Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Javnozdravstvena poruka o melanomu čija incidencija kontinuirano raste

04.05.2021. 11:36


U Gradskoj je loži otvorena izložba »Čuvaj svoju kožu«, u organizaciji Udruge Melanom iz Zadra. Izložba je produkt suradnje s fotografom Krumom Ivanovskim, koji je za potrebe suradnje s Udrugom snimio veliki broj fotografija, a od kojih je 29 odabrano za izložbu.


Prevencija
– Ovo je izložba volonterskog karaktera, nastala inicijativom Udruge Melanom iz Zadra, koja je u suradnji s velikim brojem studenata medicine i volontera organizirala ovu izložbu, koja ima jasnu javnozdravstvenu poruku o primarnoj prevenciji protiv melanoma, jer incidencija oboljenja u svijetu kontinuirano raste zadnjih 50 godina, rekla je jedna od organizatorica izložbe doc.dr.sc. Zrinka Biloglav dodajući kako je Krume Ivanovski u sklopu njihove suradnje uslikao oko 1300 fotografija, koje tematiziraju problematiku nastanka melanoma, načine prevencije i zaštite zdravlja.
– Izložbu smo orijentirali prema prevenciji i obrazovanju mladih osoba. Ono što želimo naglasiti je da se 80 posto UV zračenja dogodi do 18 godine života te da se mladi ljudi relativno slabo štite od pretjeranog UV zračenja. Do incidencije obolijevanja sve više dolazi i kod starije populacije, objašnjava Biloglav.


Melanom se može spriječiti
– Ono što želimo naglasiti jest, da je epidemiološki gledano, melanom prikladan karcinom za primarnu prevenciju. U 80 posto slučajeva uzrokovan je vanjskim čimbenicima, tj. uzrokovano je pretjeranom izloženosti suncu i UV zračenju. Iako u velikoj mjeri nije nasljedan, među populacijom postoje skupine koje su u većoj predispoziciji za obolijevanje od melanoma, kao što su osobe svjetlije boje kose i očiju, te osobe koje imaju veliki broj madeža. Međutim, primarnom prevencijom i dermatološkim pregledima na redovitoj razini, melanom je vrlo lako izlječiv u ranoj fazi. U kasnijim fazama karcinom je teže izlječiv i ima veliku smrtnost. No, unaprjeđenjem medicinske znanosti omogućuje se veće preživljavanje i kvaliteta života bolesnika s uznapredovalim stupnjem melanoma, pojasnila je Biloglav, te istaknula kako je melanom najzloćudnija bolest kože, čija incidencija kontinuirano raste.




Produktivna suradnja
Na otvorenju izložbe, okupljenim se posjetiteljima kratko obratio i Krume Ivanovski, čije se fotografije nalaze na zidovima Gradske lože.
– Kao i sve najbolje stvari u životu, ova suradnja je počela slučajno. U tjedan dana smo u fotografskom studiju fotografirali veliki broj osoba, koje su se odazvali akciji. Tijekom suradnje s Udrugom Melanom naučio sam mnogo o problematici obolijevanja od melanoma i zdravstvenoj zaštiti. Od naše se suradnje izrodila lijepa priča, koja za cilj ima prevenciju i informiranje javnosti o obolijevanju od melanoma, poručio je Ivanovski.


Od naftnog inženjera do fotografa
Krume Ivanovski, rođeni Skopjanin, zanimanje petrokemijskog inženjera zamijenio je fotografijom. Nakon što je, nakon jednog izleta u Graz, kupio svoj prvi fotoaparat, u njemu se gotovo u trenu, probudila do tada skrivena kreativnost, stvaralačka energija praćenja epifanijskom preobrazbom iz onoga što jest u ono što je trebalo biti. Izlaskom iz kukuljice drijemeža i osrednjosti, Ivanovski je zaronio u nenadvisivu i neopisivu ljepotu stvarnog svakodnevnog življenja koju je iskonski nosio i osjećao u svojim njedrima. Tako je nastala i ideja o snimanju fotografija kojima se djecu i mlade nastoji potaknuti na provođenje preventivnih aktivnosti za sprječavanje nastanka melanoma. Ovim se fotografskim opusom Ivanovski posve neplanirano, uvrstio među vodeće fotografe iz područja javnoga zdravstva u Hrvatskoj.


Zaštita najmlađih
Cilj izložbe je istaknuti zaštitu zdravlja djece i mladih, koji se često pravilno ne štite od jakog i štetnog izlaganja UV zračenju. Prema savjetima organizatora izložbe, djecu do šestog mjeseca života ne smije se pretjerano izlagati suncu, jer je njihova koža tanja i osjetljivija na zračenje. Oštećenje kože kod djece se tako može pojaviti već nakon 15-minutne izloženosti suncu, naročito u poslijepodnevnim satima.
Prevencija i pravilna zaštita od štetnog utjecaja zbog prevelike izloženosti suncu, počinje u najranijoj dobi, jer se rizik od oboljenja od melanoma povećava s godinama. Incidencija melanoma u Europskoj uniji je oko devet novooboljelih na 100.000 stanovnika godišnje, te se povećava svake godine. Osim pretjerane izloženosti suncu, boravak u solariju također uvelike povećava rizik nastanka melanoma.