Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

TURISTIČKA SEZONA U DOBA KORONE Prvi počinju raditi manji hoteli, svi se nadaju otvaranju granica u lipnju

05.05.2020. 07:45


Hrvatska od idućeg tjedna ulazi u treću fazu popuštanja protupandemijskih mjera kada će s radom moći početi i ugostiteljski objekti, ali samo s terasama. Smještajni dio je cijelo ovo vrijeme i mogao raditi, no jasno je da su gotovo svi kapaciteti bili zatvoreni s obzirom da gostiju nije bilo. S popuštanjem mjera i približavanjem glavnoj sezoni, očekuje se i početak aktivnosti u turističkom sektoru. Ovaj tjedan u tijeku su dogovori predstavnika turističkog sektora s epidemiolozima s obzirom da zadnje smjernice kako raditi još nisu objavljene. Mnogo toga još ostaje za definirati, pa tako i odluke o datumima otvaranja. Pitanja je još puno, mnogi ukazuju kako je upitno hoće li uopće otvarati objekte. Ugostitelji će moći početi s radom, međutim, ako ne proradi smještaj, dakle ako nema gostiju, upitno je koliko će restorana, konoba i sličnih ugostiteljskih objekata naći računicu da krene s poslom.


Kreće Cro kartica
Svi ističu da je pitanje otvaranja granica je jedno od najvažnijih. S 1. lipnja kreće Cro kartica pa se dade zaključiti kako se najprije računa na domaće goste, no i dalje se razgovara o otvaranju granica za turiste iz susjednih zemalja. Najviše pozitivnih signala ima po pitanju otvaranja koridora za slovenske državljane. S druge strane, u Njemačkoj se vrlo oprezno govori o mogućim otvaranjima granica, odnosno odlascima njemačkih državljana izvan granica njihove zemlje te je tako i ovih dana njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u medijima ponovio kako ne smije biti preuranjenih odluka, kao i da se Njemačkoj ne smije dogoditi scenarij da država ljeti mora vratiti kući 250 tisuća Nijemaca.
– Kada postane moguće da putnici ne samo sigurno otputuju u inozemstvo, nego se isto tako sigurno i vrate, tada bismo mogli postupno povući preporuke o odgađanju putovanja, kazao je Maas za njemačke medije.
Iako, dakle, svi još čekaju točne upute koje će biti objavljene ovaj tjedan, od idućeg ponedjeljka polako se počinje s radom. Kako sada stvari stoje, u prvom »điru« kreću u pravilu manji, mali obiteljski hoteli, dok veliki hotelski sustavi najprije otvaraju terase kavana i slično, a otvaranje smještaja slijedi tek nakon toga. Jasno, ne u starom obimu i u etapama, ovisno, kažu mnogi, o situaciji, prije svega sa stranim gostima.


Opatija – pet hotela
Kako doznajemo u Turističkoj zajednici grada Opatije, idućeg tjedna u planu je otvaranje pet hotelskih objekata, i to manjih. Među njima su objekti hotelijera Krune Kapetanovića koji je najavio kako s idućim tjednom, odnosno 11. svibnja počinje raditi i terasa restorana Navis, kao i Laurus koji će, pak, biti specijaliziran za konferencijska događanja. Govoreći o očekivanjima, kaže kako je optimist, ali i kako će mnogo ovisiti o mogućnosti stranaca da dođu na Jadran.
– Optimist sam. Mislim da bi ipak granice do kraja lipnja, do početka srpnja najkasnije, trebale biti protočne. Mi se pripremamo i sada je najvažnije da svi zaposlenici budu svjesni da je njihovo odgovorno ponašanje u smislu zaštite od virusa jako važno. Činjenica je, ako se poštuju mjere zaštite, posao može funkcionirati. Veseli me i dobra epidemiološka situacija u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Što se tiče gostiju, interes za dolazak postoji, gosti nas zovu i vidi se da žele doći, kazao je Kapetanović.
Idućeg tjedna s radom kreće i opatijski hotel Paris. Mia Josić, direktorica ovog hotela s 90 soba, kazala je kako su zadržali sve zaposlenike tako da će otvoriti i smještajni dio i restoranski, kao i kazino.




Kavana u Crikvenici
– Kao i svi ostali, ovisimo o mjerama države, o otvaranju granica, kao i propusnicama. Ovaj tjedan još čekamo točne preporuke i smjernice o postupanju. Pripremili smo se, nabavili dezinfekcijska sredstva, rukavice za djelatnike, maskice za djelatnike, a maskice će biti na raspolaganju i gostima. Tu je i dezinfekcija aparata za igru, stolova i ostalog iza svakog gosta. Dodatne upute, dakle, još svi čekamo, no sve što smo mogli odraditi oko priprema smo odradili i u ponedjeljak krećemo. Što se, primjerice, tiče najavljene obveze razmaka među stolovima, naša je prednost što doista imamo veliku terasu, kao i unutarnji dio restorana, pa ako nakon ove prve faze dozvole kozumacije i u unutrašnjem prostoru, imamo dovoljno prostora i za metar i dva razmaka među stolovima. A pansionski dio za goste hotela je ionako odvojen od restoranskog dijela, pojasnila je direktorica opatijskog hotela.
U opatijskim Amadria Park hotelima, potvrdili su, pak, kako će od 11. svibnja s radom krenuti terase kavana hotela Milenij i Continental, dok će hoteli zasad još ostati zatvoreni.
Crikvenički Jadran, kao i opatijski hoteli, također će u prvom krugu otvoriti kavanu. U ponedjeljak tako otvaraju kavanu Inter na glavnom gradskom trgu u Crikvenici koja na raspolaganju ima veliku otvorenu terasu koja će svoje goste dočekati spremna, također, sukladno svim preporukama i eventualnim naknadnim propisima mjera zaštite.
Što se tiče smještajnog dijela, među prvim objektima koje otvaraju su kampovi, i to, doznajemo, kamp Selce i kampiralište Kačjak koji s radom kreću 22. svibnja. Potom je u planu hotel Esplanade kojeg planiraju otvoriti tjedan dana kasnije, odnosno 29. svibnja. U najvećoj crikveničko-vinodolskoj turističkoj tvrtki ističu kako su, sukladno činjenici da je najveći prioritet zdravlje te dobrobit gostiju i zaposlenika, uz sve postojeće standardne i operativne procedure, uveli i nove procedure sukladno preporukama nadležnih institucija za poštovanje svih mjera zaštite od COVID-19.


Trening osoblja
– Odradili smo trening osoblja kako bi svi bili upoznati s procedurama poput pranja i dezinficiranja ruku, nošenja obavezne zaštitne opreme, odnosno rukavica, maski i po potrebi zaštitnih odijela, pripreme i pakiranja hrane u jednokratna pakiranja, te procedure u slučaju prijave zaraze. U hotelu ćemo gostima pružiti mogućnost besplatnog posluživanja doručka i večere u sobu prema unaprijed ponuđenom izboru nekoliko vrsta menija, kao i besplatan room service za bilo koje druge vrste narudžbi. Gostima ćemo predlagati obavljanje online check-ina kako bi to odradili u miru svog doma. Također, potencirat ćemo beskontaktno plaćanje ili plaćanje putem predračuna, pojasnila Lucija Jukić, direktorica marketinga koje se sve novosti uvode u poslovanje.
– Kontinuirano pratimo razvoj cijele situacij te ćemo naše hotele i kampove otvarati u skladu sa svim propisima koje bi ovih dana trebali definirati nadležna tijela, ističu u Jadranu.
Hotelijeri, također, čekaju i razvoj situacije po pitanju granica.
Maistra, primjerice, u ovom trenutku ima otvorene hotele The Westin u Zagrebu, Adriatic u Rovinju te Hilton u Dubrovniku. U ovoj turističkoj kompaniji najavljuju kako će kampovi u Rovinju i Vrsaru započeti s radom po otvorenju granica nakon čega će uslijediti i postepeno otvaranje preostalog dijela hotela i resorta u svim destinacijama. U Valamaru su, pak, samo naveli da se pripremaju za otvaranje hotela i kampova tijekom svibnja i lipnja, što će prvenstveno ovisiti o otvaranju granica i stvaranju mogućnosti da gosti dođu.


Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (5.5.2020.) …