Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nadinjani u Hruševcu Kupljenskom i Zaprešiću

Autor: Velimir Brkić

03.06.2009. 22:00
Nadinjani u Hruševcu Kupljenskom i Zaprešiću


KUD Nadin je svojom izvornom glazbenom baštinom iz Ravnih kotara i Bukovice privukao veliku pažnju domaćina i gostujućih društava. Posebno se svidio gostima iz Makedonije, glavnog grada Skoplja, koje je predvodila etnomuzikologinja dr. Rodna Velikovska iz Makedonskog instituta za folklor


KUD Nadin je započeo sezonu susreta KUD-ova na Međunarodnom susretu KUD-ova “Hruščevec 2009.” u Hruševec Kupljenski, naselju u Hrvatskom zagorju. Na susretu je nastupilo 12 KUD-ova iz raznih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
KUD Nadin je svojom izvornom glazbenom baštinom iz Ravnih kotara i Bukovice privukao veliku pažnju domaćina i gostujućih društava. Posebno se svidio gostima iz Makedonije, glavnog grada Skoplja, koje je predvodila etnomuzikologinja dr. Rodna Velikovska iz Makedonskog instituta za folklor. Eminentna makedonska etnomuzikologinja je, kako kaže, zadivljena ljepotom pjevanja Nadinjana, a posebno stilom “orzanja”.
– Valja naglasiti da je uvažena etnomuzikologinja predložila da KUD Nadin svoje izvorno umijeće iduće godine predstavi makedonskoj naciji na Međunarodnoj smotri folklora u Skoplju, što su Nadinjani sa zadovoljstvom i prihvatili, kaže Dragan Brzoja, predsjednik KUD-a Nadin, dodajući kako je prijateljstvo sklopljeno i s HKUD-om Domaljevac iz Bosne i Hercegovine, koji su također rezervirali mjesto za KUD Nadin na njihovu susretu folklora. Druženja je bilo napretek i s ostalim KUD-ovima na susretu.
Domaćin je osim lijepe gostoljubivosti, gostima priuštio nezaboravan smještaj i prenoćište u jednom od domova na krovu Sljemena. Vrijedno je spomenuti da je od KUD-ova iz Zadarske županije na susretu prvi put nastupio i KUD iz Sv. Filipa i Jakova.
Na povratku kući KUD Nadin je nastupio i na 1. susretu folklora Zaprešić 2009., na Trgu Sv. Ivana Pavla II. u Zaprešiću, gdje je uz tradicijsku glazbenu predstavu iz Nadina izveo već poznato cvitaraško kolo iz Ravnih kotara te nazočne upoznao o uspjehu glazbene manifestacije Cvitarijada. Prije nastupa je sudjelovao u raspjevanoj folklornoj koloni ulicama grada Zaprešića, kao i na Sv. misi u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću.
– Tijekom putovanja posjetili smo i gradilište crkve Hrvatskih mučenika na Udbini, gdje nam je fra Nediljko Knezović detaljno objasnio značenje te crkve, povijesni događaj bitke na Krbavskom polju i budući izgled crkve, u čije temelje će biti ugrađen i kamen iz nadinskog mučeništva Hrvata pobijenih u Domovinskom ratu u Nadinu, reći će Brzoja.
Već ovu subotu KUD Nadin “tradicionalno” nastupa na folklornoj manifestaciji “Divan je i Kićen Srijem” kao prijatelji KUD-a pri DVD-u iz Nijemaca u Slavoniji. Na navedenoj manifestaciji prvi put će nastupiti i KUD Sv. Kata iz Zemunika Donjeg.