LED VELIČINE ORAHA Krupa istočno od Benkovca poharala vinograde, maslinike, voćnjake i ratarske kulture

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zastrašujuće nevrijeme nanijelo milijunske štete
Katastrofa, tužno, užas, apokalipsa. Brojne poljoprivredne kulture otišle su u papar, slikovito opisuje Božo Bačić, poznati ekološki vinogradar i vinar iz Podgrađa nedaleko Benkovca koji nasuprot drevne Asserije ima preko 70.000 čokota vinove loze
Branko KUTIJA/Ive ČERINA/Arif SITNICA
»Zaleđen« mladi vinograd Branka Kutije

Zastrašujuće 40-minutno olujno nevrijeme praćeno krupom, tučom ili ledom veličine oraha u subotu je uništilo vinograde, maslinike, voćnjake i ratarske kulture istočno od Benkovca – u Bukoviću, Podgrađu, Popovićima, Lisičiću, Kožlovcu, Radašinovcima, Banjevcima… Štete se zbrajaju i prve procijene govore da su u desetcima milijuna kuna.
-Katastrofa, tužno, užas, apokalipsa. Mnoge poljoprivredne kulture otišle su u papar, slikovito opisuje Božo Bačić, poznati ekološki vinogradar i vinar iz Podgrađa nedaleko Benkovca koji nasuprot drevne Asserije ima preko 70.000 čokota vinove loze.
Nakon tuče benkovačko i stankovačko područje je izgledalo kao da je kroz njega protutnjao uragan. Na brojnim obiteljskim imanjima doslovno je uništeno sve. Krupa je pobrala maslinike, vinograde, voćnjake, krumpir, pomidore, kukumare, paprike, fažole i ostale poljoprivredne kulture.

Uznemirujuće vijesti s terena

-Od subote poslijepodne s terena stižu vrlo uznemirujuće vijesti o stanju u višegodišnjim nasadima, voćnjacima i vinogradima te u ranom povrću. O ukrasnom bilju kojeg ima uz svaku kuću ne treba ni govoriti, govori Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci, koji obrađuje maslinik i vinograd.
Za tih više od pola sata pala je vrlo obilna kiša, pomiješana s ledom. Ulice i polja su za tren bili poplavljeni i prekrivena ledom. U potpunosti je uništena ljetina.
- Čudna je poljodjelska proizvodnja. Poljodjelac sve dok ne pobere i posljednji plod mora strahovati zbog nepredviđenih iznenađenja. Na daleko poznati banjevački krumpir je pogotovu nastradao, jada se Baradić, mještanin Banjevaca.
Rad u vinogradu, masliniku, voćnjaku ili s povrtlarskim kulturama, stalna je borba sa zemljom, kamenom, vjetrom, sušom, slanom-mrazom, krupom-gradom.
- Evo, prošle godine u srpnju je šire benkovačko područje pogodilo veliko nevrijeme s krupom, a 2016. i 2017., dvije godine za redom početkom svibnja nezapamćena slana ili mraz, podsjeća bivši benkovački gradonačelnik Branko Kutija, ravnatelj Županijske uprave za ceste, kojemu je krupa u Lisičiću potaracala oko 2.000 čokota mladog nasada autohtone vinove sorte Svrdlovina, a nije poštedjela ni »stari« vinograd i maslinik.

Proglašenje elementarne nepogode

Tužno ali istinito, mnogi poljoprivrednici su zavijeni su u crno, samo su rijetki koji su kod osiguravajućih kuća osigurali svoje nasada, poput vinogradara Bože Bačića ili Šime Škaulja iz Nadina.
- Mještani su u šoku i nevjerici, uništeni su usjevi, voćnjaci, vinogradi, maslinici i povrtnjaci u kojima se ovoga ljeta neće imati što ubrati. Čovječe, pa sve je uništeno. Ne samo da je uništen cjelokupni ovogodišnji, već i idući urod, kaže Ive Čerina iz Podgrađa.
Odmah nakon prestanka počele su se zbrajati i prve štete na poljoprivrednim usjevima. Od danas, 4. svibnja, započinje procjena šteta. Tučom pogođeno područje obići će osiguravatelji, doduše tek rijetke poljoprivrednike koji su osigurali višegodišnje usjeve, ali i Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva koja će na licu mjesta utvrditi nastale štete.
- Kad stignu prva izvješća o nastalim štetama najvjerojatnije ćemo od Zadarske županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode, jer je krupa u potpunosti uništila svu ljetinu, poručio je Željko Baradić.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Izuse! nemoguće..... dosta svega....
Slika korisnika Erik
Hitno proglasiti nepogodu a Bačiću i Kutiji poslati pomoći, ne zaboraviti i Baradića. A Ive Čerina je u čudu što je krupa sve poništila, on siguro živi od poljoprivrede, janjci vrtla.