JOŠ SE NADAJU Radnici strahuju od otkaza, a uprava ističe da im stečaj i otkazi nisu opcija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Propali pregovori sindikata SAS Strojogradnje, poslodavca i miritelja
Postupak mirenja održan jučer u Zadru između predstavnika uprave SAS Strojogradnje, sindikata i miritelja nije uspio, no postignut je dogovor da će plaća za veljaču biti isplaćena do kraja ovog tjedna. Sve ostalo je neizvjesno
Vedran SITNICA
Otkaz trenutačno prijeti 62 radnika SAS Strojogradnje, a na poslu bi ih ostalo samo devetero

Zbog neisplate plaća za veljaču i ožujak radnici SAS Strojogradnje d.o.o. predvođeni Sindikatom metalaca Hrvatske (SMH), koji djeluje pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), poslodavcu su najavili štrajk. Stoga je u ponedjeljak održan postupak mirenja na kojemu su sudjelovali predstavnici sindikata, uprave društva i miritelja iz Ministarstva rada. Prava radnika zastupali su Davor Urić, sindikalni povjerenik SAS Strojogradnje i regionalni sindikalni povjerenik SMH-a Zoran Kačić.
- Postupak mirenja nije uspio. To je sve što vam u ovom trenutku sukladno zakonu smijem reći, kratko je nakon sastanka izjavio Urić dodajući kako je ipak postignut dogovor da poslodavac isplati radnicima plaću za veljaču do konca ovog tjedna.
Na adresu Zadarskog lista prije nekoliko dana stiglo je anonimno pismo u kojem su izneseni brojni problemi s kojima su suočeni radnici te nekoć vrlo moćne i uspješne tvrtke, čije je tržište prije svega bila Rusija, ali i brojne druge europske zemlje.

Kolektivni otkaz za 71 radnika

U pismu je navedeno kako poslodavac zbog lošeg financijskog stanja dodatno pospješenog pandemijom koronavirusa planira kolektivno otpuštanje ukupno 71 radnika, dok bi zaposleni ostali samo direktor, računovođa i nekoliko poslovođa odjela. Da je to uistinu tako potvrdili su nam neki od zaposlenika koji su željeli ostati anonimni. Kazali su kako dvoje radnika u narednih šest mjeseci stječe uvjete za mirovinu, te da bi preostalih 69 prema namjeri poslodavca trebali biti proglašeni tehnološkim viškom i potpisati raskid ugovora o radu u vremenu od 8. lipnja do 30. lipnja 2020. godine.
Postupak kolektivnog otkazivanja višku radnika pokrenut je na sastanku Uprave društva još 28. travnja. Na istom sastanku, s ciljem da se izbjegne stečaj, donesena je i odluka o zadržavanju devetoro zaposlenika - direktora (člana uprave), voditelja inženjeringa, rukovoditelja financijskog sektora, projektnog odjela, montaže, proizvodnje, odjela elektro-konstrukcija i tehnologa programera, a kojima bi zadatak bio osmišljavanje i ugovaranje novih rentabilnih projekata s kojima bi tvrtka mogla konkurirati na tržištu te konsolidacija tvrtke, odnosno povratak radnika na radna mjesta kad to i u kojem obimu bude moguće.
Pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar, Vedran Uranija, potvrdio nam je da je u SAS-u teška situacija.
- Svih nas je iznenadila ova teška situacija u nekoć čuvenom SAS-u, ali je ohrabrujuće da je na današnjem postupku mirenja ipak postignut dogovor s poslodavcem u vezi isplate plaća za veljaču i ožujak. Ohrabrujuće je i što s tim isplatama tvrtka stječe pravo na državne poticaje u sklopu mjera koje je Vlada donijela za zaštitu radnih mjesta u uvjetima otežanog poslovanja zbog Covida- 19. Sindikat će sve učiniti sa svoje strane da se radna mjesta sačuvaju, a u današnje vrijeme da 71 radnik dobije otkaz je katastrofalno, kaže Uranija dodajući kako u ovoj specijaliziranoj tvrtki rade stručni ljudi.
Izlaz za tvrtku, osim osmišljanja proizvoda s kojima mogu biti konkurentni na tržištu, Uranija vidi i u pronalasku strateškog partnera ili u prodaji nekretnine u kojoj posluju, a koja se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji. Kako doznajemo, to je i bila opcija upravi koja je pregovarala s jednom bankom oko prodaje nekretnine na Višnjiku, nakon čega bi se pogon s vrlo vrijednim strojevima izmjestio u zonu Grabi u Poličniku, no interesi su im se tijekom pregovora mimoišli.

Postoji šansa za opstanak tvrtke

- Još nije sve izgubljeno, a to je najvažnije. Mi u sindikatu se nadamo, a ujedno ćemo i učiniti sve što možemo, da će se iznaći način da ova tvrtka opstane te da se sačuvaju radna mjesta, poručio je Uranija.
Tvrtka SAS Stojogradnja kao sljednica nekoć moćnog »Antićevog SAS-a« od osnutka Hrvatske promijenila je nekoliko vlasnika i direktora. Poslovanje su posljednjih godina usmjerili prema autoindustriji, a najjače tržište im je i dalje ostalo u Rusiji te Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Usprkos trudu i ulaganju uprave, zadnjih godina tvrtka je poslovala s gubitkom, a što je vidljivo i u sudskom registru gdje je upisan temeljni kapital tvrtke u iznosu od 132.251.700 kuna.
Vlasnik SAS Strojogradnje je tvrtka Ist international sastrade aktiengesellschaft sa sjedištem u Lihtenštajnu, koja je dio grupacije Riko d.o.o. sa sjedištem u Ljubljani. Nadzorni odbor tvrtke čine predsjednik Jozo Dragan s adresom u Zagrebu i njegovi zamjenici Janez Škrabec i Leopold Trdan iz Slovenije.
Član društva je Marko Plahuta iz Ljubljane koji je ujedno i prokurist te Zadranin Tonko Šarić, direktor tvrtke, koji nam je jučer nakon postupka mirenja kratko iznio svoj stav o situaciju u kojoj se tvrtka našla.
- Nažalost, upali smo u financijske probleme i blokadu početkom godine, a onda je sve to dodatno pogoršala situacija s pandemijom. Danas smo održali sastanak i mi se nadamo kako ćemo se uspjeti izvući iz krize, isplatiti dospjela davanja i plaće radnicima, a s vremenom iznaći i način da konsolidiramo tvrtku. Naša opcija nije stečaj niti otpuštanje radnika. Činimo sve i činit ćemo i dalje da do toga ne dođe. Aplicirali smo za državne poticaje kroz mjere za čuvanje radnih mjeta, ostvarili pravo na njih, ali zbog blokade to nismo mogli konzumirati. Ponovno ćemo aplicirati i vjerujem da ćemo ta sredstva i dobiti, kazao je Tonko Šarić, dugogodišnji zaposlenik, a zadnje dvije godine direktor SAS Strojogradnje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno