Spremni smo u sezoni blokirati trajektne luke u Gaženici i u Preku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
OTVORENO PISMO - Načelnik Preka traži primjerenije trajekte na putničkoj liniji do Zadra
Prema podacima za 2018. godinu trajektna linija Zadar (Gaženica) – Preko treća je najprometnija na Jadranu s prevezenih 1.097.792 putnika i 356.783 vozila. Međutim, mi se, nažalost, još uvijek vozimo starim i neadekvatnim trajektima kao što su „Sis“ i „Vladimir Nazor“, stoji u otvorenom pismu Jure Brižića
Arhiva ZL
Putnici stalno izražavaju nezadovoljstvo trajektima

Načelnik Općine Preko Jure Brižić uputio je otvoreno pismo  ravnateljici Agencije za obalni linijski pomorski promet,  Pauli Vidović, u  vezi kako je naveo   neadekvatnosti trajekata na putničkoj trajektnoj liniji  Zadar (Gaženica) – Preko.  Istaknuo je kako ovakvi trajekti stvaraju brojne  probleme i neugodnosti, što u konačnici uzrokuje opće nezadovoljstvo  stanovnika i gostiju općine Preko.

Prema podacima za 2018. godinu trajektna linija Zadar (Gaženica) –  Preko treća je najprometnija na Jadranu s prevezenih 1.097.792 putnika i  356.783 vozila. Važnost ove linije iznimna je za otočno gospodarstvo i za  razvoj turizma. Preseljenjem trajektne luke u Gaženicu trebao se riješiti  problem velikih gužvi na trajektnom pristaništu i omogućiti putnicima  što brži i sigurniji dolazak na otoke, budući da sama infrastruktura u luci  Gaženica zadovoljava sve standarde i kapacitete za prihvat velikih i modernih trajekata. 

Turisti nezadovoljni trajektima

Međutim, mi se, nažalost, još uvijek vozimo starim i neadekvatnim  trajektima kao što su „Sis“, izgrađen 1986. godine i  „Vladimir Nazor“, izgrađen 1974. godine, koji su neprikladni u svakom pogledu te ne mogu  nikako zadovoljiti potrebe jedne od najprometnijih linija na Jadranu. 

Ponajprije ovi trajekti nemaju dovoljne kapacitete za prihvat vozila i  vrlo često se događaju situacije da putnici tj. vozila ostaju neukrcani, pa  ogorčeni otočani i turisti često ostaju u Gaženici čekati sljedeći, bolji trajekt. To je prva slika koju turisti dožive kad krenu na otok i naravno da su  nezadovoljni već na početku.

Ali to nije sve. Kad se ukrcaju u trajekt kao što su „Sis“  i  „Vladimir Nazor“, shvate da je situacija još gora i vjerojatno se požele vratiti kući istog  trena. Navedeni trajekti su u vidno lošem stanju i potpuno neadekvatni.  Stari su, oronuli, truli, hrđavi, prljavi i prašnjavi.  U toliko su sramotnom  stanju da se pitamo kako uopće imaju potrebne dozvole i ispunjavaju  uvjete za prijevoz putnika. Namještaj u salonima je toliko star i prašnjav  da ga je vjerojatno nemoguće i očistiti, na podu se nalazi stari, oštećeni,  izlizani linoleum, zidovi su oštećeni i truli, okviri prozora su u raspadajućem stanju, zahodi su neprikladni za korištenje itd. Svojim izgledom  ulijevaju putnicima određenu nesigurnost,  pa čak i strah prilikom plovidbe. Cjelokupni dojam trajekata je takav da se turisti pitaju kako je moguće da uopće plove, a i mi se pitamo zajedno s njima. Kao dokaz svemu  ovome u prilogu dopisa dostavljamo Vam fotografije stanja trajekta „Sis“  snimljene prije nekoliko dana na liniji Zadar (Gaženica) – Preko.

Na dosadašnjim sastancima već smo Vas upozoravali na stanje trajekata, prilikom kojih ste prihvatili naše primjedbe, složili ste se s nama i  obećali promjene, ali nažalost vidimo da se ne pridržavate rečenog i da  kapacitete ne raspoređujete pravedno po cijelom Jadranu.

Ravnateljica pogazila obećanja

Smatramo da  linija Zadar (Gaženica) – Preko zbog prometa kojeg ostvaruje zaslužuje velike, moderne, brze i udobne trajekte koji će zadovoljiti i kapacitetom i kvalitetom, jer putnicima treba omogućiti sigurnu,  ugodnu i brzu vožnju do otoka. 

Svim silama se borimo za boljitak otoka, za sprječavanje depopulacije,  za napredak, izjednačavanje standarda i bolji život otočana. Poduzimaju  se razne mjere na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi se osigurao daljnji  razvoj otoka, razvitak otočnog gospodarstva i turizma te ostanak stanovništva na otoku. 

Međutim, pitamo se želite li i Vi to isto ili nas želite unazaditi, onemogućiti razvoj, otežati život otočana i potaknuti iseljavanje. Zbog Vaših  trajekata svakodnevno slušamo primjedbe stanovnika koji smatraju da  smo zanemareni, da smo građani drugog reda i da smo manje vrijedni.  Mislimo da su u pravu i u potpunosti se slažemo s njima jer Vaša neadekvatna i nepravedno raspoređena flota upravo to i dokazuje.

Ovim putem Vas molimo da preispitate sve mogućnosti i pronađete  način da se ovi stari i neadekvatni trajekti zamijene boljim, modernijim i  adekvatnijim trajektima na zadovoljstvo svih mještana i posjetitelja  našega otoka.

 Također Vas molimo, ne dozvolite da ovaj dopis bude samo još jedna u  nizu prosvjednih nota i zahtjeva otočana te da ostane ležati na dnu ladice, već poduzmite konkretne korake i time pokažite stvarnu volju i želju  za poticanjem razvoja hrvatskih otoka.

Ukoliko nemate volje, želje i sposobnosti za rješavanje krucijalnog  problema nas otočana, bit ćemo primorani rješavati ga blokadom trajektnih luka u Gaženici i Preku u jeku turističke sezone, zaključuje se u  priopćenju koje potpisuje općinski načelnik Preka Jure Brižić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno