Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Općina Sali novce još nije dobila

Autor: Petra Mičić

03.06.2009. 22:00
Općina Sali novce još nije dobila

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U općinama Kali,  Tkon i Pašman započela je  podjela sredstava za ublažavanje posljedica elementarne nepogode izazvane sušom, dok je  podjela sredstava u općinama  Sali i Kukljica još uvijek u pripremi. 
Kako doznajemo iz ureda  Općine Kukljica, isplata u  ovom trenutku još nije započela zbog administrativnih  problema te se čeka 15. lipnja  kada će načelnica Kukljice Gorana Poropat dati i službenu  ostavku u Općinskom vijeću  Kukljice kako bi obnašala  dužnost načelnice pa će se tek  tada i službeno moći započeti s  isplatom.
Štete procijenjene na  27 milijuna kuna
Općina Sali pak sredstva još  uvijek nije ni dobila.
Podsjetimo, općinama s područja Zadarske županije za  ublažavanje posljedica  elementarne nepogode nastale  od suše prema odluci Vlade  RH sa sjednice od 25. ožujka  dodijeljeno je ukupno 498.040  kuna. Elementarna nepogoda  izazvana sušom proglašena je  14. listopada 2008. godine, a  ukupne štete na otočnim maslinicima i pašnjacima izazvane  tromjesečnom sušom procijenjene su na 27 milijuna kuna.
Dugotrajna suša koja je zahvatila područje Zadarske  županije nanijela je velike štete na maslinicima te livadama i  pašnjacima na otočnom području, a kako su maslinari  naglasili, štete su bile i veće  nego se čine. Naime, masline  su bile sitne, bilo ih je teže brati  pa su maslinari automatski trebali potrošiti puno više vremena. U listopadu i studenom  plod je bio jako suh, a nakon  kiše su se masline napunile pa  su izgledale dosta bolje. Maslinari su se poveselili, ali i ubrzo razočarali budući da su te  izgledom dobre masline u nekim slučajevima plaćale samo  pet do deset posto, dok su se  godinu prije u prosjeku plaćale  od 15 do 17 posto.
Općini Sali odobreno je  ukupno 144.097 kuna, Općini  Kali 123.843 kune, Općini Kukljica 41.530 kuna, Općini  Pašman 153.796 kuna te  Općini Tkon 34.774 kune.
 Nepovratna sredstva
Općinama Preko, Povljana i  Kolan, Gradu Pagu te za manje otoke koji administrativno  pripadaju gradu Zadru, pomoć za ublažavanje posljedica  od elementarne nepogode  nastale sušom nije dodijeljena.  Podsjetimo, takva odluka zaprepastila je maslinare iz dotičnih općina koji su također  imali štetu na maslinicima koja  je bila procijenjena na 3,34  milijuna kuna, no iako su priložili urednu dokumentaciju,  naknadu nisu dobili.
Inače, sredstva pomoći iz  Državnog proračuna su nepovratna i ne mogu se upotrijebiti kao kreditna sredstva niti  zadržati kao prihod proračuna  jedinica lokalne samouprave i  uprave. JLS dužan je doznačena sredstva pomoći odmah isplatiti oštećenim fizičkim osobama te se ona ne  mogu koristiti za druge namjene. Također, JLS je eventualni neraspoređeni višak  sredstava dužan doznačiti na  račun Ministarstva financija.
Odobrena sredstva za  ublažavanje posljedica od elementarne nepogode nisu velika te će iznosi koji će biti  uplaćeni na račune fizičkih  osoba iznositi najviše nekoliko  stotina kuna. Primjerice,  Općini Kali dodijeljeno je oko  140.000 kuna, što će se podijeliti na oko 500 poljoprivrednika. To bi značilo da će  svaki poljoprivrednik u prosjeku dobiti 280 kuna naknade.
 – Trenutačno ne možemo govoriti o broju ljudi koji će primiti sredstva jer nemamo popis svih koji su se prijavili. To  ćemo znati tek kada sve bude  isplaćeno. Mi smo s isplatama  započeli prošli tjedan, ali,  nažalost, isplate na tekuće  račune idu vrlo sporo, kazala je  Sandra Gregov iz Općine  Pašman.