Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Paški dan malih Škabrnjana

Autor: Velimir Brkić

03.06.2009. 22:00
Paški dan malih Škabrnjana

Foto: Velimir BRKIĆ



Cilj mladih Škabrnjana bila je paška plaža. Bio je to poseban doživljaj! Razdragana djeca u autobusu nisu skrivala oduševljenje i radost posljednjim odredištem svog jednodnevnog izleta. Dječja vika i cika ispunila je praznu pašku plažu. More, sunce, plaža, mladost, čisti, slani zrak…


Škabrnja je  ove godine bila domaćinom  Smotre “Zlatna harfa” koja je  u organizaciji Ureda Zadarske nadbiskupije održana u  crkvi Uznesenja BDM. Kako  je na smotri, između ostalih,  uspješno nastupio i župni  dječji zbor iz Škabrnje pod  imenom Glasnici nade, Sestre  Dobrog Pastira su zajedno sa  župnikom don Borisom Pedićem odlučile nagraditi djecu Škabrnje i Prkosa koja su  sudjelovala na smotri.
Nagrađeni i  ministranti
Nagrada je razveselila svu  djecu iz zbora, a riječ je o  jednodnevniom izletu u Joviće u općini Ražanac i na  otok Pag. Uz njih nagradu su  dobili i redoviti ministranti  koji pomažu župniku u prigodi liturgijskih slavlja.
Možete zamisliti hrpu nestrpljive i znatiželjne djece koja širom otvorenih očiju i  poluotvorenih usta čekaju da  autobus krene i odvede ih u  nove pustolovine. Vesela su i  željna novih doživljaja. Dupkom pun autobus sa oko  četrdeset djece, desetak roditelja te uz budnu pratnju  sestara Marije i Irene, uputio  se prema Jovićima. Brižne  sestre su neprekidno vrludale  među sjedalima nasmijavajući djecu i skrećući im pozornost na pojedina mjesta  kroz koja su prolazili. Čudo je  koliko toga djecu zanima.
U tome slikovitom naselju  nazočili su misi koju je predvodio župnik Ražanca don  Damir Juričin. Uz njegov  srdačan doček koji se na kraju  euharistijskog slavlja očitovao  u darovanim bombonima koji  uvijek djecu razvesele, svi su  mještani Jovića bili oduševljeni velikim brojem djece i  mladih u njihovoj crkvi. Djeca  su se odužila mještanima i  vjernicima Jovića kada su otpjevali pjesme koje su pjevali  na Zlatnoj harfi.
Dan za pamćenje
Put je dalje vodio prema  Pagu, srednjovjekovnom gradu na istoimenom otoku, djelu hrvatskog renesansnog graditelja Jurja Dalmatinca. Pag  je danas poznato turističko,  kulturno i upravno središte.  Cilj mladih Škabrnjana bila je  paška plaža. Bio je to poseban doživljaj! Razdragana  djeca u autobusu nisu skrivala  oduševljenje i radost posljednjim odredištem svog jednodnevnog izleta. Dječja vika i cika ispunila je praznu  pašku plažu. More, sunce,  plaža, mladost, čisti, slani  zrak… sve se to izmiješalo u  radost i veselje.
Kada je umor već počeo  prevladavati sestre su s roditeljima skupile djecu te se  uputile u Škabrnju gdje su  djecu čekali ostali njihovi roditelji.
Po svemu sudeći, djeca su  bila zadovoljna izletom. Zabavljali su se, ali su također  imali priliku i nešto naučiti o  prošlosti, osjetiti prirodu na  jedan drugi način. Bio je to  jedan dan za pamćenje i prepričavanje koje se podijelilo  odmah sutradan u mjesnoj  školi s ostalom djecom i prijateljima.