U Zadru sve bolja integracija djece s Down sindromom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
down
Zadarska sredina sve osjetljivija na probleme osoba s Down sindromom / Snimio: Ivan JAMIČIĆ

U organizaciji Udruge za Down sindrom Zadarske županije u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održana je tribina na temu Integracija djece i mladih s Down sindromom. Ova zanimljiva i nadasve korisna tribina okupila je stručnjake iz osnovnih škola - pedagoge, defektologe, psihologe te predstavnike dječjih vrtića kao i brojne roditelje djece s Down sindromom.

Udruga je osnovana u proljeće prošle godine radi poboljšanja stanja u pristupu, integraciji i radu s osobama s Down sindromom i kako kaže predsjednica Udruge, Suzana Periša, rezultati su već vidljivi u integraciji u vrtiće, školskim i akademskim uspjesima, samostalnom životu i zapošljavanju osoba s Down sindromom.

- Želja nam je osobito bila senzibilizirati društvenu zajednicu prema osobama s Down sindromom, unaprijediti zdravstvenu i psihosocijalnu skrb, obrazovanje, zapošljavanje te njihovo uključivanje u društvenu zajednicu, istaknula je Periša.

U Hrvatskoj živi 1.260 osoba s Down sindromom, od toga ih je najviše u gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj te Osječko-baranjskoj županiji. U Zadarskoj županiji živi njih 36, što je tri posto od ukupnog broja. U Zadarskoj županiji je integracija dosta dobra upravo zahvaljujući ljudima koji ulažu veliki trud.

- Zahvaljujući razumijevanju i suradnji ravnateljica DV Latice, Vesne Penjalov i DV Radosti, Biserke Belić, psihologinje Gordane Pešut i logopedice Davorke Markulin, napravljeni su prvi koraci što se toga tiče u Zadru. Osobito smo zahvalni teti Ines u DV Voštarnica koja je unatoč svim poteškoćama rado prihvatila taj izazov i u svoju grupu prihvatila jednog dječaka s Down sindromom, rekla je Periša.

Na tribini su govorili Marija Ivanković, načelnica Odjela za predškolski odgoj MZOS, Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom i Davor Bučević, predsjednik Udruge 21 za sindrom Down - Split. Nakon njihovih predavanja prisutni su mogli diskutirati i postavljati razna pitanja kako bi se riješile neke dvojbe i odgovorilo na mnoga pitanja koja se početno pojavljuju u procesu integracije.

Također, prikazan je i dokumentarni film "Djeca ljubavi" napravljen u produkciji HRT-a, scenaristice i redateljice Ljiljane Bunjevac Filipović. Film sadrži priče s roditeljima, obitelji, tetama i učiteljicama djece s Down sindromom. Roditelji kažu da im puno pomažu grupe potpore gdje djele svoje probleme s ljudima koji su u sličnoj situaciji.

Prisutni su dobili i Vodiče za roditelje i stručnjake koji sadrže brojne korisne savjete i informacije o odgoju djece s Down sindromom, o zdravstvenoj skrbi, o komunikaciji s njima, o njihovim pravima i procesu osamostaljenja.

Trudom Udruge za Down sindrom Zadar, kojoj uvelike pomažu Grad Zadar i Zadarska županija, situacija u ovako osjetljivim socijalnim područjima se mijenja nabolje i olakšava osobama s Down sindromom put do samostalnog života, a što je isto vrlo važno, senzibilizira zajednicu na bolje razumijevanje i pomoć osobama s poteškoćama te umanjuje diskriminaciju.

Zablude i istine o Down sindromu

Down sindrom nije rijedak genetski poremećaj kao što se misli, već jedan od najčešćih. Jedno od 650 djece u općoj populaciji rađa se s tim poremećajem. Djeca s Down sindromom nisu teško retardirana, već blago ili srednje, a ona mogu učiti i napredovati i nije ih potrebno smještati u posebne institucije ili posebne edukacijske poremećaje. Jedno od uvriježenih mišljenja je ipak nažalost točno, a to je da se Down sindrom ne može izliječiti.

Down sindrom nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela, no napretkom znanstvenika u istraživanju i identificiranju gena na 21. kromosomu, sve je izglednije da će u budućnosti biti moguće poboljšati, ispraviti ili spriječiti mnoge probleme vezane uz Down sindrom.

 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno