji. Osim apeliranja na nadležne službe,  malo toga možemo jer nemamo kapaciteta, ni sredstava za sanaciju otpada, poručili su nam.