Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pamtit će cijeli život da nisu imali maturalnu večer

04.05.2021. 10:39


Haljine, cipelice, kravate i odijela, već drugu godinu za redom neće prošetati dvoranom svečanog maturalnog plesa. Iako razočarani zbog izostanka tradicionalnog oproštaja od srednje škole, maturanti spremaju završne ispite i raduju se, makar vjerodostojnoj podjeli svjedodžbi.
Maturalni ples jako je važan segment u životima djevojaka i mladića. Iščekivanje oproštaja od srednje škole održavanjem svečanog bala, ravno je odvajanju iz majčinog krila i stjecanju zrelosti za buduća vremena. Na ovaj način, maturanti zaokružuju jednu cjelinu svog života, stječući neovisnost i samostalnost te ne čudi da jednako doživljavaju maturalni ples kao i vlastitu punoljetnost.
Koronakriza utjecala je na sve društvene elemente. Svi smo mi socijalna bića, druženje nam je potrebno i čini nam dobro. Izostankom manifestacija, mnogi su zakinuti za društveni razvitak kao i za ekspresiju »vlastitog sebe«. Donekle nas je tješilo druženje pod rigoroznim mjerama predostrožnosti. No, za neke prigode, ova strategija ipak nije primjenjiva. Ovo je, pak, najteže pogodilo populaciju maturanata kojima je maturalni ples od posebnog značaja.


Druženje na otvorenom
– Nažalost, ni ove kao ni prošle godine, neće biti maturalnog plesa. Barem ne u organizaciji Škole. Maturantima ova odluka jako teško pada iz čega nije teško nagađati da će po ovom pitanju poduzeti nešto samoinicijativno. Imaju i oni sto upitnika ali su optimistični, željni druženja i uvjereni da će uspjeti tj. da će se situacija popraviti barem toliko da se mogu na otvorenom podružiti i proveseliti zajedno, rekla nam je Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića dodajući kako ne zna hoće li maturanti poslušati savjet da zabavu ostave za neka bolja vremena, ali ima pouzdanja u svoje maturante da će, kao i do sada biti odgovorni prema sebi i svojim planovima za budućnost, a tu prije svega misli na državnu maturu.
Ispiti državne mature kreću 2. lipnja, a maturanti koji zbog mjera samoizolacije neće moći pristupiti pisanju državne mature u redovitom ljetnom roku, maturu će moći polagati tek na jesenskom roku…
– Naravno da svima, a posebno maturantima, teško pada ova situacija. I kada su uvjeti ‘normalni’, državna matura je (kao i svaki događaj čiji ishod utječe na njihovu budućnost) svojevrsni stres. A novo normalno im je oduzelo mehanizme za ublažavanje stresa iz dobrih starih vremena – svakodnevna druženja, zajednička učenja, putovanja, zabave… I na kraju, ma koliko se nastavnici i učenici trudili u nastavi na daljinu i jedni i drugi su svjesni da ništa ne može zamijeniti nastavu na blizinu. Ipak, poznavajući naše maturante ne sumnjam da će uspješno »odigrati« i ovo veliko finale, istaknula je Pedišić.


Nadaju se tradicionalnoj dodjeli svjedodžbi
Ni u Gimnaziji Vladimira Nazora ne nailazimo na oduševljenje odlukom o neorganiziranju maturalnog plesa. Profesori, kao i sami maturanti, jednako su tužni i razočarani izostankom tog posebnog događaja na kraju srednjoškolskog obrazovanja. Njihovo duboko razočarenje ne može se opisati riječima.
Ravnateljica Sandra Šango pobliže je pojasnila viđenje ove situacije, kako sa stajališta maturanata, tako i sa stajališta svojih kolega.
– Ne možemo reći da ovo nismo očekivali, s obzirom na prošlu godinu i razvitak koronakrize i u ovoj godini. S obzirom na sve poduzete mjere, ostalo je mrvu nade da će doći do neke promjene, no saznavši da nema pomaka, prihvatili smo ovo skupa s našim maturantima vjerujući kako ćemo makar imati tradicionalnu dodjelu svjedodžbi koja se inače odvija u crkvi sv. Donata, a koja nije izostala prošle godine, kazala je Šango dodajući kako su maturanti ovom svečanošću, barem malo ublažili razočarenje zbog neodržavanja svečanog plesa.
– Ako i ova svečanost izostane, morat ćemo improvizirati na neki prihvatljivi način, makar da donekle zadržimo vjerodostojnost dodjele svjedodžbi, našalila se ravnateljica Šango.




Svima teško pada izostanak posebnog događaja
Ovo razočarenje nije nam nitko mogao bolje objasniti od samih maturanata. Da izostanak ove svečanosti jednako teško pada i djevojkama i dečkima saznali smo u razgovoru s njima.
– Tužna sam što neću otplesati maturalni ples u haljini koju sam praktički dizajnirala od prvog razreda po dolasku u srednju školu. Svima nam je maturalni ples ono nešto posebno, a sada nam je oduzeta ta radost zbog postojećih okolnosti, istaknula je maturantica Ivona. Da nisu samo haljine razlog radosnog iščekivanja svečane večeri, složili su se i dečki, kojima je maturalni ples također jednako važan kao i djevojkama. Maturanti Marko i Frane dijele isto mišljenje.
– Nisu samo haljine, frizure i cipele bitni faktor maturalnog plesa. Maturanti imaju cijeli program koji se odvija u toj večeri i ostaje u pamćenju cijeli život. A i nama dečkima je to priliķa za prvi smoking i kravatu. Na taj se način nekako osjećamo zrelo napuštanjem srednje škole, a sada tog osjećaja nema, naglasio je Marko.
Marija PALEKA