Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

LED VELIČINE ORAHA Krupa istočno od Benkovca poharala vinograde, maslinike, voćnjake i ratarske kulture

04.05.2020. 21:00


Zastrašujuće 40-minutno olujno nevrijeme praćeno krupom, tučom ili ledom veličine oraha u subotu je uništilo vinograde, maslinike, voćnjake i ratarske kulture istočno od Benkovca – u Bukoviću, Podgrađu, Popovićima, Lisičiću, Kožlovcu, Radašinovcima, Banjevcima… Štete se zbrajaju i prve procijene govore da su u desetcima milijuna kuna.
-Katastrofa, tužno, užas, apokalipsa. Mnoge poljoprivredne kulture otišle su u papar, slikovito opisuje Božo Bačić, poznati ekološki vinogradar i vinar iz Podgrađa nedaleko Benkovca koji nasuprot drevne Asserije ima preko 70.000 čokota vinove loze.
Nakon tuče benkovačko i stankovačko područje je izgledalo kao da je kroz njega protutnjao uragan. Na brojnim obiteljskim imanjima doslovno je uništeno sve. Krupa je pobrala maslinike, vinograde, voćnjake, krumpir, pomidore, kukumare, paprike, fažole i ostale poljoprivredne kulture.


Uznemirujuće vijesti s terena
-Od subote poslijepodne s terena stižu vrlo uznemirujuće vijesti o stanju u višegodišnjim nasadima, voćnjacima i vinogradima te u ranom povrću. O ukrasnom bilju kojeg ima uz svaku kuću ne treba ni govoriti, govori Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci, koji obrađuje maslinik i vinograd.
Za tih više od pola sata pala je vrlo obilna kiša, pomiješana s ledom. Ulice i polja su za tren bili poplavljeni i prekrivena ledom. U potpunosti je uništena ljetina.
– Čudna je poljodjelska proizvodnja. Poljodjelac sve dok ne pobere i posljednji plod mora strahovati zbog nepredviđenih iznenađenja. Na daleko poznati banjevački krumpir je pogotovu nastradao, jada se Baradić, mještanin Banjevaca.
Rad u vinogradu, masliniku, voćnjaku ili s povrtlarskim kulturama, stalna je borba sa zemljom, kamenom, vjetrom, sušom, slanom-mrazom, krupom-gradom.
– Evo, prošle godine u srpnju je šire benkovačko područje pogodilo veliko nevrijeme s krupom, a 2016. i 2017., dvije godine za redom početkom svibnja nezapamćena slana ili mraz, podsjeća bivši benkovački gradonačelnik Branko Kutija, ravnatelj Županijske uprave za ceste, kojemu je krupa u Lisičiću potaracala oko 2.000 čokota mladog nasada autohtone vinove sorte Svrdlovina, a nije poštedjela ni »stari« vinograd i maslinik.


Proglašenje elementarne nepogode
Tužno ali istinito, mnogi poljoprivrednici su zavijeni su u crno, samo su rijetki koji su kod osiguravajućih kuća osigurali svoje nasada, poput vinogradara Bože Bačića ili Šime Škaulja iz Nadina.
– Mještani su u šoku i nevjerici, uništeni su usjevi, voćnjaci, vinogradi, maslinici i povrtnjaci u kojima se ovoga ljeta neće imati što ubrati. Čovječe, pa sve je uništeno. Ne samo da je uništen cjelokupni ovogodišnji, već i idući urod, kaže Ive Čerina iz Podgrađa.
Odmah nakon prestanka počele su se zbrajati i prve štete na poljoprivrednim usjevima. Od danas, 4. svibnja, započinje procjena šteta. Tučom pogođeno područje obići će osiguravatelji, doduše tek rijetke poljoprivrednike koji su osigurali višegodišnje usjeve, ali i Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva koja će na licu mjesta utvrditi nastale štete.
– Kad stignu prva izvješća o nastalim štetama najvjerojatnije ćemo od Zadarske županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode, jer je krupa u potpunosti uništila svu ljetinu, poručio je Željko Baradić.