Hrvatska vojska i Zadarska županija uvijek rame uz rame

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Polaznici ratne škole Ban Josip Jelačić u Zadru
Zadovoljstvo i izuzetna čast je što smo domaćini pripadnicima Hrvatske vojske, a tu su i pripadnici međunarodnih vojski. Moram još jednom naglasiti da je veza Zadarske županije i Hrvatske vojske neraskidiva. U četiri godine mandata, zadesilo nas je od požara, u prvoj godini mandata, pa preko poplava do snijega u Gračacu..., rekao je župan Longin
Vedran SITNICA
Zajednička fotografija za uspomenu polaznika ratne škole »Ban Josip Jelačić« i njihovih zadarskih domaćina

Obilazak vojarne u Zemuniku, susret s predstavnicima Županije i Grada, predavanje generala pukovnika Mladena Fuzula, paljenje svijeća te obilazak grada bili su najvažniji trenuci posjeta Zadru polaznika ratne škole »Ban Josip Jelačić«.
U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2020./2021. godini na Hrvatskom vojnom učilištu »Dr. Franjo Tuđmanˮ je i studijsko putovanje s nastavnim posjetima, a za sedamnaest polaznika 23. naraštaja škole domaćini su bili Zadar i Zadarska županija.

Zajedno u teškim situacijama

Nakon obilaska vojarne u Zemuniku, u koncertnoj dvorani Kneževe palače primili su ih župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem i ostalim suradnicima, kao i Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika, a tamo su se obratili i novinarima.
- Zadovoljstvo i izuzetna čast što smo domaćini pripadnicima Hrvatske vojske, a tu su i pripadnici međunarodnih vojski. Moram još jednom naglasiti da je veza Zadarske županije i Hrvatske vojske neraskidiva. U četiri godine mandata, zadesilo nas je od požara, u prvoj godini mandata, pa preko poplava do snijega u Gračacu... Sve teške situacije prolazili smo zajedno, rame uz rame Zadarska županija i Hrvatska vojska, stoga mi je ovo posebna čast, rekao je župan Longin koji je polaznicima izložio kratki prikaz gdje je danas Zadarska županija.
- Imao sam čast prikazati sve naše uspjehe koje smo napravili na gospodarskom i socijalnom polju, i ono što nam je posebno zanimljivo i na prvom mjestu, a to je sigurnost. To je nešto što svih nas ovdje zanima, ali i naše turiste, a turizam nam je ipak prva gospodarska grana, rekao je župan Longin.
Načelnik ratne škole brigadir Mijo Kožić rekao je kako su se polaznici u vojarni u Zemuniku Donjem upoznali sa svim vojnim postrojbama koje su od strateškog značaja za oružane snage Republike Hrvatske te s vojnom infrastrukturom na ovom području.

Doprinos Zadra u Domovinskom ratu

- Nakon toga, zamjenica gradonačenika i župan upoznali su nas se sa stanjem i događanjima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Uz to, želimo poštovati dignitet Domovinskog rata pa se radujemo predavanju generala pukovnika Mladena Fuzula da se svi polaznici upoznaju s time kako je bilo i kako su veliki značaj i doprinos dali grad Zadar i Zadarska županija za Domovinski rat i za oslobođenje lijepe naše domovine. Želim još istaknuti kako je u 23. naraštaju osam časnika iz Oružanih snaga, a imamo predstavnike iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, iz Ministarstva unutarnjih poslova, iz Hrvatske vatrogasne zajednice, i međunarodne polaznike iz Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije. Naša je škola međunarodnog i međuresornog karaktera, kao najviša vojno-obrazovna institucija u RH, jedina na strateškoj razini te jedina koja objedinjava različite dionike sustava domovinske sigurnosti, istaknuo je Kožić.
Nakon predavanja na temu »Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu« generala pukovnika Mladena Fuzul, zapovjednika Zapovjedništva za potporu HV-a, na programu je bilo paljenje svijeća u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima te obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti na Poluotoku.

Kako ističu iz Zadarske županije, ratna škola »Ban Josip Jelačić« najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)