Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ABA LIGA Idealnih pet: Popović, Banić, Gečevski, Juby i English

04.05.2020. 20:09


Navijači regionalne košarkaške ABA lige su u posljednja tri tjedna mogli glasovati za idealne petorke klubova, a nama je naravno bila najzanimljivija idealna petorka Košarkaškog kluba Zadar. Petorke su slagane po imenima, a ne pozicijama igrača, a u najbolju petorku Zadra po glasovima navijača odabrani su: Marko Popović, Carl English, Julius Johnson, Marko Banić, Todor Gečevski. Zanimljiv izbor među kojima su tek dva igrača rođena u Zadru dok su preostala trojica stranci. Kao i što je zanimljvo da su tek dva, Marko Popović i Marko Banić, članovi šampionske momčadi iz 2003. koja je osvojila Goodyear ligu.


Dva Marka
Pop je u Ljubljani odnio i titulu MVP-a Final foura i nakon te sezone više nije odjenuo dres Zadra. Košarkaški put ga je odveo potom u Valenciju, Cibonu, Efes Pilsen, Žalgiris, UNICS, pa povratak u Žalgiris, Khimki, a igračku karijeru je zaključio s četiri odigrane sezone za Fuenlabradu. Marko Banić je u ljubljanskom finalu bio tek promatrač, no ostavio je dubok trag u tri sezone koliko je proveo u Jazinama, a nakon Zadra je imao bogatu karijeru nastupajući za Bilbao Basket, UNICS, Estudiantes, Albu Berlin, Pinar Karsiyaku i Cedevitu.
Preostala tri člana idealne petorke Zadra koja je nastupala u regionalnoj ligi su stranci iako Todor Gečevski i Julius Juby Johnson se i danas smatraju od strane zadarske publike strancima koji su najviše zadužili grad košarke. Gečevski je proveo u Zadru pet plodnih sezona od 2004. do 2009. godine u kojima je osvojeno dva hrvatska prvenstva i tri hrvatska kupa. Todor je bio jedan od najvažnijih igrača i imao je čast postati prvim strancem u povijesti kluba koji je nosio kapetansku traku. Posljednju sezonu u Zadru zaslužio je priznanje uvrštenjem u prvu petorku Eurocupa i ujedno je proglašen najboljim centrom u tom natjecanju.


NBA petorka Cibone
Sličan status je u Zadru uživao Juby Johnson koji je kao i Gečevski u dresu Zadra proveo pet sezona, a u svojoj prvoj godini (2005.) osvojio je prvenstvo Hrvatske (prvo Zadrovo nakon 19 godina), kao i 2008. godine, te kup Krešimira Ćosića 2005. i 2006. godine. Posljednji, ali ne i najmanje vrijedan je kanadski šuter Carl English koji se zadržao u Jazinama tek jednu sezonu (2006./07.), no i u tom kratkom razdoblju uvukao se pod kožu navijačima. Veliki doprinos English je imao u osvajanju hrvatskog kupa 2007. godine, a bio je i imenovan u ABA liga All-Star momčad te pritom odnio titulu All-Star MVP-a.
Od ostalih klubova zanimljiva je i idealna ABA petorka Cibone koju čine čak četiri NBA igrača: Gordan Giriček, Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Alan Anderson plus Nikša Prkačin. U idealnoj postavi Cedevite Olimpije su Goran Dragić, Jaka Blažič, Danny Green, Jusuf Nurkić i Aron Baynes.
 




Sve idealne petorke


Zadar: Marko Popović, Carl English, Julius Johnson, Marko Banić, Todor Gečevski.
Cibona: Bojan Bogdanović, Gordan Giriček, Dario Šarić, Nikola Prkačin, Alan Anderson
Cedevita Olimpija: Goran Dragić, Jaka Blažič, Danny Green, Jusuf Nurkić, Aron Baynes
Budućnost: Norris Cole, Nikola Ivanović, Vladimir Micov, Bojan Dubljević, Nikola Vučević
C. zvezda: Igor Rakočević, Milan Gurović, Quincy Miller, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović
FMP: Miloš Teodosić, Reginald Freeman, Zoran Erceg, Duško Savanović, Miroslav Raduljica
Igokea: Brady Heslip, Milan Dozet, Dorell Wright, Branko Jorović, Corsley Edwards
Koper Primorska: Žan Mark Šiško, Alen Hodžić, Lance Harris, Marko Jagodić Kuridža, Ivan Marinković.
Krka: Malcolm Armstead, Jaka Lakovič, Edo Murić, Christopher Booker, Matjaž Smodiš.
Mega Bemax: Vasilije Micić, Timothe Luwawu-Cabarrot, Rade Zagorac, Nikola Jokić, Goga Bitadze.
Mornar: Derek Needham, Jacob Pullen, Nemanja Vranješ, Octavius Ellis, Uroš Luković.
Partizan: Lester McCalebb, Bogdan Bogdanović, Davis Bertans, Jan Vesely, Nikola Peković.