Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nazor: Imamo konja za trku!

05.05.2019. 10:00
Nazor:  Imamo  konja za  trku!


Pritisak koji je bio neizostavan tijekom mukotrpne, ali na  kraju sretne, kvalifikacijske serije protiv MZT-a konačno je skinut s leđa  na Višnjiku. Ostanak u ABA ligi ostvaren je doslovno pet do 12 i na tom  pothvatu su košarkaši Zadra postavili temelje pred današnji početak polufinalne serije HT Premijer lige protiv Cedevite. Zadar otvara seriju u 17  sati na svom parketu, igra se na tri pobjede, a protivnik iako četvrtoplasirana momčad nakon osnovnog dijela je i najteži moguć u domaćoj  konkurenciji. 
12 igrača na dispoziciji
Petorostruki prvak države u nizu predvođen Slavenom Rimcom  izraženi je favorit u ovoj seriji, no na Višnjiku ne trzaju previše na te  činjenice već snivaju da bi mogli ponoviti 2013. godinu kad je zapravo  Cedevita posljednji put izgubila neku seriju u doigravanju, baš od Nazorovog Zadra koji je potom poražen u finalu od Cibone. Upravo Ante Nazor kad je u pitanju Cedevita nekako je najkompetentniji jer mu je nerijetko polazilo za rukom pomrsiti im račune s klupe Zadra, a unatoč nesrazmjeru kvalitete između ova dva protivnika Splićanin vidi priliku koja  naravno podrazumijeva i pravi ulaz u seriju njegove momčadi. Stoga  razmišljanja o pobjedi na otvaranju polufinala i nisu tabu tema.
– U prvom redu možemo očekivati dobru utakmicu, to je najbitnije.  Možemo očekivati domaći teren koji smo tako dugo čekali i do kojeg nije  bilo lako doći i možemo očekivati dobru košarku. Nalazimo se u regulaciji sportske forme koja sugerira dobru košarku. Pogledamo li posljednji  susret, i jedna i druga momčad su, košarkaški gledano, igrale dobro. Moramo tražiti svoju šansu i svoje prednosti te pokušati igrati što više timski  i što je moguće više tražiti kolektivni ritam te se staviti u formu  momčadi. To je formula kako napraviti nešto u utakmicama koje su pred  nama – kazao je na prvu trener Zadra kojeg najviše veseli najširi izbor  igrača u svojoj svlačionici od početka sezone. Povratak Williama Magarityja u rotaciju nakon četveromjesečne suspenzije zaokružio je brojku  raspoloživih snaga za bitku s Cedevitom na 12. 
– Nakon dugo, dugo vremena imamo 12 igrača na dispoziciji. Svi su  zdravi i nadam se da ćemo biti tim. To je ono što je bitno. Dobili smo domaći teren, no fali nam još jedan korak da dišemo što je moguće više  timski i onda će to ići u željenom smjeru – potvrdio je Nazor koji je na pitanje o snazi rostera Cedevite pronašao odgovor koji sugerira da je  momčad Slavena Rimca u statusu nedohvatljive i atraktivne manekenke,  a njegov Zadar poput neuglednog muškarca za kojim se žene baš i ne  okreću na ulici.
Navijački vjetar u leđa
– Što reći o momčadi Cedevite. To je kao da me pitate o Adriani Limi ili  Alessandri Ambrosio. Što da kažem? Ali to nije razlog da ne damo sve od  sebe i pokušamo odigrati najbolje što možemo. Što se tiče snage 'rostera'  Cedevita je apsolutni favorit, ali svjedoci smo da mnogo puta to i ne igra  presudnu ulogu u sportu. Poklope li se drugi faktori, mislim da možemo  biti ravnopravni. Možda ćemo najviše šansi imati baš u prvoj utakmici –  nije strateg Zadra htio ulaziti u dublje analize rostera kolege mu Rimca,  jer je svjestan da je veća enigma kako će odreagirati njegova momčad, a  u tome bi im trebali olakšati i navijači koji konačno mogu malo zadovoljniji put Krešinog doma. Nakon osiguranja ostanka u regionalnom  društvu vraćena je vjera na tribine odakle će Zadru trebati prava podrška  protiv favorizirane Cedevite.
– U Zadru su navijači uvijek bili vjetar u leđa domaćoj momčadi te uvijek treba tražiti identifikaciju publike s timom i obrnuto. Bez toga Zadar  nije Zadar. Nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu to sve više  učvršćivati.
Ipak nezaobilazno je bilo saznati na koji način će se suprotstaviti  neumoljivoj kombinaciji na mjestu organizatora igre Cedevite kojeg  čini par Jacob Pullen i Justin Cobbs. Nazorova momčad je na tim pozicijama najtanja što je i pokazala serija s MZT-om u kojoj su najveće  probleme Zadru pravili MZT-ovi razigravači Woodard i Medford.
– Koliko god se slažem s vama, toliko se i ne bih složio. Mislim da je  zaustavljanje Medforda u presudnim trenucima kada se utakmica lomila  na ovu ili onu stranu bilo ključno da se dobije. Imamo konja za trku! –  zaključio je Nazor.


 


 




Pobjedom nad MZT-om prebrisali sve  loše


Stanje u svlačionici nakon otresanja tereta kvalifikacija za ABA ligu je sigurno  nešto na čemu se može s optimizmom gledati pred obračune s Cedevitom.


– To ćemo vidjeti na terenu, to se nikada ne zna. Odradili smo svega jedan trening  i to relaksacijski. Psihološko opterećenje je bilo enormno i osjećao se grč. Kako sam  kazao, za mene sezona tek počinje i osjećam se dovoljno svjež i odmoran da tako  mogu i pripremati utakmicu te se nadam da ću to i prenijeti na igrače. S pobjedom  protiv MZT-a prebrisali smo sve loše i sada zaista možemo igrati za svoj gušt. Nadam  se da igrači neće osjećati grč, jer za to apsolutno nema razloga – potvrdio je Nazor.


 


 


Zapušteni Magarity


Pojačanje u liku povratnika Williama Magarityja neće biti od prevelike koristi za  momčad, jer je Šveđanin u četiri mjeseca koliko mu je trajala suspenzija bio lišen  treninga i totalno je izvan sportske forme, a k tome je zaradio i sedam kilograma  viška. 


– Rekao sam i posljednji put da se vratio u puno lošijem stanju nego je bio kada  nas je napustio, ali mu iz dana u dan nastojimo dignuti formu i dovesti ga u gotovost  da može participirati. Sigurno neće moći doprinijeti u punom opsegu kao prije, ali je  igrač koji će nam biti od velike važnosti u kratkim periodima – kazao je Nazor.


 


 


Rimac: Moramo biti pametni


U Cedeviti snivaju šestu titulu prvaka Hrvatske u nizu. Ove sezone će im ta vrlo  izvjesna nakana biti otežana jer ni u jednoj seriji neće imati prednost domaćeg terena, no to za kvalitetu rostera pod vodstvom Slavena Rimca ne bi trebao biti nerješiv  problem. Rimac je najavu prve utakmice otvorio s čestitkama Zadru na ostanku u  ABA ligi.


– Čestitam Zadru, igračima, stručnom stožeru, a na kraju krajeva i navijačima i cijelom gradu, koji uvijek daje veliku podršku klubu, što su pokazali karakter. U jednoj  lošoj situaciji po njih uspjeli su iščupati dvije pobjede i ostati u ABA ligi. Stvarno Zadar zaslužuje biti prisutan u svim najjačim natjecanjima u našim ligama, je li to hrvatska liga ili ABA liga, nije bitno. Isto tako, mislim da su ljepši dani pred njima –  čestitao je Rimac i nastavio s očekivanjima u polufinalnoj seriji.


– Normalno, nadam se da neće ljepši dani doći već sad nakon polufinalne serije.  Motivirani smo. Imali smo dugi period čekanja, tjedan dana. Oni su igrali u nedjelju  i u utorak, tako da su u nekoj, hajdemo reći, jačoj natjecateljskoj formi. Međutim, sigurno da su i pojedini njihovi igrači malo umorni. Pojačani su za Magarytija, koji ima  kvalitetu i pokazao je dobre utakmice u ovome što je odigrao do Nove godine. Mislim  da nas čeka zahtjevna utakmica, gdje moramo pokazati dobru igru, biti pametni i  odgovoriti na njihovu agresivnost. Nadam se da će biti jedna prava utakmica u jednoj pravoj atmosferi, s velikom podrškom za njih. Međutim, navikli smo igrati u takvim atmosferama i stvarno očekujem da će naši igrači dobro odreagirati – izjavio je  pred prvu utakmicu trener Cedevite Slaven Rimac.