Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kaćunkovo hrvanje sa svijetom

Autor: Marija Ćurko

03.06.2009. 22:00
Kaćunkovo hrvanje sa svijetom

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru održano je predstavljanje knjige “Hrvanje sa svijetom” autora don Anđelka Kaćunka. O knjizi su govorili Ivan Ugrin, novinar i urednik Slobodne Dalmacije, fra Nikola Mate Roščić, katolički pisac i publicist i autor don Anđelko Kaćunko, koji je od listopada prošle godine župni vikar u Gospiću. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Antun Mate Antunović.
 Anđelko Kaćunko rođen je u Splitu 31. srpnja 1954., kao najstarije dijete u mnogobrojnoj obitelji, u Poljičkoj Republici. Osnovnu školu završio je u Docu Donjem, a sjemenišnu klasičnu gimnaziju i Teološki fakultet u Splitu. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1979. u Splitu. Godine 1980. upisao je studij klasične filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom 1989. godine studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Bio je i voditelj zajednice mladih MI u Hrvatskom Leskovcu, kraj Zagreba, a 1981. postao je član uredništva lista mladih MI. Uz novinarski i urednički rad, od 1994. godine do kraja 1998. bio je direktor lista mladih MI i izdavačke djelatnosti HKZ “MI”. Nakon toga, nadbiskup mons. Ante Jurić dopustio mu je angažman u Vojnom ordinarijatu Republike Hrvatske, gdje je 1999. preuzeo dužnost kancelara. … Istaknuo se pisanjem kojim se počeo baviti već u gimnaziji, a svoje novinarske priloge, vijesti, reportaže, komentare, intervjue, objavljivao je u glasilu MI. Pisao je u Fokusu, Hrvatskom Slovu, Vjesniku, Areni, itd. Stalni je suradnik IKA-e, Glasa Koncila, HKR-a i Radio Marije. Urednik je suautor knjige “MI 25 godina za Boga i Hrvatsku dragu” (2001.), a njegova prva knjiga je “Pogled sa Sljemena” (2005.). Knjiga “Hrvanje sa svijetom” ima 334 stranice, s predgovorom, uvodom, intervjuima, kolumnama, dodatkom i pogovorom. 
 Ivan Ugrin u svom se govoru osvrnuo na životopis don Anđelka Kaćunka izdvojivši njegova hodočašća u Rim papi Ivanu Pavlu II.   
– On je bio uvijek spreman i na duhovnost i na duhovitost, rekao je, između ostalog, urednik Slobodne Dalmacije, govoreći i o svojim osobnim susretima s autorom knjige “Hrvanje sa svijetom”.    
– Don Anđelko je u svojim kolumnama koje je sakupio u knjizi “Hrvanje sa svijetom” dosljedan u obrani prava na život, dostojanstva svakog čovjeka, uvijek na strani obespravljenih kako pojedinaca tako i cijelog naroda. Itekako je uživljen u život i stil mlade generacije, služi se njihovim jezikom, razotkriva laži i poziva ih da budu uvijek vjerni Isusu Kristu. Don Anđelko uvijek ostaje ono što je, kako jučer, tako i danas. Postao je sinonim Crkve koja ne šuti,… On je zanimljiv sugovornik, njegove se izjave objavljuju na stranicama najjačih nacionalnih medija i tjednih novina, gost je televizijskih i radijskih emisija. Njega se pita za mišljenje o situacijama kad nije lako biti kršćanin, a još uz to svećenik. 
 Don Anđelko Kaćunko se ne ustručava pisati otvoreno, vjernički, domoljubno, osjećajući bilo malog čovjeka, rekao je Ivan Ugrin dodajući kako autora odlikuje pisanje u skladu s naukom Katoličke crkve, široko obrazovanje, načitanost te osluškivanje i tumačenje znakova vremena. 
– Satirično-polemična, ironijsko-kozerijska, piščeva je misao probojna, živahna, nemirna, katkad paradoksna. Jezično-stilske figure više su mu od dosjetke pa “poigravanje” pojmovima prije svega služi potrebi da se proizvede učinak mislenoga zaokreta. Kaćunko taj svoj osobni žargon komplementira s jezikom Evanđelja, prelijevajući sadržaje i poruke u jezik kratica i dvosmislenica…, navodi se u recenziji kolumni iz knjige “Hrvanje sa svijetom” koju je pročitao Ivan Ugrin.
– Isus je na jednom mjestu u Evanđelju uskliknuo: “Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima”. Don Anđelko Kaćunko spada u ove druge čija mudrost dolazi odozgo. Kaćunko je jedan od rijetkih koji je u javnim istupima na pragu onoga što i sadašnji papa Benedikt XVI. traži od kršćana da se suprotstave sveprisutnom relativizmu, zaključio je novinar Ivan Ugrin citirajući za kraj svog izlaganja riječi pape Ivana Pavla II.
– Djelatnicima komunikacija, a osobito vjernicima koji rade u tom važnom području društva, namjenjujem poziv što sam ga još na početku svoje službe pastira sveopće Crkve uputio čitavom svijetu: “Ne bojte se! Ne bojte se novih tehnologija, i one su među čudesnim stvarima što nam ih je Bog dao na raspolaganje, da ih otkrijemo, koristimo te upoznamo istinu, pa i istinu o našem dostojanstvu i o našoj sudbini da budemo njegova djeca, baštinici njegova vječnoga kraljevstva. Ne bojte se protivštine svijeta, Isus nam jamči: “Ja sam pobijedio svijet.” 
 Fra Nikola Mate Roščić predstavio je don Anđelka Kaćunka kao vrsnog motritelja i poznavatelja suvremenih tokova s kršćansko-humanističkim pogledom na svijet, koji se sučeljava s izazovima našeg vremena.
 Don Anđelko Kaćunko je istaknuo jedan od ciljeva svoje knjige “Hrvanje sa svijetom”, a to je želja da Riječ Božja, kao i sve ono što je dobro i lijepo dođe u javnost.