Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TUGA, ZAHVALNOST I PONOS Bez mladića poput Franka danas ne bi bilo Hrvatske

04.05.2020. 09:55


Drugi svibnja 1991. godine crnim slovima je upisan u novijoj hrvatskoj povijesti, jer su srpske paravojne postrojbe počinile jedno ubojstvo i jedan masakr, u kojima je stradalo 13 hrvatskih policajaca. Bio je to četvrtak prije 29 godina, na brdu Štrkovača iznad Polače od snajperskog metka poginuo je Franko Lisica, 23-godišnji mladić iz Bibinja, pripadnik specijalne policijske postrojbe, a u Borovu Selu je masakrirano 12 hrvatskih redarstvenika.
– Franko je bio zaista dobar čovjek, istinski vjernik, domoljub i rodoljub, vjeran svom narodu i svojoj domovini. Danas ne bismo bili ovdje da nije onda bilo mladića, prvih hrvatskih redarstvenika, kao što je bio naš Franko. Na svima nama je da poštujemo te mlade ljude, hrvatske vitezove koji su svoje živote ugradili u Hrvatsku, rekao je Bruno Bugarija, načelnik Bibinja.


Frankova soba je spomen soba
Franko Lisica, prva žrtva Domovinskog ratu u zadarskom kraju, postao je simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost. Volio je svoje Bibinje, poštovao je ljude, a oni su mu jednakom mjerom uzvraćali. I nakon dugih 29 godina u Bibinjama je još uvijek opipljiva tuga, no zahvalnost i ponos još su veći.
– Frankova soba je spomen soba, onakva kakva je bila i prije 29 godina, otkrivaju braća i sestare: Željko, Tome, Marin, Branka, Marija i Ana o bratu koji je domovini dao sve.
»Josip Jović je prvi, on je naš putokaz, on je naš motiv… On je otišao na Uskrs, ali on ostaje, ostaje duboko u srcima Hrvata kao onaj koji se nije plašio i svoju krv ugraditi u temelje nove Hrvatske«, napisao je Franko Lisica 14. travnja 1991. godine, točno 18 dana prije vlastite pogibije, kao da je slutio što će mu se dogoditi.
– Imamo dane velikih pobjeda i dane velikih žrtava. Ponosni smo na velike pobjede izborene, u za Hrvatsku teškim vremenima, posebice na dane kada su podnesene velike žrtve, i u kojima su izniknuli istinski heroji Domovinskog rata poput našeg Franka, rečeno je na odavanju počasti kod spomen obilježja na brdu Štrkovača iznad Polače.
Zbog epidemije koronavirusa odavanje počasti 1. svibnja na brdu Štrkovača odvijalo se u nekoliko grupa. Na dan Frankove pogibije, u subotu 2. svibnja, misu zadušnicu u župnoj crkvi predvodio je don Zdenko Milić, župnik, uz asistenciju bibinjskog bogoslova Frane Šindije i magistra teologije Antonija Sekule, sakristiana.


​Franko, Alfred, Taka, Zvonimir, Cuki
Potom su na mjesnom groblju Sasavac izlaslanstva Općine Bibinje i PU zadarske kod centralnog križa odala počast poginulim hrvatskim vitezovima iz Bibinja, položili cvijeće i zapalili svijeće. Odavanje počasti nastavilo se kod Frankova groba gdje je počast odala brojna obitelj, Općina, PU zadarska, županijska udruga Prvi hrvatski redarstvenik, Bibinjci i drugi.
Molitvu odrješenja predvodio je don Zdenko, dok je klapa Bibinje s neskrivenim emocijama otpjevala pjesmu »Suza u tuđini« koja je dirnula sve nazočne.
– Frankova žrtva i žrtva drugih hrvatskih vitezova iz Bibinja, Alfreda Lisice, Dragana Lisice Take, Zvonimira Sikirića, Mladena Bugarije Cukija, je kao u evanđeoskoj prispodobi urodila plodom: da bi zrno rodilo, moralo je umrijeti. Njihova žrtva je urodila plodom i Hrvatska se oslobodila nametnutog rata i obranila od velikosrpske četničke agresije. Hrvatska je međunarodno priznata, a Bibinjci su dobili svoju Općinu, kazao je Ivan Šimunić, predsjednik Općinskog vijeća.
 




»Od srca hvala za odgovorno ponašanje«


Načelnik Bugarija osvrnuo se na aktualno stanje oko pandemije te iskoristio priliku zahvaliti stanovnicima općine za odgovorno ponašanje i ukazati na solidariziranje Općine.
– Suočeni smo s pandemijom koronavirusa, stoga je dio naših aktivnosti usmjeren prvenstveno na to kako sačuvati zdravlje ljudi, te kako ublažiti posljedice gospodarske krize uslijed pandemije. Također, solidarizirali smo se s novonastalom situacijom te smo uveli i neke mjere štednje. Smanjili smo plaće za 10 posto svim zaposlenicima naše Općine i svim proračunskim korisnicima te svim zaposlenicima Turističke zajednice, kazao je Bruno Bugarija, načelnik Bibinja istaknuvši kako su ovo teški trenuci za gospodarstvo, osobito za djelatnosti kojima je odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite privremeno obustavljen rad.
– Zbog toga se zahvaljujem svim gospodarstvenicima, obrtnicima, OPG-ovima, svim ljudima koji u ovim uvjetima rade. Pored mjera za očuvanje gospodarstva koje je predložila Vlada RH, predložio sam, a Općinsko vijeće je usvojilo odluku, da se oslobađaju plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor poslovni korisnici koji nisu obavljali djelatnost za drugi kvartal 2020. godine (travanj, svibanj, lipanj), poručio je Bugarija te zahvalio svim žiteljima Bibinja što se drže uputa i mjera Stožera civilne zaštite, jer su tako uspjeli u najkritičnijim trenucima širenja virusa zaštiti sebe i svoje najmilije.