Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pokrenut postupak protiv bivšeg načelnika Kali, Duška Vidova

04.05.2019. 13:11
Pokrenut  postupak protiv  bivšeg načelnika  Kali, Duška  Vidova


Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa  jučer se našao još jedan dužnosnik iz Zadarske županije, a ovoga puta riječ je o bivšem načelniku Općine Kali, danas SDP-ovom vijećniku u  Općinskom vijeću, Dušku Vidovu. 


Vidov je Povjerenstvu prijavljen za navodne nepravilnosti iz mandata  još 2017. godine kada je u najam dao općinski prostor zadruzi "Ribarska  sloga". S obzirom da je prostor u zakup dao bez natječaja, netko ga je  prijavio, a Povjerenstvo je u tom ugovoru očito našlo elemenata za pokretanje postupka, s obzirom da su na jučerašnjoj sjednici donijeli upravo tu odluku:


Bio i upravitelj udruge




– Na sjednici je Povjerenstvo donijelo odluku da će pokrenuti postupak protiv dužnosnika Duška Vidova koji je obnašao dužnost općinskog  načelnika Općine Kali do lipnja 2017. godine, zbog moguće povrede  članka 7. točke c) ZSSI-a koja proizlazi iz upućivanja ponude za sklapanje novih ugovora o zakupu poslovnog prostora dana 29. listopada 2013.  godine te 31. listopada 2016. godine ribarskoj zadruzi Ribarska sloga, u  kojoj je dužnosnik do 22. prosinca 2013. obavljao poslove upravitelja, te  iz sklapanja Ugovora o zakupu poslovnog prostora s navedenom ribarskom zadrugom i to 2. siječnja 2014. godine  te 22. prosinca 2016. godine,  bez prethodno provedenog javnog natječaja za zakup poslovnog prostora u vlasništvu Općine Kali, iako je u trenutku slanja ponuda i sklapanja  predmetnih ugovora postojao dug navedene ribarske zadruge prema  Općini Kali, kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.  


Zadruga zapala u dugove


Riječ je o ribarskoj zadruzi koja se našla u toliko teškoj situaciji da je  Trgovački sud u Zadru nad njom otvorio stečajni postupak, a po prijavi  Financijske agencije još iz prošle godine. Naime, "Ribarska sloga" bila je  u blokadi više od 120 dana te imala i nepodmirenih dospjelih osnova za  plaćanje u iznosu od 118.511,43 kuna. No, na stečajnom je ročištu utvrđeno kako njeni članovi imaju namjeru podmiriti dugove i nastaviti s  poslovanjem, s obzirom da zadruga raspolaže imovinom, radnim strojevima, vozilima i nekretninama.  Kako je sud utvrdio da su početkom godine imali dodatna dugovanja, nad zadrugom je ipak otvoren stečajni  postupak. 


Za komentar odluke Povjerenstva o pokretanju postupka protiv njega  nazvali smo i Duška Vidova, no samo nam je odgovorio kako to ne može  komentirati dok ne dobije odluku Povjerenstva. Možda se razlog krije u  činjenici da je Vidov već jednom prijavljen Povjerenstvu koje mu je te  2014. godine izreklo opomenu.


Naime, Povjerenstvo je 2013. dobilo prijavu protiv Vidova kao tadašnjeg načelnika Kali zbog istovremenog obnašanja dužnosti načelnika  Općine Kali i upravitelja zadruge Ribarska sloga. No, kako je Vidov u  međuvremenu dao ostavku na dužnost upravitelja, Povjerenstvo mu je  na svojoj sjednici 2014. godine izreklo samo mjeru opomene, bez ikakve  novčane kazne. Vidov je tada za naš list ovu situaciju pojasnio ovim okolnostima: 


Htio sam izbjeći veću štetu


– Po zakonu ja sam zaista bio u sukobu interesa, no situacija je bila   takva da bih napravio veću štetu da sam iz njega odmah izišao. Naime,   mandat načelnika dobio sam u trenutku kad sam kao upravitelj Ribarske  sloge privodio kraju natječaj IPARD-a vrijedan između 15 i 16 milijuna   kuna, što smo uložili u objekt, te još jedan državni natječaj vrijedan milijun kuna. Da sam u tom trenutku napustio mjesto upravitelja, ostavio  bih na cjedilu 25 ljudi, a možda i doveo projekt u pitanje. Zbog toga sam  odradio projekt do kraja i potom dao ostavku. Nisam u sukob interesa  došao zbog materijalne koristi, nego zbog dovršetka započetog projekta,  kazao je tada Vidov. 


Uskoro će se znati kakvu će odluku Povjerenstvo donijeti vezano za  prijavu zbog zakupa poslovnog prostora, odnosno hoće li utvrditi  kršenje zakona ili pak odbaciti prijavu.