Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tko ima najveće šanse osvojiti Ligu prvaka i Europsku ligu?

04.05.2021. 07:15


Od posljednjih utakmica europskih natjecanja prije ovotjednih, uzvrata četvrtfinala Lige prvaka i Europske lige koji su odigrani između 13. i 15. travnja, dogodilo se mnogo toga u svijetu nogometa. Dakako, ovdje mislimo na „buru“ oko mogućeg pokretanja Superlige, europskog natjecanja koje bi trebalo otvoriti novo poglavlje nogometne povijesti. Nakon što su Perez, Agnelli i društvo zakuhali situaciju te uznemirili mnogobrojne navijače diljem svijeta, ta se „bura“ stišala te smo se polako okrenuli nastavku europske sezone, to jest, samom završetku.


Četiri strahovito jake ekipe
U igri za napad na dva europska trofeja osam je klubova preostalo. Sportsko klađenje donosi zanimljivu perspektivu na mogućeg pobjednika, odnosno, favorite UEFA-inih natjecanja. Od četiri najbolje ovosezonske momčadi „Staroga kontinenta“, dvije dolaze s „Otoka“ – Chelsea i Manchester City, jedan iz Ligue 1, Paris Saint-Germain te jedan s Pireneja, madridski Real. „Kraljevski klub“ je u utorak u polufinalu snage odmjerio s Chelseajem, dok su koplja također ukrstila dvije najbogatije momčadi svijeta, PSG i Manchester City.


City se izdvojio na vrhu
Kladionice najveće šanse za osvajanjem „uhatog“ trofeja daju Cityju, na čiju se titulu koeficijenti kreću između 1,5 i 1,8. Guardiolina momčad najveći je favorit iz razloga što su u prvom polufinalnom srazu slavili preokretom protiv trenutno najljućeg rivala, PSG, s 2:1 u gostima. Bili su i ranije najveći favoriti, no sada je ta prednost došla do izražaja. Proteklih sezona nisu imali previše sreće s nokaut fazom Lige prvaka, no sada se protiv Mbappea, Neymara i ostalih sreća okrenula na njihovu stranu. Međutim, u uzvratu im neće biti nimalo lako budući da je francuski prvak aktualni europski viceprvak, a u četvrtfinalu su izbacili svoje „krvnike“ iz prošlosezonskog finala, ekipu minhenskog Bayerna, iako imaju naizgled komotnu prednost koju nose iz Pariza. Što se tiče ostalih momčadi, PSG je jako „potonuo“ nakon poraza u srijedu. Koeficijenti za naslov su mu pali s 3 na oko 11. Ekipe drugog para, Real Madrid i Chelsea, slabije kotiraju od Cityja, s koeficijentima između 4 i 6. Iz toga se jasno da iščitati da će pobjednik para Real – Chelsea biti blagi autsajder ako ekipa Pepa Guardiole prođe u veliko finale koje je na rasporedu 29. svibnja u Istanbulu.




„Crveni vragovi“ prvi favoriti
Zagrebačkog Dinama s našim Zadraninom, Dominikom Livakovićem više nema u Europi, španjolski Villarreal bio je bolji u četvrtfinalu Europske lige, čime ekipa Unaija Emeryja nastavlja grabiti prema prvoj europskoj tituli u povijesti ovoga kluba s istoka zemlje. Međutim, kakve su im šanse za to? Od klubova koji su još uvijek u igri za osvajanjem drugog po jačini UEFA-inog trofeja, a to su uz „Žutu podmornicu“ još Arsenal, Manchester United i Roma, veće šanse za konačnom pobjedom imaju jedino „Crveni vragovi“. Kladionice najvećim favoritom ističu ekipu iz Manchestera, i to zbog uvjerljive pobjede nad Romom na Old Traffordu od 6:2. Zbog poraza, Arsenalu i Romi povećani su koeficijenti te se trenutno nalaze u nešto lošijoj situaciji. Pogotovo rimski klub…


Mogu li ostali klubovi pomrsiti račune Englezima?
U svakom slučaju, čeka nas izrazito napeta završnica europskih natjecanja. U najboljoj su situaciji Englezi koji imaju čak četiri predstavnika, no to ne mora ništa značiti. Ostatak društva iz liga Petice pokušat će im zaprijetiti, a hoće li uspjeti, saznat ćemo već sljedeći tjedan kad su na rasporedu uzvratni okršaji polufinalnih dvoboja. Podsjećamo, finale LP igra se u Istanbulu 29. svibnja, a finale EL u Gdanjsku tri dana ranije.